'Bağımsızlığımızın teminatı' olan Montrö’den emperyalistler de epey memnun!

Emekli Amirallerin bildirisi sonrası yaşanan tartışmalar uluslararası bir boyut kazandı.

GÜNDEM 8.04.2021 18:08:07 0
'Bağımsızlığımızın teminatı' olan Montrö’den emperyalistler de epey memnun!
Tarih: 01.01.0001 00:00

104 mü 103 mü olduğu konusunda hala tartışmalar devam eden Amiral bildirisi uluslararası camianın da ilgisini çekmiş durumda. Türkiye’de darbe çağrışımı içerdiği noktasındaki eleştirilerle, olağan bir durum olarak karşılayan tespitler çerçevesinde zaten bir süredir bildiri gündemdeki yerini koruyor.

Ancak emekli Amirallerin bildirisinde dikkat çeken ve savunucuları tarafından vurgulanan bir husus var ki uluslararası tartışmalar da düşünüldüğünde oldukça önemli bir yerde duruyor. “Türkiye'nin haklarını en iyi şekilde koruyan Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir.” Devam eden kısımda ise “Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu” yapılmasından duyulan endişe dile getiriliyor.

Özetle Montrö’nün Türkiye’nin bağımsızlığını(!) sağlamasında önemli bir etkisi olduğuna değiniliyor. Bildiriden ayrı olarak sol-Kemalist birçok yazar da buna benzer demeçlerde bulundular. Montrö’nün ‘Mavi Vatan’ ve boğazların bağımsızlığının teminatı olduğunu iddia edenler ardından ise Atatürk’ün emanetine sahip çıkma vurgusu yaptılar.

Montrö’nün mahiyetini anlamak için geçtiğimiz gün konu ile alakalı demeçlerde bulunan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un dikkat çektiği hususlara bakılabilir. Türkiye’nin siyasi ve tarihi bağlarının olduğu coğrafyalar üzerinde Rusya’nın emperyalist planlar içinde olduğu yadsınamaz. Bizce emperyalizmi sadece ABD ile ilişkili olarak değerlendirmek sağlıklı düşünemeyen mantıktan yoksun insanların düşecekleri hatalı bir okumadır. Sadece Afganistan, Çeçenistan, Ukrayna ve Suriye’de yaptıkları düşünüldüğünde bile Rusya’nın hangi emellere sahip olduğu da anlaşılacaktır.

Bu bağlamı unutmadan Yerhov’un sözlerine kulak vermek gerekiyor. “Montrö Sözleşmesi'nin değiştirilmesi söz konusu değil. Bu, yürürlükte olan ve görünen göre yürürlükte kalacak bir belge. Bu, Karadeniz'de bölgesel güvenliğin sağlanması açısından önemli ve mihenk taşıdır. Rusya, bu sözleşmeyi böyle görüyor" Evet, emperyalist Rusya Montrö Sözleşmesi’ni mihenk taşı olarak görüyor. O zaman sol-Kemalistlerin ‘Türkiye’nin bağımsızlığının teminatı Montrö’ tarzındaki sözlerinin palavradan ibaret olduğu da rahatlıkla anlaşılmaktadır.

Görünen o ki Karadeniz’de istediği gibi at koşturan; Kırım’ı ilhak eden, Suriye’yi bombalamak için yolladığı mühimmatları İstanbul Boğazı’ndan geçiren Rusya, Montrö’den epey memnun! Emekli Amirallerin bildirisi anlaşılan o ki en çok Putin’in hoşuna gitmiş!

HAKSÖZ HABER