Şahin: Pandemi süreci, esnafı zor duruma soktu

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, pandemi nedeniyle Van’da çok sayıda işyerinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını söyledi.

EKONOMİ 20.07.2020 11:14:05 0
Şahin: Pandemi süreci, esnafı zor duruma soktu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da bir çok işyeri Mart ayından sonra belli sürelerde kapalı kaldı.

Bu süre içinde haliyle üretim ve pazarlama alanında aksamalar yaşanırken, işyerleri de kira ve benzeri giderlerden dolayı sıkıntı içine girdi. Esnafların, yaşadığı sıkıntıları en hafif şekilde atlatabilmeleri için de çeşitli destek paketleri açıklandı.

“İŞYERLERİ ZOR DURUMDA”

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, esnafın kapalı olduğu dönem içinde ciddi bir sıkıntı içine girdiğini belirterek, “Van’daki esnafın, pandemi süresi içinde haliyle sıkıntıya girdiğini gördük ve işlerin durma noktasında seyrettiğine tanık olduk. İlimizde, kapanma noktasında olan işyerleri olduğunu biliyoruz.” dedi. 

“DÖNGÜ SAĞLANAMIYOR”

Pandeminin ticari durgunluğa yol açtığı gibi bir işsiz kitlesi de yaratacağını ifade eden Şahin, şunları söyledi:

“Şu anda esnaf ve tüccarımız sattığı mal ya da döngü sağlamak adına yerine bırakacağı bir ticaret durumu görülmemektedir. Ticaretin olmadığı durumlarda da borç ve vergi döngüsü olamamaktadır. Pandemi ayrıca tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de üretimin durduğu noktayla birlikte işsizliğe de yol açacaktır.”

NASIL AŞILIR?

Şahin, yaşanan sorunların aşılması için de üretim ekonomisinin önemli olduğuna işaret ederek, “Yaşanan sorunların giderilmesi açışından ekonominin makro düzeyde ele alınması ve üretim ekonomisine dönülmesi gerektiğini düşünüyorum” diye kaydetti.  Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi