Şeker -İş Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin: "Değişiklik olumlu, özelleştirme kararının iptalini de bekliyoruz"

Cumhurbaşkanlığı kararıyla değişiklik yapılan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasındaki indirime dikkat çekerek, bu durumu olumlu karşıladıklarını belirten Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, “Cumhurbaşkanımızdan, şeker f

ERCİŞ 2.02.2019 10:24:15 0
Şeker -İş Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin: "Değişiklik olumlu, özelleştirme kararının iptalini de bekliyoruz"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 30 Temmuz 2018 yılında çıkarılan 7103 sayılı kanunla NBŞ kotası, yüzde 10’dan yüzde 5’ e, geçtiğimiz günlerde de yüzde 2,5’a indirildi.
Bu değişikliği olumlu karşılayan Şeker İş yetkilileri, NBŞ sorununa bir çözüm olan ancak özelleştirilen şeker fabrikalarının durumuna dikkat çekiyor. 

NBŞ YÜZDE 1 OLMALI

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, yapılan değişikliği olumlu karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Alınan karar, başta üreticimiz olmak üzere, pancardan üretilen şekerin geleceği ve sağlığımız açısından çok büyük bir anlam ifade etmektedir. Açıklanan yeni NBŞ kotası, AB ülkeleri NBŞ kota oranına tam olmasa da hemen hemen yakın seviyededir. Cumhurbaşkanımızın bu oranı yüzde 50’sine kadar artırmaya ve yüzde 50’sine kadar eksiltmeye yetkili olduğu düşünülürse NBŞ kotası yüzde 1.25 ile 3.75 arasında değişebilecektir. Temennimiz, bundan sonra NBŞ kotalarının AB ülkeleri seviyesi olan yüzde 1’lere indirilmesidir.”

SAĞLIĞA OLUMLU ETKİ EDECEK

NBŞ’lerin insan sağlığına olan zararlarına dikkat çeken Şahin, şöyle dedi:

“Bugün gelişmiş birçok ülkede NBŞ’lerin üretimi çok düşük oranlardadır, bazılarında da yoktur. Üretimin insan sağlığına olan zararları biliniyor, tartışılıyor. Çünkü ketçaptan hardala, endüstriyel olarak üretilmiş turşulardan hazır salata soslarına ve paketlerde satılan çorbalara kadar aklınıza gelmeyen pek çok gıdanın içinde karşınıza nişasta bazlı şeker çıkmaktadır. AB ülkeleri NBŞ yerine şeker pancarına sahip çıkarak üreticisini korurken, başta obezite olmak üzere toplum sağlığında yaşanabilecek olumsuzlukları da engellemeye çalışmaktadır. Burada atılan adımlarla ekonomik yönden şeker fabrikalarında çalışan işçisinden tarladaki üreticisine, besicisine, nakliye ve yan ürünleri işleyen sektörlere kadar yaklaşık 8 milyonu aşan bir kitle, sağlık açısından ise 82 milyonluk nüfusumuz olumlu yönde etkilenecektir.”

“ÖZELLEŞTİRME İPTAL EDİLSİN”
“Türkiye’deki şeker fabrikalarının NBŞ sorununa karşı en etkili çözüm olduğunu, bu nedenle şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerektiğini” ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
“Bu NBŞ tartışmalarıyla ilgili olarak şeker sektörünün ayağa kaldırılmasına şiddetle ihtiyacımız var. Açıkça ifade etmek gerekirse, özelleştirme kapsamında bulunan ve hiçbir kamu yararı olmadan özelleştirilen şeker fabrikalarının satışı da bir an önce iptal edilmelidir. Bu konuda da Cumhurbaşkanımızın doğru bir adım atacağı kanaatini taşıyoruz. Artık milli şeker sanayimizi, AB ülkeleri örneklerindeki gibi yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Bunu doğru değerlendirmemiz gerekiyor.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi