Zernaki’de kazı işlemine ara verilecek

Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, Ekim ayı başlarında Erciş’teki Zernaki Tepe Antik Kenti’nde başlattıkları kazı çalışmalarına bir kaç gün sonra ara vereceklerini söyledi.

ERCİŞ 29.10.2021 10:06:01 0
Zernaki’de kazı işlemine ara verilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van'ın Erciş ilçesindeki Zernaki Tepe'de ızgara planlı tarihi kent kalıntısının hangi döneme ve medeniyetlere ait olduğunu ortaya çıkarmak için 4 Ekim günü kazı çalışması başlatılmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği izin doğrultusunda, Van Müzesi Müdürü Erol Uslu başkanlığında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun bilimsel danışmanlığında 20 kişilik bir ekiple başlatılan kazılar sürüyor.

AY SONUNDA ARA VERİLECEK

Mevsim koşulları nedeniyle kazılara bir kaç gün sonra ara verilecek. 
Konuya dair bilgi veren Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, “Zernaki Tepe Antik Kentinde 4 Ekim gününden itibaren 20 kişilik bir ekip ile başlattığımız çalışmalar bu ayın sonuna kadar devam edecektir. Çalışmalarda ana kayaya ulaşılmış ve kazı çalışmaları bu doğrultuda devam etmektedir.” dedi.

ÇALIŞMALARA DAİR

Şimdiye kadar ola gelen çalışmalara dair de bilgi veren Uslu, şunları söyledi:
“Özellikle toprak altından çıkarılan kale sur duvarına ait düz kesme taşlarda kullanılan kırlangıç tekniğinin bölge arkeolojisi açısından önemli olduğunu belirtmek isterim. Ancak karşılıklı ve belli bir sistemde yapılan kırlangıç tekniğinin iç kısmının nasıl bir malzeme ile doldurduğu konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Yapılacak çalışmalar sonucunda bu konunun da açıklığa kavuşmasını beklemekteyiz. Bazalt ve kireç taşı ile çevrelenen duvar kalıntılarının üstüne en az 15 metrelik kerpiç duvarın yükseldiğini de söylemek şimdilik doğru olabilir.”

HANGİ MEDENİYETE AİT?

Zernaki Tepe Antik Kentinin hangi medeniyet ait olduğunun çalışmalar sonucu ortaya çıkacağını ifade eden Uslu, şunları kaydetti:
“Kale stadeline ait tanımlamalar, çalışma sonucunda daha net bir bilgi sunacağı düşünülmektedir. Başkanlığımızca yapılan kazı çalışmaları sonucunda alanın tanımlanması açısından elimize net bilgilerin geçeceğini düşünmekteyiz. Bulunacak bir yazıt sonucunda Zernaki Tepe Antik Kentinin hangi medeniyet, hanedan ya da devlet tarafından kullanıldığı belirlenecektir.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi