İkinci el otomobil alacaklara müjde: Fiyatlar düştü

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle sıfır araç üretiminin durması ikinci el araçlara olan talebi ciddi oranda artırdı. Araç almak isteyenlerin ikinci el otomobillere yönelmesi fiyatlarda tavan yapmasına neden oldu. Peki ik

EKONOMİ 21.12.2020 15:34:19 0
İkinci el otomobil alacaklara müjde: Fiyatlar düştü
Tarih: 01.01.0001 00:00

2. el otomobilde indirim rüzgarı sürüyor. 2021 öncesinde ikinci el otomobil almak isteyenlere müjdeli haber Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, tarafından verildi. İkinci el arabalarda indirimler sürüyor.

Düşüş devam edecek mi?

Erkoç, yaptığı açıklamada, bu yıla ilişkin ikinci el araç pazarını değerlendirdi. Yılın 10 ayında 5 milyon 671 bin 444'i otomobil, 1 milyon 434 bin 484'ü hafif ticari olmak üzere toplamda 7 milyondan fazla aracın el değiştirdiğini ifade eden Erkoç, "Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerine rağmen ikinci el pazarında geçen seneye göre yüzde 18,9 bir artış yaşandı. İkinci el araç pazarının bu yılı 8,7 milyon adet ile kapatmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Erkoç, salgın sebebiyle sıfır araç temininde yaşanan problemlerin yıl boyunca ikinci el araç fiyatlarının artmasına sebep olduğunu ancak kasım itibarıyla fiyatlarda bir düşüş yaşandığına işaret ederek, yılın son dönemine girilen bugünlerde fiyatların gevşemeye başladığını söyledi.

Salgının etkisiyle üretim ve tedarikte yaşanabilecek belirsizlikler nedeniyle fiyatlarda da değişkenlik görülebileceğini anlatan Erkoç, "Şu an ikinci el araç satın almak isteyenler için uygun bir zamandayız." değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlar hangi şartlarda artar?

Erkoç, yıl sonu itibarıyla sıfır araçta arz talep dengesinin sağlanmasının ve bayiler tarafından yapılan yeni yıl kampanyalarının ikinci el fiyatlarının geri gelmesini sağladığına dikkati çekerek, "Salgın dolayısıyla ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen ikinci el araç sektörü yıl boyunca gelişme kaydetti. Bu da fiyatlarda spekülatif artışları beraberinde getirmişti ancak şu an fiyatlarda yüzde 3-10 oranında bir düşüş yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemde de aşılama çalışmaları ve vakaların düşmesiyle ikinci el talebinin de artacağını düşündüklerini belirten Erkoç, şöyle devam etti:

"Talepte olabilecek yükseliş, geçtiğimiz yaz boyunca yaşadığımız gibi bir fiyat artışını da beraberinde getirebilir. Ayrıca 2021'de pandemi sürecinin devamıyla ilintili olarak otomotiv firmalarında olası bir üretim kısıtlaması olduğu takdirde de fiyatlar artış gösterebilir. Bu durum da şu an araç almak isteyenler için çok uygun bir dönem."