Van, doğal ve tarihi yapısının yanı sıra kahvaltısıyla da güçlü bir kültürel miras olarak kuşaklar boyu süren bir gelenek. Dünyaca tanınan bir lezzet olarak bilinen Van Kahvaltısına ilgi yoğun. Kaymaktan balına, murtuğadan cacığına, otlu peynirinden kavuta kadar binlerce çeşidine yurt içi ve yurt dışından talep her geçen gün artıyor. UNESCO tarafından tescillenen Van Kahvaltısı, kentin simgesi haline gelmiş durumda.
Yöresel ürünlerin bir araya geldiği kahvaltı salonlarında özellikle pazar günleri, aileler ve dostlar kahvaltı sofrasında buluşuyor. Uzun süren sohbetlerin ilk akla gelen paylaşım adresi olarak listenin başında yer alıyor.
Trabzon’dan gelen ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir kaymak yediğini ifade eden Selim Akbulut, “Kahvaltıdan çok memnun kaldım. Özellikle kaymak ve bal çok güzeldi. Burada yediğim kaymak hiçbir yerde yok.” dedi.
Gaziantep’ten gelen Cuma Korkmaz, kahvaltıdan çok memnun kaldığını vurguladı. Korkmaz, “Güler yüzlü hizmetten memnun kaldım. Sevilmeyecek bir ürün yok, sürekli geldiğimiz yer. Bal, tereyağı, murtağa, yumurta bunların hepsi çok özel ve güzel.” dedi.
Konya’dan geldiğini söyleyen Mehmet Şen, “Kaymak, bal ve peyniri çok beğendim. Kahvaltı süper, bizim genel rutinimiz haline geldi. Van’a geldiğimizde ilk uğrak yerimiz kahvaltı salonları. Fiyatlar gayet uygun.” İfadesini kullandı.
Iğdır’dan tüm ailesiyle beraber Van Kahvaltısı için Van’a geldiğini belirten Ersan Şahin, “Van Kahvaltısını methettiler. Ondan dolayı geldik. Kahvaltıyı çok beğendik; otlu peynir, menemen, kavurması hepsi birbirinden güzel. Kaymağı özellikle çok beğendik.” yorumunu yaptı.
Kahvaltıcılar Sokağında 70 yıla yakın işlettilen kahvaltı salonunda yaklaşık 30 yıldır burada olduğunu ifade eden Kenan Çoşkun ise, “Şehir dışından gelen misafirler ilk olarak bizleri ziyaret eder. Kahvaltıcılar Sokağı, gerçekten şehri tanıtan önemli bir yer. Bu yıl havaların sıcak olmasından dolayı çevre illerden şehrimize gelen çok kişi vardı. Kahvaltı Sektörü geçen seneye göre daha iyi. Yoğunluktan memnunuz. İlin aynası konumundayız.” dedi. Kişi başı 400 TL olan bir menüde, kavurmalı yumurtası, üç çeşit peynir, tereyağı, kaymak, bal, zeytin ve daha nicesi… limitsiz çay ve sıcak ekmeğiyle menünün uygun olduğunu söyledi. En çok tercih edilen ürünün manda kaymağı, kavurmalı yumurta, yöresel kavut, ve otlu peynir olduğunu vurgaladı.
İşletme sorumlusu Sabri Vezir, kahvaltı ürünlerinin hepsinin kendi yapımları olduğunu söyledi. Vezir, “Otlu peynir sofraların vazgeçilmezi! Bal ve kaymak, kavut gibi ürünlerde çok tercih ediliyor. İran, Irak ve çevre illerden çok kişi bu lezzet için Van’a geliyor. Salonumuza her gelen müşteri buradan çok memnun ayrılıyor. Buraya gelip Van Kahvaltısını yemeden giden yoktur.” şeklinde konuştu.