Türkiye'de Emlak Sektöründe Yeni Dönem Başlıyor!

İşte Emlakçılar İçin Uygulanacak Yeni Kurallar! Türkiye'de emlak sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Emlakçılık ile alakalı olarak hazırlanan yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için verilen süre 31 Ağustos 2020'de doluyor.

EKONOMİ 12.08.2020 10:49:59 0
Türkiye'de Emlak Sektöründe Yeni Dönem Başlıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye'de emlak sektöründe yeni kuralların geçerli olacağı ve büyük değişimlerin yaşanacağı bir döneme giriliyor. Yapılan düzenleme gereği emlakçılara yetki belgesi almaları için tanınan süre 31 Ağustos'ta sona erecek ve 1 Eylül 2020'den itibaren yeni kurallarla şekillendirilmiş emlakçılık devreye girecek.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAYCAK

Yeni dönemde yetki belgesi olmayan emlakçıların taşınmazların satışlarına aracılık etmeleri ve sitelere emlak ilanları girmeleri engellenecek. Ayrıca yetki belgesi olmadan emlakçılık yapmaya ısrar edenlerin tapuda işlem yapmalarına da izin verilmeyecek.

500 BİN KAYIT DIŞI EMLAKÇI SİSTEM DIŞINDA KALACAK

Yeni sistemle beraber Türkiye'de kayıt dışı olarak emlakçılık yapan yaklaşık 500 bin kişi bu sistemin dışında kalacak. Ayrıca sistem içerisinde kalmak isteyenler için ofislere m2 ve emlakçılık yapacaklara da mezuniyet ve staj şartı uygulanacak.

YETKİ BELGESİZ EMLAKÇILARA PARA CEZASI

Yapılan düzenlemeye rağmen yetki belgesi olmadan emlakçılık yapmaya ısrar edenler için cezai yaptırımlar devreye girecek Buna göre yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara 10.000 TL ceza kesilecek ve bu ceza 10 katına kadar çıkarılabilecek. Yetki belgesi alan emlakçı sayısı oldukça merak edilirken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstabul'da kayıtlı 13.000 emlakçıdan sadece 5.000 civarında emlakçıda yetki belgesi bulunduğu bilgisini verdi.

EMLAKÇILAR BAKANLIK YETKİLİLERİ TARAFINDAN DENETLENDİKTEN SONRA YETKİ BELGESİ ALABİLECEKLER

Yetki belgesinin alınmasına yönelik süreç ile alakalı olarak bilgi veren Nizamettin Aşa, “Yetki belgesi başvuruları bakanlık yetkilileri tarafından yerinde inceleniyor. Emlakçılık yapılan adreste gerçekten emlakçılık yapılıp yapılmadığı, ikinci bir işin olup olmadığı, emlak ofisi olarak bildirilen ofisin home ofis olup olmadığı gibi yarıntılara bakılarak yetki belgesi veriliyor.” dedi.

100 SAATLİK EMLAKÇILIK EĞİTİMİ VE MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI GELİYOR

Emlakçıların bu yenü düzenleme ile niteliklerinin de arttırılacağını söyleyen Nizamettin Aşa, “Artık emlakçılık yapacak olanlar en az lise mezunu olacaklar. Bu kişiler 100 saatlik emlakçılık eğitimi alacaklar ve akabinde mesleki yeterlilik sınavına katılıp belge alacaklar. Son 5 yıl içerisinde SGK'lı çalışma şartı lise mezunlarında 12 ay, üniversite mezunları için 8 ay olacak.” şeklinde konuştu.

İNTERNET SİTELERİNDE YETKİ BELGESİ OLMADAN İLAN GİRİŞİ YAPILAMAYACAK

Yeni düzenleme ile beraber artık internet sitelerine yetki belgesi olmayanlar ilan girişi yapamayacaklar. İnternet sitelerine yüklenen ilanlardan bundan sonra o siteler de sorumlu olacaklar. Sahte ve yanıltıcı ilanların yayınlanmasının önü kesilecek.