'Alıcılar 'düşsün' diye, satıcılar 'daha da yükselsin' diye bekliyor'

Dolar kurunda yaşanan artış ve ons birim fiyatının yükselmesi gram altın fiyatının da yükselmesini tetikledi.

EKONOMİ 17.11.2021 10:30:57 0
'Alıcılar 'düşsün' diye, satıcılar 'daha da yükselsin' diye bekliyor'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gram altında yaşanan yükselişten dolayı vatandaşlar altın alım satım işlemlerini ertelerken, kuyumcu esnafının durgun bir süreç yaşamasına neden oldu. Son günlerde gram altın fiyatında yaşanan yükselişi değerlendiren Yakupoğlu Kuyumculuk sahibi Akif Ölmez: “Dolar ve ONS altındaki yükseliş gram altını tetikleyince, gram altının fiyatı 615 TL’ye kadar çıktı. Şuanda elinde altını olan, daha da yükselir diye altınını satmıyor. Altın almak isteyenler de fiyatların düşmesini bekliyor. Böyle bir ortamda da şuanda işlerimiz durgunlaştı”dedi.

“ALTIN TARİHİ ZİRVELERİ GÖRÜYOR”

Gram altının yükselmesinin sebebini dolar kurundaki yükselişe ve ONS birim fiyatına bağlayan Yakupoğlu Kuyumculuk sahibi Akif Ölmez: “Gram altında son 1 ay içinde ciddi bir yükseliş var. Yüzde 20 üzerinde bir artış söz konusu. Bunun esas nedeni doların yükselmesi, dolar sürekli yükseliyor. Yinre altının ons fiyatı dediğimiz uluslar arası bir fiyat var o da yükselince gram altınını tetikledi. Dolar ve ONS fiyatları gram altını tetikleyince gram altın 615 TL’ye kadar çıktı. Cumhuriyet altını 4 bin 70 TL, tam altın 4 bin TL, yarım altın 2 bin 29 TL, çeyrek altın ise bin 19 TL oldu. Altın şuanda tarihi zirveleri görüyor” diye konuştu. 

“650 TL olur diye konuşuluyor”

Piyasa koşullarına bakıldığında altındaki yükselişi ve düşüşü kestirmenin mümkün olmadığını belirten Ölmez, geri dönüş gibi bir ihtimalin görülmediğini söyledi. Ölmez: “ Genel olarak değerlendirecek olursak geçmiş yıllardaki tecrübelerimize dayanarak söylüyorum; hep bir zirveyi görüp geri çekilme olmuştur ama buradaki zirveyi kimse kestiremiyor. İlk önce gram altın için 600 TL deniliyordu ama bu rakamı da geçti, şimdi 650 TL olur diye konuşuluyor. Ekim ayı sonuna kadar satıcı çoktu, düşer diye düşünülüyordu ama şuan fiyatlar yükseliyor, onun için de satıcı beklemede. İşin doğrusu altın satmak isteyen kişi 'daha da yükselsin öyle satayım' diyor, almak isteyen ise düşmesini bekliyor. Şuan işlerimiz durgun. Bir belirsizlik var ama bu belirsizlik kalktığında alış ve satışlar tekrar başlar” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: M. Selim KURT