‘4 Gün Staj 1 Gün Okul’ uygulaması Van’da ilgi gördü

Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine (MTAL) yönelik başlatılan “4 Gün Staj 1 Gün Okul” uygu

VAN 1.02.2022 12:09:42 0
‘4 Gün Staj 1 Gün Okul’ uygulaması Van’da ilgi gördü
Tarih: 01.01.0001 00:00

MEB tarafından başlatılan uygulama ile sınıfı geçemeyen, devamsızlığı olan veya okula gelmek istemeyen öğrencilerin tekrar eğitime kazandırılması amaçlanıyor. 
Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da büyük bir ilgi gören program çerçevesinde, çeşitli meslek branşlarında eğitim almak isteyen öğrenciler, eğitim almak istedikleri meslek gruplarına kayıtlarını yapıyor.

“DESTEKLİYORUZ” 

Konuyla ilgili bilgi veren Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, “Bu uygulama çok yerinde bir uygulama, destekliyoruz. Tabi program sadece terzi mesleği ile sınırlı da değil, tüm meslek dalları için geçerlidir. Lokantacılar var, marangozcular var, berberler var, yani meslek gruplarının hepsi için geçerli.  İş başvurusunda bulunanlar sadece belgesi olan ustaların yanında eleman olarak çalışabilecek” dedi. 

“TERZİLİK YAPAN BİRÇOK USTANIN BELGESİ YOK”

MEB tarafından başlatılan programın, terzilik mesleğinin geleceğe taşınması konusunda önemli bir adım olduğunu ifade eden Karaduman, şunları söyledi: 
“Bu uygulama çok güzel bir uygulama, destekliyoruz ama üzüldüğüm bir nokta, benim terzilik yapan ustalarımın çoğunda ustalık belgesi yok. Ustalık ve usta öğretici belgeleri yok, keşke olsaydı. Müracaat eden çok gencimiz var ama yanında çalıştıramıyorlar. Belgeleri tamam olan, yanında eleman gösteren ustalarımızdan özellikle ricam şudur; bu elemanlar yanlarında pratikte eğitim alsınlar, buna çok önem veriyoruz. Yanında stajyer bulunduran ustalarımız mümkünse onları evde değil yanlarında çalıştırsınlar. Yani stajını yaptırsın sadece yanında görünmesin, kaşe vurdum tamamdır demesin. Bu öğrencilerin 4 gün staj 1 gün ise okula gitme durumları var.”
 

“USTANIN YAPACAĞI TEK ŞEY İŞİ ÖĞRETMEK”

Meslek grupları için başlatılan eğitim programının geleceğe bir yatırım olduğunu ifade eden Karaduman, şöyle devam etti:
“Tüm meslek dallarını ilgilendiren bu uygulama geleceğe bir yatırımdır. Mesleklerin ölmemesi için devletin başlattığı bir projedir, düşüncesi çok güzel keşke bu daha önce yapılsaydı. Devlet burada güzel bir iş daha yapmış. Hem çalışan elemanın parasını veriyor hem de sigortasını karşılıyor. Yani ustadan bir şey talep etmiyor. Eleman çalıştığı işyerinde sadece mesleği öğrenmeye çalışacak, ustanın yapacağı tek şey işi öğretmek.”

“PROJEDEN FAYDALANANLARIN TÜMÜ İŞ BULDU, ÇALIŞIYORLAR”

Geçmiş yıllarda yapılan 2 projeyi hatırlatan ve bu projelerden faydalanan insanların meslek sahibi olduklarını belirten Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman, şunları kaydetti:
“Bu eğitimle ilgili bizim 2018 ve 2019’da Avrupa Birliği’nden iki projemiz geçti. Biri 120 kişilik, biri 60 kişilik. Bu proje Odamız, Van TSO, İŞGEM ve Çaldıran Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ortak projesiydi. İlk projede tekstil dalında 120 eleman yetiştirdik ve bunların tümü iş buldu, çalışıyorlar, akabinde 60 kişilik bir projemiz onaylandı, bunlara kurs verdik, kalifiyeli eleman olarak yetiştirdik, bunlar da işe başladı.”

Özel Haber: Mehmet Selim KURT