Şamiloğlu: 'Kuraklıktan Gürpınar da nasibini aldı'

Kuraklık, bir çok bölgeyi olduğu gibi Van'ı da etkiledi. Gürpınarlı çiftçiler de kuraklıktan nasibini aldı.

GÜRPINAR 5.10.2021 11:05:52 0
Şamiloğlu: 'Kuraklıktan Gürpınar da nasibini aldı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, bu yıl ciddi bir kuraklık sıkıntısı yaşandığını belirterek; "Yaşanılan kuraklık problemi, rapor halinde Ankara’ya da iletildi.” dedi.

Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, Gürpınar genelinde yaşanan kuraklık problemine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Zernek Barajımızın olduğu bölgede kısmen, ancak Norduz ve Hoşap bölgelerinde daha çok hissedildi kuraklık. Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemiz de kuraklıktan nasibini aldı. Bunun ortaya çıkardığını verim kaybına ilişkin de gerekli raporlar tutuldu" diye konuştu.

YÜZDE 60- 65 DOLAYINDA KURAKLIK

İlçe genelinde yüzde 60-65 dolayında bir kuraklık yaşandığını tespit ettiklerini belirten Şamiloğlu, şunları söyledi: “Ülke genelinde kurak bir yıl geçirdik. Bu sadece bizim ülkemiz için de geçerli değil, neredeyse bütün dünya için geçerli. Gürpınar özelinde değerlendirecek olursak, yüzde 60-65’e varan bir kuraklık söz konusu oldu, bu yönde tespitlerimiz var. Bu durumu rapor halinde Ankara’ya da ilettik. Gürpınar değişik bir bölge... İlçenin büyük bölümünde kuraklık hissedildi, ancak Zernek Barajının olduğu bölgede ise kuraklık nispeten daha az hissedilir oldu.”

İLÇEDEKİ ÇİFTÇİ SAYISI

Van’da en fazla çiftçi sayısına sahip ilçe olduklarını belirten Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, şöyle konuştu; "4 bin 62 kilometre kareyle 8 ilden daha büyüğüz, daha çok hayvancılık üzerine burada çiftçilerimiz idamesini yapıyor. 13 bin 750 çiftçiye sahibiz, tabi bunun 6 bin 500’ü aktif durumda. Köylerinden çıkmış olan insanların desteklenmesi ve yeniden köylerine dönüş yapmalarının sağlanması ile yeniden çiftçi sayısında 13 binli rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum.”

KAÇAKBAŞ HAYVAN SAYISI

İlçedeki hayvan varlığına ilişkin de bilgiler veren Şamiloğlu: “1970-1990 yılları arasında küçükbaş hayvan varlığı olarak Türkiye’nin en büyük hayvan varlığına sahiptik. Sadece ilçemizde 2 milyon küçükbaş hayvan varlığı söz konusuydu. Şimdi Türkiye’de yine bir numarayız, ilimizde 3 milyon 170 bin küçükbaş hayvan var ve Van bu yönüyle yine ilk sırada. Bunun da 800 bini Gürpınar’da ama büyükbaş hayvan varlığında aynı rakamlardan söz edemiyoruz. Norduz bölgemiz var, özellikle bu bölgemizde bölgeye has bir koyun ırkımız var, endemik bir tür, dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir ırk ve 13 kaburgaya sahip, ayırt edici özelliği budur...” ifadelerini kullandı.

GÜRPINAR ELMASI VE BALIK

Gürpınar ilçesine has elma çeşidinin ve balığın da olduğunu aktaran Şamiloğlu, “Gürpınar elmamız meşhurdur. Yine Norduz bölgemizde kırmızı benekli dediğimiz balık türümüz var. Bunlar da ilçemizin öne çıkan ekonomik değerleridir.” diye konuştu.
Özel haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi