'Van'da üretecektim, İstanbul'da üretmek zorunda kaldım'

Kombicim Van sahibi Abidin Yarımbatman, Van’da 'Dış Hava Sensörsüz Otomasyon Sistemi'ni kendi içinde yapabilen kaskat kazan üretimini yapmak istediğini ancak şartlar oluşmadığından dolayı üretim tesisini İstanbul’da açtıkla

EKONOMİ 8.10.2020 10:23:14 0
'Van'da üretecektim, İstanbul'da üretmek zorunda kaldım'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yetkili belgelere sahip oldukları halde Van’da üretim yeri açamadıklarını söyleyen Yarımbatman: “Bu belgeyi verme yetkim var çünkü TSE belge sahibiyim ama Van’da veremiyorsun. Fakat İstanbul’da benimle aynı statüde olan arkadaşım verebiliyor. Buranın şartlarına göre prosedürlere takılıyoruz. Memleketimize bu yatırımı yapmak istedim ama maalesef prosedürlere takıldığım için yapamadım. Bunun üzüntüsünü yaşıyorum”dedi. 

İstanbul’da üretimini yaptıkları kaskat kazan hakkında bilgi veren Kombicim Van sahibi Abidin Yarımbatman, şunları söyledi: “Van’daki şartlara bir türlü kendimizi uyduramadık. Prosedürler bir sorun, kalifiye eleman bulma konusu ayrı bir sorun oldu. O yüzden mecburen üretim yerimizi İstanbul’da açmak zorunda kaldık. Bir kaskat kazanın, yani duvar tipi kazanların komple A dan Z’ye imalatını yapıyoruz. Ürettiğimiz malın arkasında duruyoruz, servisini de biz yapıyoruz. Bölgemizde kış şartları çok zor geçtiği için ve bu cihazların parçaları çok pahalı olduğu için müşteriler bu konuda çok sıkıntı yaşıyor. Mesela bir otelin kazanı şuan bizde bakım görecek, parçası yurt dışından geldiği için bir eşanjörü minumum 13 bin TL. Duvarda var 8-10 tane kaskat kazan, bu da müthiş bir para tutuyor. Biz bu tutarı minumuma indiriyoruz. Şunu belirteyim; İstanbul’da benim gibi özel servis hizmeti veren arkadaşlar var, TSE belgeleri var, aynı belgeden bende de var. Bizim buranın insanı gariban insandır, sıfır kombi alamıyor, ikinci el alıyor. Şimdi hermetik kombiler kalktı, montajını kaldırdılar, şayet montajını yapsan yetkili firma doğalgazını açmıyor, diyor ki buna uygunluk belgesi alman lazım. Bu belgeyi verme yetkim var çünkü TSE belge sahibiyim ama Van’da veremiyorum. Fakat İstanbul’da benimle aynı statüde olan arkadaşım bu belgeyi verebiliyor. Bunu anlayamıyorum. Gerekli desteği alamadığım ve prosedürleri aşamadığım için Van’da değil İstanbul'da üretim yeri açmak zorunda kaldık. Günlük üretim kapasitemiz 100’ün üzerindedir. Şayet imalatımızı Van’da açmış olsaydık istihdama katkımız ilk etapta minumum 20 kişi olurdu. Ben buraya kombi baca imalatını getirecektim, ekipmanlarım hazır, sadece makineler gelecekti. Fakat biz burada çalıştıracak eleman bulamadık, kalifiye eleman eksiğinden dolayı getiremedik...”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi