‘Van esnafı için tek çare sıfır faizli, kredi’

Bir yılı aşkın süredir etkili olan ekonomik sıkıntılar hem esnaf hem vatandaş cephesinde sıkıntılar yaratmaya devam ederken Türkiye genelinde olduğu gibi Van’daki esnaflarda hükümetten müjdeli haberler bekliyor.

EKONOMİ 22.10.2019 16:30:22 0
‘Van esnafı için tek çare sıfır faizli, kredi’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Piyasadaki sıkıntıların bir türlü bitmezken Ticaret Bakanı Pekcan, geçtiğimiz günlerde esnafla ilgili yeni bazı destekler söz etti. Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kredilerine ilişkin, "100 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 2 komisyon alınmayacak. 100 binin üzerindeki kredilerde de yüzde 1'e düşecek." dedi. Bu açıklamaya rağmen esnaf memnun olmazken, Van’daki esnaf temsilcisi ve esnaflar bunun yerine faizsiz bir desteğin şart olduğunu söyledi. 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, halk bankasınca kullandırılan kredilere ilişkin yaptığı açıklamanın ardından Van ESOB başkanı İsa Berge ve kentteki esnaf açıklamayı Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirdi. Bir yılı aşkın süredir etkili olan ekonomik sıkıntılar hem esnaf hem vatandaş cephesinde sıkıntılar yaratmaya devam ederken Türkiye genelinde olduğu gibi Van’daki esnaflarda hükümetten müjdeli haberler bekliyor. Piyasadaki sıkıntıların bitmesi ve ayakta kalabilmeleri için kredi ve destek taleplerini yineleyen esnaf hükümetten müjde beklerken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan geçtiğimiz günlerde Halkbank üzerinden yapılan kredi destekleri ile ilgili bazı yeni hamleler paylaştı. Geçtiğimiz haftalarda bankaların hem ihtiyaç hem de konut ve diğer kredilerde faiz indirime gitmesinden sonra Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından düzenlenen istişare toplantısında esnaf destekleri yeniden gündüme geldi. O toplantıda konuşan Bakan Bekcan, Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kredilerine ilişkin, “100 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 2 komisyon alınmayacak. 100 binin üzerindeki kredilerde de yüzde 1'e düşecek.” dedi. O açıklamaya rağmen Van’daki esnaflar daha ciddi destekler konusunda söylem ortaya koyarken, Van ESOB başkanı İsa Berge ve kentteki esnaf açıklamayı Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirdi. Van’daki esnaf için tek şartın faizsiz kredi olduğuna vurgu yapan Berge, bunun için adres olarak da KOSGEB’i gösterdi.

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN MÜJDEYİ VERDİ AMA…

Küresel olarak ekonomik dalgalanmanın yaşandığı bir süreçte Türkiye’nin dış ilişkilerde yaşadığı problemler yanı sıra döviz kurundaki dalgalanmandan dolayı zor bir süreçten geçen esnafla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan müjde değerinde bir açıklama geldi. Pekcan yaptığı açıklamada: “Esnaf, yeni kredilerin ödemelerini ister 3, ister 6 ayda ödeyebilecek. Bunun dışında ödeme sürelerini de 4 yıldan 5 yıla çıkarıyoruz. 100 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 2 komisyon alınmayacak. 100 binin üzerindeki kredilerde de yüzde 1'e düşecek” müjdesinin ardından Van ESOB başkanı İsa Berge, Esnafa verilecek kredi ile ilgili yeni düzenlemeleri olumlu karşılarken, esnafın zor bir süreçten geçtiğini ve KOSGEB aracılığıyla 5 yıl geri ödemeli, 0 faizli olmak üzere 50 bin TL kredi verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kentteki esnaf ise, bakanın açıklamasına olumlu bakan da var, olumsuz yönde bakan da var.

BERGE: “SIFIR FAİZLİ 50 BİN TL KREDİ VERİLMELİ” DEDİ

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, esnafa sıfır faizli 50 bin TL'lik can suyu kredisi verilmesi gerektiğinin altını çizerek Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın halk bank aracılığıyla kullandırılacak kredi açıklamasını yönelik değerlendirmelerde bulundu. Berge, “Esnafa verilecek kredi ile ilgili yeni düzenlemeleri olumlu karşılayan Berge, "Yeni düzenlemede kredi ödemeleri ister 3, ister 6 ayda yapılabilecek. Ödeme süresi de 4 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. 100 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 2 komisyon alınmayacak. 100 binin üzerindeki kredilerde ise yüzde 1'e düşecek. Bu düzenlemeler olumludur. Esnafımız zor bir süreçten geçmektedir. KOSGEB aracılığıyla 5 yıl geri ödemeli ve 0 faizli olmak üzere 50 bin TL kredi verilmesi istiyoruz.” dedi.

AKBULUT: ESNAFA OLUMLU YANSIMAYACAKTIR

Ekonomik dalgalanmadan etkilendiği ifade eden Necmi Akbulut adlı esnaf, kredi faiz tutarlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak kredi çekemediğini söyledi. Akbulut, “Ülkemizde yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilendik. Gün geçtikçe yaşanan olumsuz süreçten etkileniyoruz. Esnafın durumu hiç açıcı değil, batma noktasına geldik. Bakanın açıklaması her ne kadar olumlu görünse de faiz oranları ve ödeme noktasında esnafa yine olumlu yansımayacaktır” diye ifade etti.

“BAKAN’IN AÇIKLAMASI DEĞERLİ BULUYORUM”

Ferhat Bilek adlı esnaf, ekonomik süreçten her esnaf gibi etkilendiği söyledi. Bilek, doların yükselmesiyle piyasada ürün fiyat maliyetlerin artmasına akabinde işlerinin olumsuz etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Süreç iyi bir süreç değil, ürün maliyetlerinin artışı işlerimizi durma noktasına getirdi. Dolarda düşüş yaşanmasına rağmen ürünlerdeki düşüş olmaması bizleri vatandaşla karşı karşıya getirtiyor. Bu da bizleri olumsuz etkiliyor. Ticaret Bakanı Pekcan’ın yaptığı açıklamayı değerli buluyorum. Esnaf açısından kredi konusunda esneme yapılması esnafa nefes aldıracaktır. Esnafa sağlanacak kredi imkânı ile işlerimizi bir nebzede olsa da yoluna sokabiliriz. Bu tür adımları devletimizden bekliyoruz” dedi.

“ESNAF’A DAHA İYİ ŞARTLAR ARTINDA EL UZATILMASINI BEKLİYORUZ”

Serkan Kaya adlı esnaf, ekonomideki dalgalanmadan dolayı satışlarının düştüğünü ifade etti. Kaya, “Yaşanan süreçte ekonomik olarak darboğaza girdik, satış yapamadık hale geldik. Son dönemde biraz toparlanma yaşansa da hala esnafın problemleri devam ediyor. Özellikle kredi faiz oranlarının yüksek olması kredi çekmemize neden oldu. Bakan açıklamış olduğu kredi süresi ilgili açıklamasını olumlu karşılıyorum ama yeterli bulmuyorum. Esnaf’a daha iyi şartlar artında el uzatılmasını bekliyoruz” dedi.

“HÜKÜMETTEN ESNAFA YÖNELİK DAHA İYİ ADIMLAR ATMASINI BEKLİYORUZ”

Ferhat Çiftçi adlı esnaf, döviz kurundaki yükselmeden dolayı maliyetlerin arttığını ve işlerini olumsuz etkilendiğini belirtti. Çiftçi, “Fiyatların bir anda yükselmesi halk nezdinde esnafın yükselttiği algısı ve fırsatçılık yaptığını düşüncesi oluştu. Vatandaşın alım gücü düştü, piyasada sıcak para döngüsü yok, eskiye oranla kar marjımız düştü. Olumsuz bir dönemde geçiyoruz. Bakan’ın böyle bir söylemi varsa şayet, esnafı olumlu etkileyecektir. Ama faiz oranlarının daha da aşağıya indirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Hükümetten esnafa yönelik daha iyi adımlar atmasını bekliyoruz” diye belirtti.

TEMUR: HER KESİMİN ESNAFA SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ

Veysel Temur adlı esnaf, ekonomide yaşanan sıkıntılardan dolayı zor bir süreçten geçtiklerini kaydetti. Temur, “Esnaf olarak zor bir süreçten geçtiğimiz herkesin malumudur. Bakan’ın böyle bir açıklaması bizlere olumlu yansıtsa da yeterli olduğunu düşünmüyorum. İsa Berge’nin yaptığı açıklamalara katılıyorum. Esnafa sıfır faizli kredi imkânı verilmesi gerekiyor. Bu süreçte her kesimin esnafa sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

BAYNAL: BAKAN’IN SÖYLEMİ OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL

Muzaffer Baynal adlı esnaf, süreç itibariyle kötü bir süreçten geçtiğini ifade ederek, kredi alamadığını ve kredi almak adına şartların ağır olduğunu ifade etti. Baynal, “Süreç itibariyle tüm ülkede olduğu gibi bizlerde ekonomideki daralmadan etkilendik. Fiyatlardaki ani yükseliş alım gücünü beraberinde senet, çek yazdıran ve kredi çeken esnafı zor bir durumda bırakmasına neden oldu. Ülkemizin ve ilimizin kalkınmasına eğer destek olacaksak esnafın kötü sürecinde hükümetin esnafın yanında olacak destekleri vermesi gerekiyor. Özellikle kredilerdeki faiz oranları, ödeme süreleri ve komisyonla ilgili adımların iyileştirilmesi gerekiyor. Bakan’ın bu söylemini olumlu karşılıyorum ama yeterli olduğunu düşünmüyorum” diye ifade etti.

UZUNAY: BERGE’NİN SÖYLEMİNİ DESTEKLİYORUM

Ekonomik süreçten etkilendiği ifade eden Kerem Uzunay adlı esnaf, “Süreçten kötü etkilendik. Her kesimin bu süreçten etkilendiğini düşünüyorum. Döviz kurunun dışardan müdahale edilerek her dönem ekonomimiz açımızdan büyük risk taşımaktadır. Bunun önüne geçmek gerekir. Esnaf konusuna gelirsek kötüyüz, alamıyoruz ve satamıyoruz. Kar oranımız fiyatların yükselmesinden dolayı baya düştü. Bakan Pekcan’ın kredi süreleriyle ilgili açıklaması bizleri etkileyeceğini zannetmiyorum. En azından küçük esnaf açısından tam anlamıyla olumlu yansımayacaktır. Buradan sadece şu söyleyebilirim, İsa Berge’nin sürekli dile getirdiği esnafa sıfır faizli kredi desteği verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BAKAN PEKCAN NE DEMİŞTİ?

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından düzenlenen istişare toplantısının kapanış programına katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Bakan Pekcan, yaptığı açıklamada esnaf hamisi bir cumhurbaşkanları olduğunun altını çizerek, esnafla ilgili götürdükleri hiçbir öneriye hayır demediğine değinerek şu ifadeleri kullanmıştı.

ESNAFA KREDİ SÜRESİ MÜJDESİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Halk Bankası'nca kullandırılan kredilere ilişkin, "Esnaf, yeni kredilerin ödemelerini ister 3, ister 6 ayda ödeyebilecek. Bunun dışında ödeme sürelerini de 4 yıldan 5 yıla çıkarıyoruz. 100 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 2 komisyon alınmayacak. 100 binin üzerindeki kredilerde de yüzde 1'e düşecek" açıklamasını yaptı.

PEKCAN: KREDİ KULLANAN ESNAFI SAYISINI AÇIKLADI

560 bin esnafın TESKOMB’tan kredi kullandığını aktaran Bakan Ruhsar Pekcan, “40 milyar TL kullanmış. Sadece bu sene 9 ayda 200 bin esnafımız 20 milyar kredi kullanmış. Bizde esnaf ve sanatkarımızı çağın gereklerine göre faaliyet gösterebilmesi dış dünya ile iletişimde olması, e- ticaret yapabilmesi yönünde eğitimlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. "DESTEKLEMELER" Esnafın taleplerini de değerlendirdiklerini vurgulayan Bakan Pekcan, “Halkbank’ımızda burada, yeni kredilerimizin ödemelerini esnaf çektiği krediyi ister 3 ister 6 ayda ödesinler, ödeme sürelerini de 4 yıldan 5 yıla çıkaracağız. 100 bin TL’ye olan kadar olan kredilerde yüzde 2 komisyon alınmayacak.100 binin üzerindeki kredilerde de yüzde 2’yi yüzde 1’e düşürecek. Biz de sizden bir şey bekliyoruz. Sizden beklentimiz var. Sizde istihdam oluşturacaksınız. Her biriniz yanınıza en az bir eleman alacaksınız. Bunu takip edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ-