Peynirciler Kazan kaldırdı!

Tarihi ve sattığı ürünleriyle Van’ın gözde mekanlarından bir tanesi olan, geçtiğimiz yıl modernize edilerek hizmete açılan Peynirciler Çarşısı esnafı halinden pek memnun değil. Yaşanan ekonomik sorunların yanı sıra kira giderleri

EKONOMİ 17.01.2020 16:14:21 0
Peynirciler Kazan kaldırdı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarihi ve sattığı ürünleriyle Van’ın gözde mekanlarından bir tanesi olan, geçtiğimiz yıl modernize edilerek hizmete açılan Peynirciler Çarşısı esnafı halinden pek memnun değil. Yaşanan ekonomik sorunların yanı sıra kira giderleri de artan esnaf kan ağlıyor. 

 Cumhuriyet dönemine ait olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından  baştan aşağı yenilenek modernize edilen, Peynirciler Çarşısı esnafı oldukça dertli. İşlerin az olmasından yakınan esnaf, kiraların yüksek olmasından dolayı da şikayetçi.  Çarşı esnafı, yetkililere seslenerek bu duruma biran evvel bir çözüm yolu bulunmasını istedi. Van’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynirin üretildiği ve tutulduğu dönemlerde yoğun bir taleple karşılaşan peynirci esnafı bu yıl istenilen satışı yapamıyor. Üstüne birde kira eklenince esnafın omzundaki yükde bihayli ağırlaşmış vaziyette. Yeni Doğu Gazetesi aracılığıyla yetkililere seslen esnaf yardım eli bekliyor. 

 

 KARAKOYUN: KİRALAR OLDUKÇA YÜKSEK 

 Gazetemize konuşan çarşı esnaflarından Mustafa Karakoyun kiraların yüksek olmasından dert yanarak şunları söyledi: “Bizim burada en büyük sıkıntımız kiradır. Geçen yıl 480 lira civarı ödeme yaparken, bu yıl bu fiyat arttı. Yasal olarak kanunda yapılması gereken %25, ama biz 3 katı fazlasını ödüyoruz. Bin 150 Lira nere, 480 lira nere? Arada çok fark var. Yasal kuralları da kimse tanımıyor artık. Yasayı yapan kişiler bile bu yasayı tanımıyor.

Biz mağduruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gereken neyse yetkililerden rica ediyoruz, bize destek olsunlar. Yetkililerin gelip burada bizleri ziyaret etmesi gerekiyor. Seçim zamanında bile kimse buraya gelmedi. Halimizi, hatrımızı kimse sormadı. Satışlarınız nasıl? Demedi. Devletten ne bekliyorsunuz? Milletvekili olarak ya da belediye başkanı olarak bizden ne bekliyorsunuz? Diye soran kimse olmadı. Biz kendi halimize kaldık. Halimizi yetkililere duyurmak istiyoruz. Ekonomik krizden dolayı 2020 yılından pek bir beklentimiz yok. Geçen yıl nasılsa bu yılda öyle geçecek.” 

 “FİYATLARIN DEĞİŞMESİNDEN DOLAYI DURGUNUZ” 


 

 İsa Aydın da, “2020 yılına yeni girmemize rağmen fiyatlar çok yüksek. Süt oranlarının ve fiyatlarının değişmesinden dolayı şu an biraz durgunuz. Yeni yapılandırmadan dolayı , Kiramız çok yüksek. Gelir – gider hariç toplam Bin 500 lira ödeme yapıyoruz. Kira konusuna yetkililerin biran önce bir el atmalarını istiyoruz. Yeni yıldan beklentilerimiz belediyenin bu kira oranlarını düşürmesi ve genel olarak ta insanlara yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.   

ESNAF KAN AĞLIYOR 

 İşlerinin olmadığını belirten ve yükselen kira fiyatlarıyla birlikte iş yapamaz hale geldiklerini aktaran Ayhan Bey ise şöyle konuştu: “Kiralar aşırı derecede yüksek. İş yok ve esnaf kan ağlıyor. Ne iş var, ne güç var. Biz 5 aydır kiramızı ödeyemiyoruz. Buna bakılırsa 2020 yılından pek bir beklentimiz yok.”

 YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ / ÖZEL HABER