'Pandemi sürecini, yatırım sürecine çevirdik'

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) pandemi sürecinin yaşandığı 2020 yılını gazetemize değerlendiren Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, tüm sıkıntılara

EKONOMİ 6.01.2021 10:07:28 0
'Pandemi sürecini, yatırım sürecine çevirdik'
Tarih: 01.01.0001 00:00

OSB'de faaliyet yürüten firmaların pandemi sürecinde aldıkları desteklerden dolayı üretimlerine aksamadan devam edebildiğini belirten Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, “Durumu Van ilimizde OSB ölçeğine indirdiğimiz vakit, hamdolsun Organize Sanayi Bölgesi olarak üretimlerimiz durmadan devam etti. Pandeminin başladığı günlerden itibaren özellikle yetkili kurumların ve valiliğimizin destek olmaları ile bu kısıtlamalar döneminde, yasaklar döneminde çalışan firmalarımıza, kurumlarımıza izinler verilerek, pozitif bir ayrımcılık sağlandı. Bunun neticesi olarak da üretimde herhangi bir sorun olmadı. 2020'de de OSB'mizde üretime devam edildi. Bir yandan pandemi sürecini yönetirken, aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni etapların açılması, yeni iş alanlarının yaratılması ve istihdam olanaklarının sağlanması için altyapılara ciddi destekler verdik ve alt yapıları güçlendirme çalışmaları yürüttük. Tekstil kent kuruldu, bütün altyapıların hepsi tamamlandı, şu an hazır hale geldi. Organize Sanayi Bölgesi’nde aynı zamanda tamamlanan parseller bu süreçte sahiplerini buldu, ilimize yeni yatırımcılar, yeni üreticiler kazandırıldı”dedi.
Pandemi süreci olmasına rağmen yeni iş alanlarının açılması ve ilin istihdamına katkı sağlamak amacıyla çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini ifade eden Aslan: “Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni etapların açılması, yeni İş alanlarının yaratılması ve istihdam olanaklarının sağlanması için altyapılara ciddi destekler verdik ve alt yapıları güçlendirme çalışmaları yürüttük. Tekstil kent kuruldu, bütün altyapıların hepsi tamamlandı. Şu an hazır hale geldi, tahsise hazır hale geldi. Organize Sanayi Bölgesi’nde aynı zamanda tamamlanan parseller bu süreçte sahiplerini buldu, yeni yatırımcılar, yeni üreticiler kazandırıldı. Dolayısıyla biz bu süreci aktif olarak yetkili kurumlarımızla birlikte yönettik. Çok şükür çok büyük bir zayiat, geriye gidiş, durgunluk veya piyasa gerilemesi yaşamadık” şeklinde konuştu.

“2020'DE OLAĞANÜSTÜ DURUMLAR YAŞANDI”

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, gazetemize yaptığı değerlendirmede: “Öncelikle yakın ilgi ve alakanızdan dolayı sizlere çok teşekkür ederim. 2020 yılı gerçekten dünya için, küresel piyasalar için, bölgesel dengeler için, olağanüstü bir yıldı. 2020'de birçok olağanüstü durumlar yaşandı, birçok anormallikler yaşandı. 2020 yılı gerçekten her konuda biraz böyle çeşitli olayların özellikle pandemi sürecinin yaşandığı bir yıl oldu. Ekonomi piyasalarında arz talep konusunda sıkıntılar yaşandı, aynı şekilde durgunluk riskleri göründü, talepler daraldı, ekonomiler küçüldü, üretimler sıkıntıya girdi, hele bazı sektörler çok ciddi bir şekilde sekteye uğradı. Bunu biz Türkiye üzerine indirdiğimiz vakit belki sağlık açısından ülkemizin sağlıkta kurumsal altyapısının biraz güçlü olması, yönetilebilir bir mekanizmaya ve ehliyete sahip olmasından dolayı, sağlıkta halkımız çok büyük bir problemle karşılaşmadı. Daha gelişmiş, modern ve gelir seviyeleri, ekonomik geliri daha yüksek, daha büyük ekonomilere oranla, kendi ölçeğimizde bu süreç bir nebze de olsa rahat yönetildi diyebiliriz. Ekonomik olarak biliyorsunuz biz gelişmekte olan bir ülkeyiz, belli bir sermaye yapımız var, belli bir üretim gücümüz ve araçlarımız var. Bölgesel olarak ciddi risklerle karşı karşıyayız, bölgesel sorunlarımız var, sıkıntılarımız var. Etrafımızda Ortadoğu'da, Kafkaslar ’da, Doğu Akdeniz ve Orta Asya'da, Ege sahillerinde çok ciddi sıkıntılarla, çok ciddi mücadeleler yürüten bir ülkeyiz. Dolayısıyla ekonomimiz bundan dolayı kırılgan bir seyir izliyor, ondan dolayı biz ülke olarak ekonomik perspektifte baktığımız zaman 2020 yılında son kur atakları ile beraber artan dövizler hammadde fiyatları ile beraber biraz daha sıkıntılı bir süreç yaşadık iş dünyası olarak, hala yaşamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİMLERİMİZ DURMADI”

OSB’de üretim faaliyetlerine devam eden firmalara sağlanan desteklerden dolayı süreci sıkıntısız yaşadıklarını belirten Aslan: “Hükümet, devlet kendi ölçeğinde, imkânları nispetinde reel sektörü ve diğer dezavantajlı grupları destekleme, onların hayatlarını biraz daha kolaylaştırma amacıyla, sürdürülebilir konseptiyle destekler vermeye çalışıyor. Bunlar yeterli midir? Değildir ama imkânlar budur, onlar da sağlamaya çalışıyor. Biz durumu Van ili ve OSB ölçeğine indirdiğimiz vakit, hamdolsun Organize Sanayi Bölgesi olarak üretimlerimiz çok şükür durmadı, pandeminin başladığı günlerden itibaren özellikle yetkili kurumların ve valiliğimizin bize destek olmaları ile kısıtlamalar döneminde, yasaklar döneminde, çalışan firmalarımıza, kurumlarımıza izinler verilerek, pozitif bir ayrımcılık sağlandı. Özellikle üretim ve tedarik zincirinin kopmamasına binaen bu çalışmaları devam ettirdik. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretimler hiçbir zaman durmadı, biz bu süreçte baharla beraber diğer firmalarımızla birlikte özellikle inşaata yönelik çalışan firmalarımız, yapı firmalarımız kısıtlamaların kalkmasıyla beraber, hayatın normalleşmesi ile beraber bunlar da kendi alanlarında üretimlerine devam ettiler, çalışmalarını ara vermeden sürdürdüler. Dolayısıyla ekonomide, üretimde, sürdürülebilirlik ve istikrar çok önemli, hamdolsun biz bunu Organize Sanayi Bölgesi olarak üretim ve istihdam gücü olarak başardık, bu zinciri kırmadık. Yani ilimizin diğer sektörel dağılımlarına baktığımız vakit küçük esnafımıza, turizmcimize lojistik sağlayan firmalarımıza nazaran biz OSB biraz daha diri kaldık, biraz daha ekonomik gücünü ve istihdam potansiyelini korudu” şeklinde konuştu. 

“ALTYAPILARA CİDDİ DESTEKLER VERDİK”

Yönetim kurulu olarak yaptıkları çalışmalar neticesinde, Van OSB’nin üretim alanında ilerleyebilmesi için pandemi sürecini yatırım sürecine çevirdiklerine vurgu yapan Aslan, şöyle konuştu: “Biz bu süreçleri yönetirken aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni etapların açılması, yeni İş alanlarının yaratılması ve istihdam olanaklarının sağlanması için altyapılara ciddi destekler verdik ve alt yapıları güçlendirme çalışmaları yürüttük. Tekstil kent kuruldu, bütün altyapıların hepsi tamamlandı, şu an hazır hale geldi, tahsise hazır hale geldi. Organize Sanayi Bölgesi’nde aynı zamanda tamamlanan parseller bu süreçte sahiplerini buldu, yeni yatırımcılar yeni üreticiler kazandırıldı. Dolayısıyla biz bu süreci aktif olarak hem biz hem yetkili kurumlarımız yönettik, çok şükür, büyük bir zayiat, geriye gidiş veya durgunluk, bir piyasa gerilemesi yaşamadık. Bundan sonra 2021 yılı nasıl olacak? Küresel piyasalar, bölgesel piyasalar ve ekonomi için güç bir durumla karşı karşıyayız. Halen ciddi bir tedavi yöntemi geliştirilemedi. Son dönemlerde özellikle son 10-15 gündür biraz Avrupa ve Amerika'da aşılar ortaya çıktı ve aşılanmalar başladı. Sağlık örgütleri tünelin ucundaki ışık göründü diyor, diyorlar İnşallah bu ışık daha da parlar, hem insanlığın üzerine hem de topluma, iş dünyasına, ekonomik hayatta ve tüm alanlara bu ışık daha da yaygınlaşır ve hepimizi bu sıkıntılı süreçten kurtarır. Mutluyuz, inşallah aşılanmalarla beraber, kısıtlamalarla beraber, (bu arada kısıtlamalar sürdürülebilir değil) vakalar düşüyor, ağır hasta sayıları düşüyor, evet sağlığımızı bir nebze de olsa koruyoruz ama ekonomi gittikçe sos vermeye başlıyor bu kez. Yaramız derinleşmeye başlıyor, ülke gittikçe ekonomik olarak demoralize olmaya başlıyor, bu da sürdürülebilir değil. Onun için bu işin çaresi, bu kısıtlama döneminde bütün halkın ve insanlarımızın sıkı sıkıya tedbirlere uyarak ve aşıların gelmesiyle beraber yaygın bir aşılamanın veya dezavantajlı grupların, sağlık çalışanlarının aşılanmaları ile beraber inşallah bu zinciri kırıp artık hem sosyal hayatımızda hem iş hayatımızda biraz rahatlatmamız lazım. Ekonomik açmazımızın biraz daha önünün açılması lazım, yoksa bu 2021'de Allah muhafaza 2020 gibi çok kısıtlamalarla, engellerle devam ederse bunun bilançosu çok zorlu olacak, yani ortaya sürdürülemez ekonomik bir kriz çıkar, onun için, bir an evvel bu salgından dünyanın ve ülkemizin gündeminden çıkması lazım.”

“AKTİF BİR ÇALIŞMA YÜRÜTECEĞİZ”

2021 yılında çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini söyleyen Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Biz OSB olarak aynı şekilde bu dönemde de tedbirlerimizi, önlemlerimizi en üst seviyede tutarak bütün firmalarımızın üretimlerini ve istihdamlarının devamını sağlayarak, aktif bir çalışma yürüteceğiz. Hep beraber el ele, kol kola verip üretimlerimizi sürdüreceğiz. Yeni kurulan yerlerimiz ile inşaatı tamamlanmak üzere olan yerlerimiz ve Tekstil Bölgemizdeki yerlerimizin tahsisi ile beraber, inşallah işgücü potansiyelimize de yeni alanlar, yeni üyeler katmaya çalışacağız ama dileğimiz, temennimiz 2021 yılının bizlere, ilimize, bölgemize, ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olmasıdır. Bu pandemiden, bu hastalıktan kurtulmayı Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. Artık bu bizleri aşan bir durumdur, toplumu aşan bir durumdur, elimizden gelen şey, birlik beraberlik içerisinde birbirimize karşı, birbirimizi uyararak, destekleyerek, moral vererek bu süreci yönetmek. Hem ekonomik olarak, hem sağlık olarak gerekli önlemleri, tedbirleri, çalışmaları, planlamaları yapıyoruz ve yapılacak da İnşallah. Bu süreci hepimiz hasarsız bir şekilde, en az hasarla veya en az kayıpla atlatmaya çalışıp, önümüze, gelecek hayatımıza, yeni üretimlerimize, istihdam alanlarımıza bakacağız...”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi