Tandoğan: 'Bal verimini artıracak arı ırklarına yönelik çalışma yapılmalı'

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, Van’da arıcılığın ilerlemesi ve daha kaliteli bir bal veriminin elde edilebilmesi için bölgede arı ırklarına yönelik bir ıslah çalışması yapılmasının gerektiğini söyledi.

EKONOMİ 22.08.2020 10:52:07 0
Tandoğan: 'Bal verimini artıracak arı ırklarına yönelik çalışma yapılmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgede daha kaliteli bal yapabilen arı ırklarının ortaya çıkarılması ve tescillenmesi için girişimlerde bulunulmasının önemine değindi.

Bölgede bal verimini artıracak arı ırklarına yönelik çalışmaların yapılmasına yönelik Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yetkilileri ile daha önce görüştüklerini ancak bir sonuç elde edemediklerini dile getiren Tandoğan, konunun çok önemli ve hassas olduğunu belirterek: “Bizim bu konuya dikkat çekmemiz gerekiyor. Arı ırklarının ıslahına yönelik çalışma yapmamız lazım. Bizim kendi ilimizde ekotip dediğimiz arı ırkını yani Urartu arı ırkını gün yüzüne çıkartmamız lazım. Bu konuda üniversitenin başı çekmesi gerekiyor. Özel ekotip dediğimiz bu yerli arı ırkını, diğer bir adı Anadolu ırkı, ama yeni bir isimle Urartu veya Van Gölü ismini verip tescillemek lazım. Bakanlığın buna desteği de var. Bu ne işimize yarayacak? Hastalıklara karşı, coğrafyamızın iklim yapısına karşı hem daha dayanıklı hem de daha verimli bir ırk. Bu konuyla ilgili daha önce üniversiteyle yaptığımız görüşmelerden maalesef eli boş döndük, bu konuda taleplerimize cevap alamadık. Bunu biz yapmasak kapı komşumuz Hakkari yapabilir, Muş yapabilir, Siirt yapabilir. Bakanlık, arı ırklarına yönelik yapılan çalışmalarda her bölgeye destek vermiyor, belli bölgelerde yapılan çalışmalara proje desteği veriyor. Son iki yıldır defalarca talep ve yazışmalarımıza rağmen sonuç alamadık. Bakanlık diyor ki üniversite işin içinde olacak, çünkü bu uzun araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkar. Çok önemli bir detay var; şöyle ki; bizim bal kalitemiz de değişebilir. Bu konuda gerekli adımların atılması lazım” ifadelerini kullandı.