TOKİ Erciş’te 70 adet iş yerini satışa çıkardı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Van'ın Erciş ilçesinde 70 adet iş yerini "Açık Artırma Yöntemi" ile satışa sundu.

ERCİŞ 25.05.2021 09:52:22 0
TOKİ Erciş’te 70 adet iş yerini satışa çıkardı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Van Erciş Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan işyerlerinin, ön şartsız, kurasız başvuru önceliğine göre işyeri seçme ve alma olanağı ile "Açık Artırma Yöntemi" ile satışa sunulduğunu açıkladı. Satışa sunulan taşınmazların satış işlemleri Türkiye Halk Bankası A.Ş. aracılığıyla yürütüleceği açıklandı. Açık Satış Yöntemiyle satışı gerçekleştirilecek işyerlerinin başvuruları, 30 Haziran 2021 tarihine kadar anılan bankanın tüm şubeleri tarafından kabul edileceği belirtildi.

İşyerlerinin satış fiyat ve koşulları ile teslim tarihleri ilgili banka Şubelerinde ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının web sayfası (www.toki.gov.tr) aracılığıyla duyurulduğu belirtilirken, işyeri seçimini yapan alıcılar projenin vade seçeneğine göre peşin ödemede %10 indirim, %10 peşinat 180 ay vade uygulamaları çerçevesinde peşinatlarını /peşin ödemesini ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesini imzalayacakları ifade edildi. Sözleşme bedeli üzerinden %0,948 (binde dokuz virgül kırk sekiz) oranında damga vergisi, peşinat bedeli üzerinden %0,5 (binde beş) oranında banka komisyonu ve banka komisyonu üzerinden %5 (yüzde beş) oranında BSMV satış sırasında bankaca tahsil edileceği belirtilirken, ayrıca banka komisyonu ve BSMV her taksit ödemesiyle birlikte, taksit tutarı üzerinden alıcıdan tahsil edileceği belirtildi.

Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı, dikkate alınarak idarece belirlenecek oranda arttırılacağı açıklanırken, ilk taksit ödeme tarihi sözleşme imzalama tarihini takip eden bir sonraki ay olup, ilk 6 aylık dönemsel artış Temmuz 2021 tarihinden itibaren başlayacağı açıklandı. İşyerlerinin hemen teslimli olarak satılacağı ifade edilirken, teslime ilişkin bankacılık işlemleri projenin temerküz şubesi aracılığı ile gerçekleştirileceği açıklandı.

Taşınmazlar mevcut durumu ile satışa sunulduğu, alıcılar taşınmazı görmüş, beğenmiş ve kabul etmiş sayılacağı belirtilirken, idarece bu taşınmazlarda herhangi bir tadilat ve onarım yapılmayacağı ifade edildi. İşyeri satış fiyatlarının KDV hariç fiyatlar olduğu, vadeli işyeri satışlarında Gayrimenkul Satış Sözleşmesinde belirtilen satış bedeli esas alınarak 3065 sayılı yasa kapsamında geçerli KDV oranı üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi tutarı, taşınmazın (işyeri) tesliminden sonraki kalan vadelere yayılarak, ayrıca vade sonuna kadar altı aylık artış dönemlerinin başında borç bakiyesine uygulanan artış tutarı üzerinden hesaplanan KDV tutarı kalan vadelere yayılarak, peşin işyeri satışlarında ise projenin teslimi aşamasında peşin olarak tahsil edileceği açıklandı.