2021 geride kalırken...

2021 yılını geride bırakırken, Van’ın gündeminden düşmeyen birçok konu, 2022 yılında da gündemi işgal edeceğe benziyor. Bu yıl kent genelinde koronavirüs konusundan ayrı olarak bir çok konu da gündemdeki yerini korudu. Kuraklık soru

VAN 1.01.2022 10:46:40 0
2021 geride kalırken...
Tarih: 01.01.0001 00:00

KURAKLIK SORUNU
Türkiye genelinde olduğu gibi pandemi etkisini dışta tutarsak 2021 yılında Van gündemini işgal eden en önemli sorunların başında tarım ve hayvancılık sektöründe hayati önemde olan kuraklık konusu geldi.
Yağışların yetersizliği nedeniyle yaşanan soruna yetersiz sulama suyu sorunu da eklenince üretici zor duruma düştü. 
Tuşba Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, 2022 yılında da aynı sorunun yaşanmaması için DSİ’nin mutlaka su kanallarında temizlik yapması ve baraj suyunun etkili kullanımı için önlem alması gerektiği belirtildi.
Yetkililer ayrıca, sondaj suyu kullanan çiftçilere VEDAŞ tarafından faturalarda destek çıkılması gerektiği görüşünü de paylaştı.

KÜLTÜR TURİZMİ VE UÇAK KONUSU
Tarihi yapısı, gölü ve diğer doğal güzellikleriyle son yıllarda yapılan tanıtımla birlikte önemli bir turizm kenti haline gelen Van’ın bir diğer önemli sorunu ise kültür turizmi için olmazsa olmazlardan biri olan uçak sayısı ve bilet sorunu oluşturdu.
Son birkaç yıldır Van’ın kronikleşen sorunu haline gelen bu sorun 2021 yılında da kendini hissettirdi. 
Van Ekonomi Konseyi tarafından yapılan son açıklamada da bu soruna dikkat çekildi. Açıklamada daha önce 22 uçağın sefer yaptığı Van’da şu anda 8-9 uçağın sefer yaptığı ve bilet fiyatlarının da çok yüksek olduğu belirtildi.
Vangölü Havzası Turizm Derneği tarafından da yapılan açıklamada, kültür turu için Van’a gelmek isteyen birçok kişinin doluluk nedeniyle bilet bulamadığı için turları iptal ettiği ifade edildi.
Turizm sektörünün genel beklentisi bu sorunun 2022 yılında çözülmesi ve turizm alanındaki bir sorun olmaktan çıkarılması.

TRAFİK SORUNU
Kent nüfusunun artmasıyla birlikte trafik sorunu, Van’ın 2000’li yıllarda temel sorunu haline geldi.
Yolların yetersizliği, yolcu taşımada sadece minibüs ve otobüsün devrede olması ve kentte artan araç sayısı bu sorunu 2021’de de üst seviyede tuttu.
Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, çözüm için çevre yolunun tamamlanması, metro hattının kurulması ve kamu kurumları ile AVM gibi alışveriş yerlerinin il merkezinden daha uzak bir noktaya taşınması önerilerinde bulundu.
Tuğrul, “Zamanla hem nüfus arttı hem araç ve bina sayısı, tali yollar da yok, var olan yollar trafiği kaldırmıyor, bu sıkıntıların 2022’de mutlaka giderilmesi gerekiyor, bunun çözümü de belirttiğim önerilerden geçiyor” dedi.

STADYUM MESELESİ
Van’ın 2011 yılı depreminde hasara uğrayan, sonrasında yapılan onarım ve tribünlerin ardından yeniden hizmete açılan stadyum, 2021 yılında da çokca gündem oldu. 
Siyasi çevreler tarafından çeşitli dönemlerde Van’a bir stadyum yapılacağı belirtilmesine rağmen, yeni bir stadyumun yapılmaması, bu konudaki tartışmaların 2021 yılında da devam etmesine neden oldu. Vanlı futbolseverlerin yeni stadyum ile ilgili beklentisi devam ediyor. 

SINIR TİCARETİ
Pandemi nedeniyle 2 yıl kapalı kaldıktan sonra 2 ay önce açılan İran-Türkiye arasındaki sınır kapılarında belli düzeylerde geçişlere izin verilirken ticari amaçlı araç geçişlerine ise izin verilmiyor.
Kapıköy sınır kapısını kullanarak Van’a gelen İranlıların Van ekonomisine önemli ölçüde katkı sunduğunu ve esnafın bu sürede rahat bir nefes aldığını belirten Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, geçmişte İran ile Van arasında yapılan ticarete dikkat çekerek, yaya geçişlerinin yanı sıra sınır kapısının ticari araç geçişlerine de açılması gerektiğini, Van tüccarının ve ekonomisinin buna ihtiyacı olduğunu söyledi.
Turizm acenteleri yetkilileri de sınırı kapısında şimdi saat 09.00-15.00 arasında işlem yapıldığını, ancak 2022 yılında kapının 24 saat açık kalmasını beklediklerini söylüyor.

VAN GÖLÜ 
Van başta olmak üzere havza ilerinin turizminde önemli yer tutan Van Gölü konusu, alınan bazı önlemlere rağmen yer yer kirletilmeye devam ediliyor.
Çevreye rastgelen atılan atıkların yanı sıra Van ve Bitlis’teki yerleşim yerlerinden göle akıntılar karışıyor.
Çevreciler tarafından, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan arıtma tesisinin büyük önem taşıdığı ancak yeterli olmayacağı dile getiriliyor.
Çevreciler, Van Gölü’nün tamamen kirlilikten arındırılması için kıyılarda bulunan tüm yerleşim yerlerinde arıtma tesisi inşa edilmesi, kirli sular ile atıkların mutlaka göle akmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade ediyor.

İŞSİZLİK
Kentte zaman zaman gündem olan bir diğer konuyu da işsizlik meselesi oluşturdu. Genç nüfusuyla dikkat çeken Van'da yeni iş sahalarının açılması ve işsizliğin asgari seviyelere indirilmesi beklentisi de söz konusu.
Özel haber: Adil HARMANCI