Vanlı turizmciler tek ses: Uçuş sorunu hal edilsin!

Van’daki uçak sayısının azlığından ve bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Vanlı turizmciler, uçak sayısının artırılması için ildeki yetkililerin ve milletvekillerinin mutlaka devreye girmesi gerektiğini söylüyor. Van’da,

EKONOMİ 17.06.2019 10:56:13 0
Vanlı turizmciler tek ses: Uçuş sorunu hal edilsin!
Tarih: 01.01.0001 00:00

“SEFERLER 22’DEN 12’YE İNDİ”

Genç MÜSİAD Başkanı ve Flyone Turizm Acentesi sahibi Muhammet Enes Özkılıç, Van’daki sefer sayısının yarı yarıya düştüğüne dikkat çekerek, “Firmalar Van uçuşlarından istedikleri kârı elde edemedikleri için yaz sezonunda özellikle diğer taraflara, Antalya, Bodrum gibi illere yöneliyorlar. Oradan kâr elde ediyorlar. Bu konuda Van'ı sahiplenenler de olmadığı için maalesef seferler 22’den 12’ye düşmüş durumda şu an.” dedi. 

“YETKİLİLER DEVREYE GİRMELİ”

Sorunun çözümü için ildeki yetkililerin ve siyasilerin devrede olması gerektiğini ifade eden Özkılıç, şunları söyledi:
“İsteseler sefer koyabilirler, ama koymuyorlar, çünkü bu durum firmaların da işine geliyor. Açıkçası kimsenin de umrunda değil bu iş. Van'ın yetkilileri, milletvekilleri gidip karşılarında duracak, diyecek ki; ‘Van’ın seferlerini artırın!’. Ancak böyle olur. Biz acente olarak her zaman konuşuyoruz, ama bizim yetkimiz yok, deyim yerindeyse kimse bizi takmıyor. Ama vekillerdir, kentin yetkilileridir gidip diyecek ki, ‘Van’ın seferlerini 3-4 tane daha artırın!’ Bilet fiyatını bir yana bırakın, 340 TL bizim için normal bir fiyat olmaya başladı, ama bu sefer de yer yok. Gitmek isteyene 3-4 gün yer yok, gelmek isteyene yine 3-4 gün yer yok. Yani bu iş böyle... Böyle olunca da ne turizm olur, ne de başka bir şey.”

“ULAŞIM OLMAZSA TURİZM DE OLMAZ” 

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı ve Ayanıs Tur sahibi Abdullah Tunçdemir de, turizmde ulaşımın önemine dikkat çekerek, şöyle dedi:
“Bir bölgenin, bir ilin turizminin gelişebilmesi için ulaşım ön plandadır. Orada hava yolu, kara yolu, deniz yolu, tren yolu ne kadar uygunsa o kadar turizm gelişir. Şimdi bizim bölgemiz, Van da Türkiye’nin en uç noktası. İstanbul ile arası uçakla 2 saatlik yoldur, otobüsle 26 saattir. Şimdi sıkıntı şurada; uçaklar sadece münferit yolcuya çalışıyor, onların da sayısı az. Gruplar için ek bir uçak vermiyorlar bize. Turizmciler olarak defalarca istedik vermediler. Toplantılarda da defalarca dile getirdim, ilgilenen olmadı...”

“BİZİM DE BAŞARMAMIZ LAZIM…”

Diğer bölgelerdeki illerde bulunan yetkililerin özellikle uçak konusunda hassas davrandıklarını ve bir lobi oluşturduklarını belirten Tunçdemir, “Ancak bu sadece biz turizmcilerle olmuyor. Karadeniz’deki bunu nasıl başarıyorsa, bizim de öyle başarmamız lazım. Genel Müdürüyle, Valisiyle, Ticaret Odasıyla, Turizm Müdürlüğüyle, o yörenin sivil toplumu gidiyor, diyor ki, ‘bana uçak lazım, bana uçak vereceksiniz!’ Bizim burada kimse böyle yapmıyor. Biz sadece kendi imkânlarımızla bazı şeyler yapıyoruz. Ama bu şekilde olmuyor. Buradaki kurumların, milletvekillerinin, Ticaret Odasının, bunların harekete geçmesi lazım… Biz de onlarla birlikte gideceğiz, ama biz tek başımıza üstesinden gelemiyoruz, kimse bizi dinlemiyor. Ama bunu bugüne kadar kimse yapmamış.” diye konuştu. 

"UÇAK SAYISI AZ OLUNCA FİYAT ARTIYOR"
Bilet fiyatlarına ilişkin olarak da Tunçdemir, “Uçakların sayısı az olunca haliyle fiyat da yükseliyor. ‘Fiyatım budur ister gel ister gelme diyor, insanlar da mecbur kalıyor yüksek de olsa bu parayı ödüyor. Ama uçak sayısı çok olursa rekabet olacak ve fiyat inecek. Yani bu konuda suç bizde, kentin dinamikleri, yetkilileri harekete geçmezse böyle devam eder.” ifadelerini kullandı.   

“VAN HAVAALANI 10 MİLYONA HİTAP EDİYOR”

Haldi Turizm sahibi Murat Beyaz da, dış seferler yapılmasa bile Van Ferit Melen Havalimanı’nın uluslararası bir hava limanı olduğunu söyledi.
Van havalimanının, Van ve çevre illerindeki nüfus ile İran’dan gelenlerle birlikte yaklaşık 10 milyon kişiye hitap ettiğini ifade eden Beyaz, yaşanan sorunları ve yansımalarını şöyle anlattı:
“Uçak firmaları çok anlam veremediğimiz bir şekilde Van’ı biraz geri plana attılar. Daha önce Ankara’ya 5 seferimiz varken 3’e düşürdüler, İstanbul seferleri zaman zaman 4’e, 5’e düşüyor. Uçak sıkıntımız var diyorlar, ama bu Van gibi bir il için bahane olamaz. Dış seferlerimiz yok ama Van Havalimanı aslında uluslararası bir hava alanı. Şimdi İranlılar geliyorlar, diğer illere geçmek istiyorlar, ama uçak olmayınca gidemiyorlar. Burada uçakla çıkış en erken 4 gün, 5 gün olabiliyor. Bu da turiste, vatandaşa bir eziyettir. Hasta oluyor, uçakta yer yok. Taziye oluyor, cenaze oluyor 4-5 güne kadar uçakta yer yok! Dolayısıyla çok ciddi bir mağduriyet söz konusu… Açıkçası bu durum yadırgadığımız ve kabullenemediğimiz bir durum. Turizm kenti olmaya çalışırken böyle bir sorun yaşanması doğru değil. Gruplar gelmek istiyor yer bulamıyor. Yer bulunursa bu kez fiyat çok yüksek oluyor. Bu tür olumsuzluklar hem işlerimizi hem turizmi olumsuz etkiliyor. Enerjimizi, moralimizi bozuyor. 'Uçak sayısını artıramıyorsanız da 170 kişi taşıyan uçak değil de hiç olmasa 250 kişiyi taşıyan uçak gönderin' diyoruz ama ne yazık ki hep küçük gövdeli uçak gönderiyorlar. O da takdir edersiniz ki Van 1 milyon 200 bin nüfuslu bir şehir, komşu iller var, İran’dan gelenler var. Dolayısıyla toplamda yaklaşık 10 milyon insana hitap eden bir havalimanına bu kadar az ve küçük çapta uçakların gelmesi sıkıntıyı artırıyor.”
Özel Haber: Adil HARMANCI/
M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: