Gevaş'taki kadınlara, 'Çiftçi Okulu'nda uygulamalı eğitim…

Van'ın Gevaş ilçesinde açılan 'Uygulamalı Çiftçi Okulu'nda üretimde yer alan kadınlara yönelik eğitimler başladı. Eğitimler kapsamında ilçede yoğun olarak üretimi yapılan otlu peynir, bal, Gevaş Fasulyesi, turşu, vb. ?

GEVAŞ 29.06.2021 09:36:47 0
Gevaş'taki kadınlara, 'Çiftçi Okulu'nda uygulamalı eğitim…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gevaş'ta açılan 'Uygulamalı Çiftçi Okulu' ile üretimde yer alan kadınların aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimle kendi işini kurma imkanına sahip olmanın yanı sıra, istihdama da katkı sunması bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) uzmanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının iş birliğinde hayata geçirilen 'Uygulamalı Çiftçi Okulu'nda otlu peynir, bal, Gevaş Fasulyesi, turşu, vb. ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması konularında eğitimler veriliyor.

Eğitimler sonunda ortakları tamamı kadınlardan oluşacak Gevaş İlçesinde yoğun olarak üretimi yapılan otlu peynir, bal, Gevaş Fasulyesi, turşu, vb. ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması konusunda kooperatif kurulması hedefleniyor.

3 ay boyunca alacakları eğitimin sonucunda kadın üreticiler tarafından proje kapsamında kurulacak kooperatif ile üretilecek ürünlerin pazarlanması ve doğrudan tüketiciye ulaştırılması hedefleniyor.

GÖRENTAŞ, KADIN EĞİTİMİNİN ÖNEMİNE İŞARET ETTİ

Eğitimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Sürekli yeni çalışmalar yaparak, sürekliliğin devamını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için yoğun çalışmalar yürütmekteyiz. Sürdürülebilir bir üretim sağlamak amacıyla da eğitimlerimiz, organizasyonlarımız, saha çalışmalarımız devam etmektedir. Bunlardan biride FAO teknik destekli olan Tarım Bakanlığı ve ilgili diğer kurumların işbirliği içerisinde yürütülen "Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi Ve Geçim Sağlama İmkânlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi" projesi kapsamındaki Uygulamalı Çiftçi Okulu (UÇO) faaliyetidir. Bu proje kapsamında kadın çiftçiler ön plana çıkıyor. Çünkü şu anlayışımız vardır; kadını eğittiğin zaman aileyi ve toplumu da eğitmiş olursun. Bu anlamda kadının çok büyük önemi vardır. Tarım Bakanlığımız tarafından kadın çiftçinin eğitimi için bir sürü destekler vardır" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş