Yeni bir sisteme geçiliyor! Elektrik ve doğal gaza koronavirüs ayarı

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkili olan koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz sayaçlarını okumada Batı’da olduğu gibi yeni bir sisteme geçiliyor. Buna göre, aylık düzenli fatura okuması yerine son 2 yıllık ortal

EKONOMİ 2.04.2020 13:12:54 0
Yeni bir sisteme geçiliyor! Elektrik ve doğal gaza koronavirüs ayarı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ölümcül yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında elektrik ve doğal gazda, fatura okumada, Batı ülkelerinde olduğu gibi yeni bir sisteme geçiliyor.

Buna göre salgının yayılmasını önlemek için şehir içi dağıtım şirketi personelinin aylık düzenli fatura okuması yerine son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri alınacak. Bu veriler çerçevesinde fatura oluşturulacak. Salgının ardından gerçek tüketimler ölçülecek.

Personel artık aylık olarak okumayacak

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlere bir yenisi daha ekleniyor.

Habertürk’te yer alan habere göre, elektrik ve doğal gazda, fatura okumada, Batı ülkelerinde olduğu gibi yeni bir sisteme geçilecek.

Buna göre salgının yayılmasını önlemek için (gaz ve elektrik) şehir içi dağıtım şirketi personelinin aylık düzenli fatura okuması yerine son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri alınacak.

Yeni sistemle tüketimler nasıl hesaplanacak?

Geçmiş, 2 yıllık dönemdeki nisan tüketimlerine bakılacak. Bu veriler çerçevesinde fatura oluşturulacak.

Salgın önlemlerinin kaldırılmasının ardından gerçek tüketimler ölçülecek. Abonenin gerçek tüketimi, faturalanan tutarın altındaysa iade işlemi söz konusu olacak. Tersi durumda ek ödeme talebinde bulunulacak.

Yeni sistem için EPDK bekleniyor

Sektör kaynakları, EPDK’nın bu konuda bir karar almasının beklendiğini belirterek, “Bu kararla birlikte uygulama başlayacak. Hızla uygulamaya geçilecek” dedi.

Fatura desteği

Enerji yönetimi, fatura desteğiyle ilgili olarak da çalışmalarını sürdürüyor. Gaz ve elektrik dağıtım şirketleri ile görüşmeler yapılıyor. Fatura tahsilat oranları anlık olarak izleniyor. Tahsilatta gündeme gelebilecek bir sorun, bu alana destek amaçlı hamleyi de tetikleyecek.