Ticaret Bakanı Pekcan, Kapıköy Sınır Kapısı’nın son durumunu açıkladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili cevaplandırması talebiyle verilen bir soru önergesi üzerine sınır kapısının son durumuna ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.

EKONOMİ 8.12.2020 10:27:23 0
Ticaret Bakanı Pekcan, Kapıköy Sınır Kapısı’nın son durumunu açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van ve bazı bölge illerinde en çok tartışılan konulardan biri de İran ile olan sınır kapılarının durumu. Türkiye’de bazı sınır kapıları aktif halde iken İran-Türkiye arasındaki kapıların yolcu geçişlerine kapalı olması sık sık eleştirilere neden oluyor.
Bu kapılardan en önemli olanı, birçok bölge ilini ve özellikle de Van turizmini yakından ilgilendiren Kapıköy Sınır Kapısı. 

STK GİRİŞİMLERİ VE SORU ÖNERGESİ

Van’daki STK’lar ve iş çevreleri çeşitli vesilelerle kapının açılması için girişimlerde bulunurken, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşmelerinde Kapıköy Sınır Kapısı’nın durumuna ilişkin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a soru sordu. 
Sarısaç, önergesinde, sınır kapısının Van esnafının geçim yollarından biri olduğunu belirterek, uzun süredir kapalı olmasının esnafı mağdur ettiğini ifade etti. 

BAKAN PEKCAN'DAN CEVAP GELDİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sarısaç’ın önergesine verdiği yazılı cevapla Kapıköy Sınır Kapısı’nın durumuna açıklık getirdi.
Bakan Pekcan, Milletvekili Sarısaç’a gönderdiği cevapta, sınır kapısıyla ilgili iki ayrı gelişmeye dikkat çekti.

İRAN TARAFINDAKİ MODERNLEŞME ÇALIŞMALARI

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye tarafındaki modernleşme çalışmaları ardından İran’ın da kendi tarafında hem kapıda hem ticaret yollarında modernleştirme ve genişletme çalışmaları yaptığını ifade etti. 
Çalışmaların yakından takip edildiğini ve çalışmaların neticelenmesiyle İran tarafıyla yapılacak mutabakatla Kapıköy’ün uluslararası yük taşımacılığına açılacağını belirten Bakan Pekcan, şu bilgileri aktardı:
“İran’a açılan Kapıköy Gümrük Kapımız, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında Tek Durakta Kontrol Projesine uygun biçimde modernize edilerek 15.02.2019 tarihinde 70 dönümlük yeni gümrük sahasında 3 giriş – 3 çıkış olmak üzere toplam 6 adet peronla hizmet vermeye başlamıştır. Hâlihazırda, İran tarafınca da anılan Kapımıza bitişik Razi Gümrük Kapısında bir modernizasyon çalışması yürütülmektedir. Ayrıca İran tarafı, Razi-Hoy kara yolunda da yer yer yük taşımacılığına uygun olmayan yerlerde genişletme ve iyileştirme çalışmaları sürdürmektedir. Söz konusu çalışmalar Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu çalışmaların tamamlanmasını müteakip İran tarafı ile mutabakat sağlanarak Kapıköy ve Razi Gümrük Kapıları uluslararası yük taşımacılığına açılacaktır.”

YOLCU GEÇİŞLERİ KONUSU

Van ve bölge turizmi için en önemli konu olan sınırdan yolcu geçişlerine izin verilmesine ilişkin konuda da Bakan Pekcan, şu bilgileri verdi:
“Öte yandan, yolcu giriş ve çıkışlarına ilişkin işlemler, İçişleri Bakanlığınca belirlenen mevzuat çerçevesinde yürütülmekte, İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarınca alınan Kovid-19 önlemleri kapsamında Kapıköy Gümrük Kapımız yolcu taşımacılığına kapalı durumdadır. Hâlihazırda İran tarafınca; İran vatandaşlarının, İran’da oturma izni bulunanların ve İran makamlarından izin alan iş insanlarının İran’a girişlerine müsaade edilmektedir.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi