Şeker pancarında, yüksek verim bekleniyor

Van Erciş Şeker Fabrikası’na pancar sağlayan bölgelerde uygun mevsim şartları nedeniyle bu yıl yüksek verim bekleniyor. Fabrikası bünyesinde çalışan Ziraat Mühendisi Necmettin Yılmaz, “Bu yıl tahribatlar pek olmadı, don gibi, kurakl?

EKONOMİ 22.08.2020 10:53:38 0
Şeker pancarında, yüksek verim bekleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikası’na Van merkez ve bazı ilçeleri ile Bitlis’in Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Ağrı’nın Patnos ilçelerinden şeker pancarı sağlanıyor.

Pandemi sürecine rağmen bu yıl mevsim koşulları iyi seyrettiği ve fabrikanın da zamanında yaptığı destekler nedeniyle çiftçinin rahat ve verimli bir sezon yaşadığı belirtiliyor.

ÖDEMELER ÖNCEDEN YAPILDI

Edinilen bilgilere göre, fabrikaya ürün sağlayan yaklaşık 2400 çiftçiye bu yıl ödemeleri süresinden önce yapıldı. 
Sözleşme imzalandıktan hemen sonra ödemeler yapıldığı gibi çiftçilere Ağustos ayında yapılması gereken ödemenin de Kurban Bayramından önce yapıldığı öğrenildi.

Bu durumun da çiftçiye büyük kolaylık sağladığı ve üretim sürecinde yardımcı olduğu belirtildi.

“CİDDİ BİR SIKINTI YOK”

Şeker pancarı ekimi ile ilgili olarak mevsimsel şartların da bu sene diğer senelere nazaran daha iyi olduğu kaydedildi.
Fabrikası bünyesinde çalışan Ziraat Mühendisi Necmettin Yılmaz, “Şu anda pancar ile ilgili kayda değer sıkıntı yok. Tahribatlar pek olmadı, don gibi, kuraklık gibi ama bazı köylerde su sıkıntısı var, oralarda verimi biraz daha düşük bekliyoruz. Ama genelde bu sene iyi bir verim bekliyoruz.” dedi.

55 BİN TON ÜRÜN BEKLENİYOR

Çiftçiye 55 bin ton pancarın parasının ödendiğini belirten Yılmaz, “Biz 65 bin ton taahhütte bulunmuşuz. Bedeli ödenen ise 55 bin ton. Yani 55 bin ton bekliyoruz. Çiftçiye hem ayni hem nakdi olarak ödeyeceğimiz para 370 TL’den hesapladığımızda yaklaşık 20 milyon TL ediyor.” diye konuştu.

‘KAMPANYA SARKABİLİR’

Sezon kampanyasına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:
“Biz şu anda kampanyayı bekliyoruz. Eylül’ün sonunda söküm olacak, genel söküm ise ekimin ilk haftasında olacak. Bu sene diğer senelere nazaran kampanya biraz daha uzun sürebilir. Pancarın fazla olmasından dolayı. 3 aya hatta 4 aya da sarkabilir.”

Şeker pancarında, yüksek verim bekleniyor

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi