Aslan’dan 'elektrik zammı' eleştirisi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) aldığı kararla 1 Temmuz'dan (bugün) geçerli olmak üzere elektiriğe yapılan 15 zam, sanayici ve üretici esnafın tepkilerine neden oldu.

EKONOMİ 1.07.2019 11:09:20 0
Aslan’dan 'elektrik zammı' eleştirisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Enerjiye yapılan zamlardan dolayı üretim maliyetlerinin  çok yükseldiğinden yakınan esnaf, yetkililerden konuyla ilgili çözüm ve destek bekliyor.  

EPDK’nın aldığı kararla 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektiriğe yapılan 15  zam hakkında açıklamalarda bulunan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB)Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, yapılan zamların üretici esnafın işlerine olumsuz yansıyacağını belirterek; “Enerjiye gelen maliyet lokal bir etki yapmaz, genel bir etki yapar. Ulaşımı arttırır, hammaddeyi arttırır, lojistiği arttırır, işçiliği arttırır, üretim maliyetlerini arttırır, bütün kalemleri arttırır. Bu kalemler arttığı vakit haliyle fiyatların yükselmesi demek” diye konuştu
 
 

“ELEKTRİK FİYATININ YÜKSELMESİ, BİRÇOK KALEMDE FİYATLARIN YÜKSELMESİ DEMEKTİR”

Van Organize Sanayi Bölgesi OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, bugünden geçerli olmak üzere EPDK tarafından yapılan enerji zammıyla ilgili olarak şunları söyledi; “Üreticinin de, sanayicinin de, esnafın da en büyük girdi maliyetlerinin başında enerji tüketimi gelir. Yani bunlar elektriktir, doğalgazdır. Bu maliyetler peyder pey yükseldiği vakit, yüzde 15 gibi rakamlarla yükseldiği vakit, bu otomatikman bütün kalemlere yansıyor. Bunun ulaşımına yansıyor, hammaddesine yansıyor, çünkü sanayiye, üretime gelen hammaddeler sonuçta elektrikle üretilen hammaddelerdir.  Yani A dan Z’ye bütün maliyetlerin artması demek. Enerjiye gelen maliyet lokal bir etki yapmaz, genel bir etki yapar. Kendisi ile beraber bir çok kalemin de fiyatını yükseltir. Aslında bu tür zamlar, enflasyonu da tetikler. Son günlerde elektriğe, akaryakıta, gıdaya gelen zamlara baktığımızda, bunlar temel mallardır, bunlara gelen zamlar bütün ekonomiyi etkiler. Ekonomiyi etkilediği gibi dolayısı ile enflasyonu da etkiler. Son dönemlerde enflasyonda az da olsa göreceli bir düşüş yaşanıyordu ama bu zamlarla beraber o düşüş de frenlenir. Dolayısı ile siz üretimin en büyük girdi maliyetine zam yaparsanız ve bu elektrik son 1-1,5 senedir çok ciddi zamlar yiyor ve dolayısı ile bu üretimin her kademesine yansıyor. Bu nedenle üreticiler üretimde sıkıntıya girdiği vakit bu defa eleman çıkarmak zorunda kalıyorlar.”

“MALİYETLERİN YÜKSELMESİ, ÇARKLARIN DÖNMEMESİ DEMEKTİR”

Enerji zamlarının devamında üretici esnafını bekleyen zorluklarada değinen Başkan Aslan son olarak; “Yetkililere çağrımız şudur; bu zamlarla üretim sürdürülebilir olmaktan çıkar, yani ekonomide, üretimde, yatırımda sürdürülebilirlik çok önemli ama bu şekliyle, bu enerji zamları ile sanayici, üretici üretimi sürdüremez. Üretim sürdürülemediği vakit, gelir kaybı yaşanır, gelir kaybı yaşandığı vakit işsizlik ortaya çıkar. Dolayısı ile hükümet yetkililerimize, ilgili bakanlarımıza çağrımızdır; kesinlikle üretime etki edecek maliyetlerin yükseltilmemesi lazım. Aksi takdirde ülke ekonomisi geriye gider. O yüzden bu dönemde sanayicinin, üreticinin sıkıntı yaşadığı özellikle bu son bir senelik süreçte üretici ve sanayicinin desteklenmesi gerekir. Biz diyoruz ki; teşfiklerle, indirimlerle, işletme kredileri ile, devlet katkılarıyla destekleyin, üretici üretimine ara vermesin, sürekliliğini devam ettirsin, süreklilik olsun, üretim durmasın. Ülkede üretim durursa ülke dışa bağımlı hale gelir, ithalata mahkum olur, ithalata mahkum olduğu vakit de sürekli dışarıya döviz çıkarmak zorunda kalacağız. Kesinlikle her şeyin başı üretimdir, üretimi desteklemek lazım, üretim maliyetlerini yükseltecek etkenlerden hükümetimizin kaçınması lazım. Biz maliyetlerin yükselmesini istemiyoruz, maliyetlerin yükselmesi demek çarkların dönmemesi demektir” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: M. Selim KURT  

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi