Çiftçi, destek istiyor

Van’da, kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçiler, mazot, gübre, yem, su, ilaç ve biçer-döver fiyatlarından yakınırken, daha önce verilen hibe desteklerin de yeniden verilmesini talep ediyor.

EKONOMİ 26.07.2019 10:37:51 0
Çiftçi, destek istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kemal Çınar isimli çiftçi, “Benim bu şekilde bu işi devam ettirmem mümkün gözükmüyor. Hibe desteği verilmesini istiyoruz” derken, Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe de, ciddi bir kuraklık yaşandığını, bunun da çiftciyi olumsuz etkilediğini vurgulayarak; "Çiftçilerimiz Tarım Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankasına borçludur. Şu anda çiftçi borcunu ödeyemiyor. Biz de bu nedenle çiftcilerimizin borcunun 1 yıl faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Gübre, yem ve tohum desteğinin de çiftçiye verilmesi gerekiyor. Böyle olursa idare edebilirler, yoksa çiftçi bu işi bırakmak zorunda kalır.” şeklinde konuştu.
Van’da bu yıl yaşanan kuraklık hem tarım yapan çiftçiyi, hem de hayvan besicilerini zor duruma düşürdü. 
Tuşba ilçesi Timar bögesinde, Marmit Ovası’nda 3 köyü olan Kemal Çınar da, bu yılki kuraklıktan nasibini alan Van’ın büyük çiftçilerinden biri. 

TUŞBA ZİRAAT ODASI’NDAN YERİNDE İNCELEME

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe ile odaya bağlı 2 mühendis, Çınar’ın buğday tarlalarında incelemelerde bulundu.
Burada açıklama yapan Özgökçe, Van’da bu yıl ciddi bir kuraklık yaşandığını ve çiftçinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

‘ÇİFTÇİNİN BORCU 1 YIL ERTELENSİN!’

Çiftçinin yaşamına devam etmesi ve işini sürdürebilmesi için bazı imkanların yaratılmasının şart olduğunu belirten Özgökçe, şunları söyledi: 

“Bu yıl yağmur yağmadı. Sulanmayan yerlerin yüzde 70-80’i biçilemez durumda. Tarlasını sulayabilen çiftçilerimiz burada çok az; gübre pahalı, mazot pahalı, ilaç, traktör, ekipman, biçer-döver ücreti bunların tamamı pahalı… Yağmur yağmayınca ne ot bitiyor, ne de ekin, ekin olmayınca saman da olmuyor, hayvanlar da bu durumdan ayrıca olumsuz etkileniyor. O nedenle de çiftçilerimizin tamamı Tarım Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankası’na borçludur. Faiz yüzde 25-26 olmuş. Ziraat Bankası’nın eskiden faizi yüzde 8’di, şimdi yüzde 11’e çıkarmışlar. Yüzde 11 olanı da, yüzde 16’ya çıkarmışlar. Şu anda çiftçi borcunu ödeyemiyor. Biz de bu nedenle çiftçilerimizin borcunun 1 yıl faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Gübre, yem ve tohum desteğinin de çiftçiye verilmesi gerekiyor. Böyle olursa idare edebilir, yoksa çiftçi bu işi bırakmak zorunda kalır.”

‘KREDİ BORCUMU ÖDEYEMİYORUM’

Çiftçi Kemal Çınar da, edinmek zorunda oldukları malzemeler konusunda yakınmasının olduğunu söyledi.

Mevsimin kurak geçmesinin yanı sıra pahalılıktan söz eden Çınar, “Mazot pahalı, gübre pahalı, biçilmesi pahalı; traktörlerimi kredi ile almışım, bu parayı bu şekilde geri ödeyemem. Çiftliğim var, 250 büyükbaş hayvan var. Yem torbası 85-100 TL arasındadır. Bu durumda ne çiftçilik yapabiliyorum, ne de besicilik, altından çıkamıyorum. Geçen sene gübre torbasını 65-70 liradan alıyordum, şimdi ise 175 TL olmuş. Ben bu durumda nasıl idare edeyim?” diye sordu.

‘HİBE DESTEĞİ İSTİYORUZ'

Kendilerine 3 yıldır hibe desteği verilmediğini anlatan Çınar, şunları söyledi:
“Bundan 3 yıl önce bize devlet tarafından yarı hibe ile traktör, biçer-döver, römork verilirdi, yardım oluyordu, ama şimdi olmayınca perişan oluyoruz, biz satın alamıyoruz. Suya para ödeyemiyoruz, dönümü 19 TL’dir, o nedenle susuz tarıma mahkûm oluyoruz. Şimdi sulanan yerlerde verim yüzde 80 civarında ama sulanmayan tarlalarda da en fazla yüzde 40’tır. "

ÜNİVERSİTE MEZUNU ÇOCUKLARI ÇALIŞIYOR 

Tarlada çocuklarını çalıştırdığını aktaran Çınar, “Benim çocuklarım üniversite mezunu, şimdi yanımda çalışıyorlar, biri İngilizce öğretmeni, diğeri de Paramedik bölümünden mezun. İşleri olmadığı için şimdi beraber çalışıyoruz. Bir başka sorunumuz da ithal hayvan getiriliyor, ben şimdi hayvanımı nasıl satayım? Oradan da zararımız oluyor...” diye kaydetti.  

BİÇER-DÖVERCİ DE KURAKLIKTAN VE MAZOT FİYATINDAN ETKİLENDİ

Diyarbakır’dan gelen biçer-döver sahibi de mazot fiyatından ve kuraklıktan yakındı. 

Her ikisinin kendilerini de olumsuz etkilendiğini belirten Mehmet isimli biçer-döver sahibi, “Ekinlerde ot çok, biçemiyoruz. Mazot pahalı. Bir de aracın parçaları kırılınca bunlar da masraf. Tarla sahibiyle belli bir fiyatta anlaşıyoruz, ama onlar da bizim gibi yakınıyor. Onların da ekinleri iyi değil. Onlar da haklıdır. Biz çalışıyoruz ama yarısı mazota, tamire gidiyor. Hayvanları var, dipten biçin diyorlar, ama ot olunca biz de dipten biçemiyoruz. 12 yıldır bu işi yapıyorum. 2007 yılında da bu sene gibi kuraklık vardı, çok zorlandık o zaman da…” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi