Van OSB Başkanı Aslan: Yatırımcıları cezbetmeliyiz

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Van’ın 2020 yılını değerlendirerek, Van’ın az gelişmiş bir olduğunu ifade etti. Başkan Aslan Van’ı cazibe merkezi haline getirmek zorunda olduklarını belirterek, Van’

EKONOMİ 4.01.2021 10:21:54 0
Van OSB Başkanı Aslan: Yatırımcıları cezbetmeliyiz
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Özellikle turizme yönelik orta ve küçük ölçekleri esnafların ve sanatkarların pandemiden daha çok etkilendiğini belirten, Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Van’ın ekonomik alt yapısının çok güçlü olmadığını ifade etti.

    Pandemi döneminde Van OSB olarak üretimlerine hiç ara vermediklerini belirten OSB Başkanı Aslan, Van’da ticaretin ve üretimlerin çok yüksek kapasiteli olmadığını ve ağır sanayi yada çok büyük ticaret hacminin bulunmadığını söyledi.
Van’ın kendi bölgesinde ve kendi şartlarında en iyi illerden birisi olduğunu belirten OSB Başkanı Aslan, Van’ın Türkiye ortalamasına yaklaşamadığını ifade etti.

    “DÜNYA PİYASASINA, BÖLGESEL PİYASALAR VE KÜRESEL PİYASALARA EKSTRA BİR YÜK BİNDİ”

    Van’ın 2020 yılını değerlerinden Başkan Aslan, “2020 yılı dünya için, özelde de ülkemiz için zorlu bir yıl oldu. Küresel piyasaların ciddi bir anlamda resesyona girdiği ve bu pandemi sürecinden kaynaklı ciddi bir şekilde ülkelerin, bölgelerin zora girdiği bir yıl oldu. Bu yılda insanlık epeyce kendi kabuğuna çekilmek zorunda kaldı. Ülkeler kendilerini dışa kapattılar. Geliş- gidişler minimum seviyeye indi. Ticaret çok durgunlaştı. Üretimde kademeli bir şekilde düşüşler yaşandı. Dolayısıyla 2020 yılında dünya piyasasına, bölgesel piyasalar ve küresel piyasalara ekstra bir yük bindi. Bizler ülke olarak kendi konumumuz itibari ile, bölgesel sorunlardan dolayı, çevremizdeki ülkelerin istikrarsızlığından dolayı, terör örgütlerinin çevremizdeki ülkelerde, bölgelerde konuşlanması, özellikle batılı ve diğer gelişmiş ülkelerin Ortadoğu’da vekalet savaşları yürütmeleri, buradaki kaynak paylaşımlarının mücadelesi içerisine girdikleri için bizim bölgemiz zaten rahat değildi. Birde bunun üzerine pandemi süreci gelince haliyle, bizim gibi az gelişmiş ülkeler, bölge ülkeleri, daha fazla etkilendi. Bunu hükümet özel bazı tedbirlerle, destekleyici tedbirlerle piyasaları rahatlatmaya çalıştı. Özellikle dezavantajlı gruplara sosyal destek hizmetleri, kendi hayatlarını idame ettirebilmeleri için ekonomik bazı destekler verdiler” dedi.

    “EKONOMİK ALT YAPIMIZ ÇOK GÜÇLÜ DEĞİL”

    Van’ın ticaretinin ve üretiminin çok yüksek kapasiteli olmadığını belirten Başkan Aslan, “Tüccar, esnaf ve sanayicinin kendi işleyişlerini, üretimlerini veya ticari alışverişlerini devam ettirmek için aynı şekilde onlara da destek olmaya çalıştılar. Ama tabi imkanlar kısıtlı olunca, ülke ekonomisi çok büyük olmayınca, çok gelişmiş bir ekonomik yapıya sahip olmadığımızdan dolayı, bunlar hep sınırlı kaldı. Dolayısıyla özellikle turizme yönelik veya orta, küçük diyebileceğimiz esnaflar ve sanatkar grubu bu pandemiden daha çok etkilendi. İl olarak az gelişmiş bir iliz. Dolayısıyla ekonomik alt yapımız çok güçlü değil. Ticaretimiz ve üretimlerimiz çok yüksek kapasiteli değil. Elimizde ağır sanayi yada çok büyük ticari bir hacim yok. Kendi bölgemizde, kendi şartlarımızda belki bölgenin en iyi illerinden biriyiz ama Türkiye ortalamasına yaklaşamıyoruz. Birçok endekste de ortalamanın maalesef altında kalan bir iliz. Bu süreçle beraber biz bir sınır iliyiz. Sınır ili olmamızdan dolayı da özellikle İran ve Irak beslemeli İran’dan gelen turistlerle, misafirlerle, ziyaretçilerle ilimizdeki orta ve küçük tarzındaki esnaflarımız bunlarla canlıydı. Ortama giren alışveriş ve sıcak para ile ticari hayatı rahat bir şekilde devam ettiriyorlardı. Pandemi ve sağlık sıkıntılarından dolayı diğer bölgelerden gelecek vakaların ülkemizi ve ilimizi etkilememesi babında Kapıköy Sınır Kapısı kapanmak sorunda kaldı. Buda ilimizdeki esnafları ciddi bir şekilde etkiledi” diye konuştu.

    “TEDARİK ZİNCİRİNİN KOPMAMASI ADINA BU ÇALIŞMALARI YÜRÜTMEK ZORUNDAYIZ”

   Pandemi sürecinde üretim grubunun pozitif ayrıştığını belirten Aslan, “Burada sanayi üretim grubu bu işte biraz pozitif ayrıştı. Oda üretim devamı yönünde üretmek zorundayız. İstihdam yaratmak zorundayız. Tedarik zincirinin kopmaması adına bu çalışmaları yürütmek zorundayız. Devletin yetkili kurumları ve karar alıcılar da bunun farkında, il bazında aynı şekilde bizler ilin temsilcileri olarak, Valiliğimizle beraber bu işin farkındayız. İnsanları işsiz bırakamayız. Üretimi bir nevi devam ettirmek zorundayız. Dolayısıyla küçük bir esnafı kapatabilirsiniz ama siz üretimi kapattığınız vakit, üretimi durduğunuz vakit, yarın piyasaya gerekli arz sağlanmadığı vakit, ciddi bir arz sıkıntısı yaşanır. Buda piyasaların karmaşık olmasına, piyasaların çok negatif bir yönde hareketlenmesine sebep olur. Bununla beraber istihdam boşluğu olur. İnsanlar işsiz kalır. Buda dolayısıyla ayrı bir sorun olarak, sosyal bir sorun olarak önünüze çıkar. Hem merkezi bazda karar alıcılar ve ildeki karar alıcılar ve diğer paydaşlarla beraber bunun devamı yönünde herkes aynı iradeyi gösterdi” ifadelerini kulandı. 

    “İLİMİZDE BU SIKINTILI SÜREÇTE ÜRETİMLER SEKTEYE UĞRAMADI”

     Van OSB’nin üretimlerine hiç ara vermedin devam ettiğini belirten Başkan Aslan, “Van Organize Sanayi Bölgesi olarak ilimizin ve bölgemizin en büyük üretim çarkı olan bölgemiz hamdolsun üretimlerine hiç ara vermedi. Kısıtlamaların, yasakların olduğu en sıkı zamanlarda bile Sayın Valimizin katkılarıyla bütün firmalarımıza izinler alındı ve firmalarımız üretimlerine ara vermeden devam ettiler. Aynı zamanda 2020 yılında üretimlerimizle beraber yeni sanayi parselleri dağıttık. Bunlarda da aynı şekilde inşaat çalışmaları başladı. Genç nüfus kitlesi barındıran ilimizin işsizliğini önlemek için burada Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Sanayi Bakanlığımızın eliyle Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü vasıtası ile tekstil bölgesi yaratıldı. Tekstil bölgesi inşa edildi. Bunun altyapısı komple tamamlandı. İnşallah önümüzdeki dönem bunun da tahsisleri yapılacaktır. Dolayısıyla biz bu mecrayı aktif tuttuk. Hareketli tuttuk ve bunun üzerine koyarak gitmemiz gerektiğine inandık. Dolayısıyla ilimizde bu sıkıntılı süreçte üretimler sekteye uğramadı ve istihdamında herhangi bir sıkıntıya yol açmadan yürümesi yönünde kararlar aldık ve çalışmalar yürüttük. Hamdolsun bunda da başarılı olduk” dedi.

    “ÜLKEMİZDE BİR DE DOĞAL AFETLERLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALDIK”

     2020 yılının dünya için sıkıntılı geçtiğini belirten Aslan, “2020 yılı ülkemiz içinde çok daha sıkıntılıydı. Bir de bunun üzerine doğal afetler yaşadık. İlimizde bir çığ hadisesi yaşandı. Bölgemizde ve İzmir’de depremler yaşadık. Karadeniz Bölgesi’nde sel afetleri yaşandı. Bir de bunlarla mücadele etmek zorunda kaldık. Hamdolsun iyisiyle, kötüsüyle bu yılın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Artık önümüze bakmamız lazım. Dileğimiz, temennimiz 2021 yılının insanlara, bizlere ve ülkemize hayırlı olmasıdır. Hayırlı işlere vesile olmasını diliyoruz. 2021 yılında üretim için ve ilimiz için düşüncemiz buradaki üretim sahalarımızı daha da genişleterek, tekstil bölgemizi biraz daha aktif hale getirerek, oradaki tekstil parsellerini, sanayi parsellerini yeni sanayi kuruluşu, tekstil fabrikası kurmak isteyen insanlarımıza, işadamlarımıza tahsislerini yapıp, orada iş haklarını bitirip, istihdam yaratmalarıdır. İle ve bölgeye katma değer sağlamaları, ülkemizin ve ilimizin ihracat rakamlarına pozitif yansımaları olmaları ve aynı şekilde bizim 4’ncü etapta tahsislerini yaptığımız ve büyük bir kısmını tamamladığımız o bölgenin de artık 2021 yılında inşaatlarının bitip üretime geçmeleri, üretimleriyle beraber istihdam yaratmaları, yine ilimize ve ülkemize katkı sunmalarıdır” diye konuştu.

    “İLİMİZE GELECEK OLAN YATIRIMCILARI CEZBETMEMİZ LAZIM”

     Başkan Aslan konuşmasının devamında, “Biz ilimizi cazibe merkezi haline getirmek zorundayız. Bunun içinde diğer bölgelerden veya ilçelerden ilimize gelecek olan yatırımcıları cezbetmemiz lazım. Onları buraya çekmek lazım. Organize Sanayi Bölgesi olarak hem idari olarak, hem mekânsal olarak, alt yapı olarak, çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürmek niyetindeyiz. Üretim devamlılığı ve kaliteli üretim babında alt yapımızı çok sağlam tutacağız. Buraya yatırımcı getireceğiz. Aktif hareketlenme 2021 yılında da devam edecek. Aşı çalışmalarıyla birlikte inşallah bu pos bulutu da yavaş yavaş dağılacak. Kapıköy Sınır Kapısı’nın da tekrar aktif çalışmaya başlamasıyla beraber inşallah oradaki açığımızı da yavaş yavaş kapatmış olacağız. Birliğimizi ve bütünlüğümüz sağlayarak güçlü bir şekilde bu sıkıntılı dönemden de güçlenerek çıkacağız. 2021 yılının ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.