Tarih: 30.04.2015 00:03

AİLE ŞİRKETİ NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

 Haber: Adil HARMANCI

 Ernst&Young Türkiye (EY), VANTSO, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından organize edilen sempozyum VANTSO binasında gerçekleştirildi.

 Sempozyuma, Van’daki birçok sanayici ve oda temsilcisi ile Ankara, Konya ve Çanakkale gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen iş çevreleri katıldı.

 AÇIŞ KONUŞMASI

 Sempozyumun açış konuşmasını Capital dergisi editörü Raif Ateş yaptı.

 Programın işleyişine ve konuşmacılara ilişkin bilgiler veren Ateş, kısa kestiği konuşmasında katılımcılara ve ev sahibi VANTSO’ya teşekkür eti.

 Yine açış konuşması çerçevesinde söz alan VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı.

 Takva da yaptığı kısa konuşmada, sözü daha çok batı illerinden gelen davetlilere bırakmak istediğini ifade etti. Van’ın tarihi bir kent olduğunu ve geçmişte bir ihtişamının olduğunu ifade eden Takva, VANTSO olarak, Van’ı eski ihtişamına kavuşturmak için çalıştıklarını kaydetti.

 AİLE ŞİRKETİ NEDİR?

 Takva’nın ardından EY temsilcisi Erdal Çalıkoğlu, aile şirketi hakkında bilgi verdi.

 Aile şirketlerinin adından da anlaşılacağı gibi kısaca bir aile tarafından yönetilen şirketler olduğunu belirten Çalıkoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’deki aile şirketleri kendilerini açıklamaktan çekiniyor. Ama batı ülkelerinde öyle değil. Şirket yöneten ailelerin daha çok birbirleriyle bağlılıkları var. Bu nedenle de daha çok başarılı oluyorlar. Aile işletmelerinin ciddi avantajları var. Aile, hissedarlar ve işletmeler şeklinde üç bölüm oluşturuyorlar. Bunlar uyum gösterdikçe başarı şansı yükseliyor. Bir de aile şirketleri sadece alt birimden oluşmuyor, üst kesimi de kapsıyor, kardeşler, kuzenler, torunlar gibi.”

 AKADEMİSYEN GÖZÜYLE

 Sempozyumda bir akademisyen de yer aldı.

 Konya’da aynı zamanda Helvacızade şirketini yöneten Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil de, aile şirketlerinde kurumsallaşma ve aile anayasası konusunda sunum gerçekleştirdi.

 Sunumunu Gırgır dergisi karikatüristlerine yaptırdığı karikatürler eşliğinde gerçekleştiren Büyükhelvacıgil, daha çok ailesinden örnekler vererek katılımcıların ilgisini topladı.

 Sunumunda, “Aile mi önemli şirket mi?” sorusuna cevap arayan Büyükhelvacıgil, şirketin daha önemli olduğunu belirtmesine salondan itiraz gelince, esprili bir dille yine ekrana yansıyan bir karikatürle “o zaman yazı tura atalım” dedi.

 Büyükhelvacıgil, aile şirketlerinde inovasyon ve yetkinleşmenin önemine de değinirken, söz konusu birimde yetkin olmayan oğlunun kendi şirketinde işe alınmadığına özenle dikkat çekti.

 Büyürken çatışmanın önlenmesi, herkesin yaptığı işin yapılmaması gerektiğini de öneren Büyükhelvacıgil, bir aile anayasasının da mutlaka oluşturulması ve nepotizm, yani akraba kayırma işinden de uzak durulması gerektiğini kaydetti.

 Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Çanakkale Doğanlar Grubu Başkanı Davut Doğan ile Türkiye’de oteller zinciri sahibi Fettah Tamince de, sektördeki deneyimlerini ve ortaya çıkan ürünler hakkında bilgiler verdi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —