Kuyumcu Akif Ölmez: Faizler düşerse piyasalar rahatlar

Van’da altın alım - satım sektöründe hizmet veren kuyumcu esnafı, son zamanlarda yüksek faiz oranlarına bağlı olarak işlerinin düştüğünü söylüyor. Kuyumcu esnafı Akif Ölmez, "Yüksek faiz oranlarından dolayı piyasada para dö

EKONOMİ 16.07.2019 13:37:32 0
Kuyumcu Akif Ölmez: Faizler düşerse piyasalar rahatlar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Piyasaların durağan seyretmesine birden fazla etken olduğunu dile getiren kuyumcular, bunda önemli sebeplerden birinin yüksek faizler olduğunu kaydediyor.

Düğün sezonu olmasından dolayı, yeni çiftlerin uğrak yerlerinden birini de kuyumcular oluşturuyor. Ancak altında sürekli fiyatların değişmesi vatandaşların alım gücünü etkilerken, kuyumcu esnafını da zor duruma sokuyor. Özellikle Cumhuriyet Caddesinde yoğun bir şekilde iş yerleri bulunan kuyumcular, bu aralar işlerinin azlığından yakınıyor.

“KİRA TEKLİFİNDE BULUNUYORLAR”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Yakupoğlu Kuyumculuk sahibi Akif Ölmez: “Bugün itibari ile son güncellemelere baktığımız zaman çeyrek altını  430 TL, yarım altını 850 TL, tam altını ise 1.700 TL’den satıyoruz. Düğün sezonundayız ancak fiyatların yüksek olması hem düğün yapan vatandaşları hem de bizleri etkiledi. Kuyumcu sektöründe işler şuanda durgun. Fiyatların yüksek olmasından etkilenen düğün yapacak olan vatandaşlarımız altını daha az alıyor. Mesela 6 adet bilezik alabilecek biri şuan 4 bilezik alabiliyor ya da daha düşük gramlı almak durumunda kalıyor. Vatandaşlar altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı alamadıkları için bize kira teklifinde bulunuyorlar, yani düğün için alıp, düğün sonrası geri getirmek istiyorlar. Bizim de bu tarz bi ticaretimiz olmadığı için vatandaşlara bu konuda yardımcı olamıyoruz. İşlerimizin azalmasına etki eden diğer bir sebep ise yüksek faiz oranları. Faiz oranları yüksek olunca piyasalarda para olmuyor, para olmayınca vatandaş alım yapmıyor, ticaret dönmüyor, faizler düşerse ticaret daha iyi olacak, piyasalar rahatlayacak” dedi.

“HERKES BÜTÇESİNE GÖRE ALTIN ALMAYA ÇALIŞIYOR”

Altın fiyatlarındaki yükselmelerden ve faiz oranlarının yükselmesinden dolayı işlerinin azaldığına değinen Ölmez, “Altın fiyatları düşükken vatandaşlar da ihtiyaçlarına göre alım yapıyordu. Fiyatlar düştüğünde piyasalar da canlı oluyordu. Şimdi eski düğünleri arar olduk, şuan vatandaşlar yani düğün sahipleri eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Herkes bütçesine göre altın almaya çalışıyor, eskiden fazladan alan da oluyordu ancak şuan öyle bir durum söz konusu değil maalesef. Daha önce de dediğim gibi düğün sahipleri bize daha çok kira teklifinde bulunuyorlar ama biz altını kiraya veremiyoruz, bilezik ve benzeri takılar da artık eskisi gibi çok alınmıyor. Altın almak durumunda kalan düğün sahiplerinden bazıları da, düğünden sonra altınları bozdurup borçlarını ödüyor. Düğün sezonunda olmamıza rağmen saydığım etkenlerden dolayı işlerimiz düşük. Önümüzdeki dönemlerde tahminimce kuyumcu esnafı olarak bizleri zor bir süreç bekliyor olacak. Fiyatların dengesizliği, faizlerin yüksekliği olumsuz yönde bizi etkiliyor. Vatandaşların alım gücü düşünce de yine etkilenen biz oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi