Gevaş Fasulyesi’nin fiyatı düşmedi

Van’ın Gevaş İlçesi’nde son yıllarda yoğun ilgi gören fasulyenin kilosu 3 TL’den satılırken, yörede ağaç fasulyesi olarak bilinen sarmaşık fasulyenin kilosu ise 5 TL’den satılıyor. Vatandaşlar ise kış erzakı için fiyatların p

GEVAŞ 19.08.2019 09:24:48 0
Gevaş Fasulyesi’nin fiyatı düşmedi
Tarih: 01.01.0001 00:00

              Van’da fasulye denince akla Gevaş geliyor. Özellikle son yıllarda birçok tarlaya fasulye ekildi. Gevaş’ın köylerinde (mahalle) tarımla ilgilenenlerin sayısında artış yaşanıyor. Birçok kişi en iyi verimi almak için fasulye ekimi yaparken, yine ilçede kavun, karpuz, domates, salatalık, patlıcan, biber gibi sebzeler ekiliyor.


             Son yıllarda fasulye üretiminin oldukça artığı, Temmuz ayı başında ilk hasadın yapıldığı görülürken, vatandaşların birçoğu kış erzakı olarak sarmaşık fasulye almak istiyor. Ağustos ayının ilk haftası ile birlikte birçok yerde sarmaşık fasulye hasadı başladı.
Vatandaşlar ise sarmaşık fasulyenin kilosunun 5 TL’den satıldığını, bu fiyatın bir an önce düşmesi gerektiğini söylüyor.
Özellikle pikniğe giden ve dönüşte Gevaş Fasulyesi almak isteyenler fiyatların hala düşmemesinden yakınıyor. Bazı üreticilerin fasulyenin kilosunu 2.5 TL’den verdiği görülürken, birçok üreticinin ise 3 TL’den sattığı görülüyor. Ancak yörede ağaç fasulyesi olarak bilinen, sarmaşık fasulyenin kilosu 5 TL’den satılıyor.


             Son yıllarda kışın sebze fiyatlarının fahiş fiyatlardan satılması yüzünden, vatandaşların birçoğu kış için şimdiden bol bol sebze almaya çalışıyor. Bu sebzeler arasında başı fasulye çekiyor.  Ancak vatandaşlar sarmaşık fasulyenin daha iyi olduğunu söyleyerek, bu fasulyeyi almak istiyor. Lakin fiyatların istenen seviyede olmaması tepki çekiyor.


          Fasulyelerin kışın hem pahalı, hem de istenen kalitede olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Gevaş Fasulyesi çok meşhur. Yıllardır biz Gevaş’ta fasulye alıyoruz. Son yıllarda üretimde de artış olduğunu görüyoruz. Hatta başka şehirlerden üreticiler ilçeye gelip arsa kiralıyor ve burada fasulye ekimi yapıyor. Yol üstünde birçok kişi tezgahlar açarak fasulye satışı gerçekleştiriyor. Bizler de yazın bol bol fasulye alarak kışın tüketmek için bunları doğrayıp muhafaza ediyoruz. Ancak sarmaşık fasulyenin fiyatları bu yıl 5 TL’den satılıyor. Bu fiyatların düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


             Öte yandan Gevaş fasulyesinin söz konusu bölgede de tüketildiği ifade ediliyor. Özellikle Batman, Siirt, Muş Bitlis, Hakkari ve Ağrı illerinden Gevaş fasulyesine yoğun bir talep olduğu belirtiliyor.Van Bölge Gazetesi