Geç gelen kar esnafı etkiledi

Van’da geçen sene olduğu gibi bu sene de kar yağışının beklenenden geç gelmesi, kışlık giysi satan esnafının işlerini olumsuz yönde etkiledi.

EKONOMİ 27.12.2018 10:03:40 0
Geç gelen kar esnafı etkiledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kışlık ürünlerini Ekim ayında almaya başlayan ve kışa hazırlanan Van esnafının bu sene de, kar yağışı beklenen şekilde gerçekleşmeyince şuana kadar henüz yüzü gülmedi. Geçmiş yıllarda Van’da kar yağışının erken aylarda başlamasına bağlı olarak her yıl Eylül ayında kışlık ürün alımına başlayan esnaf, bu sene yine aynı dönemde raflarını kışlık ürünlerle doldurarak, sezon hazırlığını yaptı ve müşterilerinin yolunu gözlemeye başladı. Ancak beklenen kar yağışının Kasım ve Aralık ayının büyük bölümünde gerçekleşmemesi esnafın işini sekteye uğrattı. 

Raflarda kalan ürünlerini, yapacakları çeşitli indirimlerle piyasaya süreceklerini ve böylelikle bir canlılık getirmeyi hedeflediklerini belirten Van esnafı, diğer bir umutlarının da İranlı turistler olduğunu ifade ediyor.

“KIŞLIK ÜRÜNLERİMİZ RAFLARDA BEKLİYOR”

Konuyla alakalı görüştüğümüz İGS Şal sahibi Fatih Gültepe, şunları söyledi; “Van’da kar yağışının çok geç bir zamanda başlaması işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Kışın soğuk havalarda vatandaşlarımızı sıcak tutacak kışlık ürünlerimiz raflarda bekliyor. Kar geç gelince, çok sayıda ürün de raflarda müşterilerimizi bekliyor. Yani biz o kaliteli, sıcacık tutacak paltolarımızı, kabanlarımızı ve mantolarımızı henüz satamadık, bu da bize ekonomik yönde etki etti. Aslında bir çok esnafın hazırlıkları, İranlı turistlerin de geleceğine yönelik bir beklenti çerçevesinde yapıldı. Ona göre de siparişler verildi. Ancak karın geç gelmesi, bununla birlikle İranlı turistlerin de gelmeyişi bizleri etkiledi. İranlıların gelmesi üzerine hazırlık yapıyorsunuz ama onlar gelmeyince ne oluyor, bu kez aldığınız mal elinizde kalıyor. Piyasada nakit para sıkıntısı var, durum böyle olunca sıkıntılar yaşanıyor. Bu durum sadece giyim sektörü için geçerli değil, aynı durum otelciler için, lokantalar için, taksiciler için de geçerli. Kışlık ürünlerde hedeflediğimiz satış potansiyelini yakalayamamamız, yapmamız gereken ödemelerde sıkıntı yaşamamıza sebep oluyor. Çünkü aldığınız ürünü satmak zorundasınız, satıp ödemelerinizi yapmak durumundasınız, satış olmadığı zaman cepten ödemek zorunda kalıyorsunuz. Belli bir süre sonra cepteki para da bitince bu defa kredi almaya yöneliyorsunuz, bu durum da esnaf için aşırı sıkıntı oluşturuyor. Temennimiz inşallah güzel bir kış mevsimi yaşarız, güzel bir satış yapalım ki piyasalar rahatlasın, herkes de huzurlu olsun.”

İRANLI TURİSTLERİ İŞARET ETTİ…

Okyanus Giyim sahibi Ercan Tarhan ise Van ekonomisinin canlanması için İranlı turistleri çözüm olarak gösterdi. Tarhan, yaptığı açıklamada İranlı turistlerin tekrar kente gelmelerini sağlayacak ciddi adımların atılması gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu; “Bilindiği gibi doğuda kar olmadığı zaman hazır giyim sektörü büyük bir sıkıntı yaşar. Kışlık sezonu başlamadan önce bizler yüklü miktarda mal alımı yaparak gelecek olan talebe karşılık vermeyi planlıyoruz. Ancak ne yazık ki bu sene kış şartları zamanında oluşmadığından dolayı şuan bütün kışlık ürünlerimiz elimizde bekliyor. Çok büyük indirimler yapmamıza rağmen bir hareketlilik söz konusu değil. Bundan sonra ki süreç için beklentimiz umuyoruz ki kar yağsın, kar yağarsa belki elimizde ki kışlık ürünleri tüketme babında işlerimiz açılır, şayet olmadıysa indirimlere devam edip Nevruz sezonuna kadar bir ihtimal İranlıların bu sene gelme durumu var ise onların gelişi bizi biraz rahatlatabilecek diye umuyorum. Bu durum da gerçekleşmezse çok büyük sıkıntılar yaşayacağımız aşikârdır. Hakikaten İranlı turistler biz esnaflar için önemli. İranlıların gelmeyişi buradaki esnafın büyük bir iş kaybına neden oldu yani ilimiz için gerçekten çok büyük bir katma değer olan İranlıların buraya gelmeleri ile alakalı ciddi bir çalışmanın yapılmasını arzu ediyoruz. Bununla alakalı kendi çapımızda Van Ticaret ve Sanayi Odamız, hükümet bazında milletvekillerimiz çalışma yapabilir, bununla alakalı ben kendim de milletvekillerimizle birkaç kez görüşme yaptım, mailler attım, şuan gerçekten Van esnafı için büyük iş getirisi olan İranlılarla alakalı bir çalışmanın yapılması şarttır.” 

“BÖLGEMİZİN OLMAZSA OLMAZI TURİZİMDİR”

“Yaşanan durgunluğun bertaraf edilmesi ve piyasalarda canlılık oluşması için Van ve bölge esnafı olarak çok ciddi anlamda indirimler yapmamız gerekiyor” diyen Tarhan, son olarak şunları söyledi; “Ekonomik sıkıntıyı atlatmak adına, piyasaya canlılık getirebilme adına Van ve bölge esnafı olarak çok ciddi indirimler yapmamız gerekiyor. Bu indirimlerin de yerinde ve zamanında yapılması lazım ki, hem esnafımıza hem de milletimize bir katkısı olsun. Hem onların ihtiyaçlarını giderme hem de esnafın bu ekonomik sıkıntısını asgariye indirebilme adına iyi çalışmalar yapmamız gerekecek. Bilindiği gibi bölgemizin olmazsa olmazı turizmdir, bununla alakalı da bu sezon gerçekten sıkıntılar yaşadık, geçen sene ekonomimize çok büyük bir katkı sunan İranlıların bu sene gelmeyişi özellikle Van esnafına çok büyük sıkıntılar yaşattı. Onların tekrar bu bölgeye gelmeleri, tekrar bir canlılığın olması için ciddi çalışmaların olması kaçınılmazdır. Bu çalışmaların da sadece belirli bir kesimin değil yani hep birlikte hem siyasi anlamda, hem yerel anlamda, hem de halk olarak hep birlikte çözümler üreterek bu insanların tekrar buraya akışlarını sağlamamız lazım.”

AYAKKABI SEKTÖRÜ DE KAR YAĞIŞINI BEKLİYOR

Maskot Ayakkabı sahibi İzzet Gümüştaş ise “Geçmiş yıllarda kar yağışının çok erken başlaması beraberinde işlerimizin de yoğun olmasına sebep oluyordu, ancak bu sene kar yağışının geç  gelmesi işlerimizi olumsuz etkiledi” dedi.

Gümüştaş şöyle devam etti; “Bizim kış sezonumuz 2 aydır. Normalde kar yağışının çok geç başlaması işlerimize olumsuz yönde etki etti. Önce ki yıllarda 3 ve 4’üncü aylarda kış fuarları oluyordu, bizde bu fuarlara katılım sağlayarak kışlık ürünlerimizi çok öncesinden temin ediyorduk. Tabii eskiden böyleydi ama şimdi mevsimler değiştiği için artık onu yapmıyoruz, yani 10’uncu ayda gidip malımızı alıyoruz. Eskiden oldukça yüklü mal alışımız oluyordu, satışlarımızın iyi olmasından dolayı böyleydi ancak şimdi o eski satışlarımız olmadığından dolayı buna bağlı olarak fazla ürün de alamıyoruz. Satışlarımız şuan durgun, bunun da sebebi hem dolardan kaynaklanması hem de kar yağışının çok geç başlaması. Tabii şu da var; yağan kar yeri tutar mı? Devamında ne olur? Bilemiyoruz ancak şimdilik işlerimiz çok az. Bizim ayakkabı sektörü yağışa bağlı. Kasım ve Aralık ayıda kar yağışı gerçekleşirse işlerimiz açılıyor ama bundan sonra ki aylarda yağarsa işlerimize kısmi bir etki ediyor.”

Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi