Van’da İmar Hukuku Konferansı…

Hukuki Araştırmalar Derneği̇ (HUDER) Van Şubesi tarafından Daka desteği ile organize edilen ve 2 gün süren İmar Hukuku Eğitimi’nin birinci günü gerçekleştirilen İmar Hukuku Konferansında Van’ın imar sorunu, çevre yolu, 18. Madde uyg

EĞİTİM 4.11.2019 11:36:07 0
Van’da İmar Hukuku Konferansı…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hukuki Araştırmalar Derneği̇ (HUDER) Van Şubesi tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VANTSO) organize edilen konferans, kentteki imar durumunun hukuki boyutu, çevre yolu ve birçok konu masaya yatırıldı.

   Konferans, kendi alanında uzman hukukçuların ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

    Konferansa, HUDER Genel Başkanı Hüseyin Kaya, Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Yönetimi Öğretim Görevlisi ve  Çevre Şehircilik Bakanlığı önceki Hukuk Müşaviri Av. Dr. Veli Böke, Huder İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Av. Emel Nazlı Pınar ve çok sayıda avukat ile birlikte Büyükşehir, Edremit ve Tuşba belediyelerinin imar işleri müdür ve personelleri, planlama uzmanları, mimarlar katıldı. Moderatörlüğünü HUDER Van İl Başkanı Av. Çağatay Akyol ile Huder Van Şubesi başkan yardımcısı Av. Mehmet Yıldız’ın yaptığı konferansta Van’ın imar durumu başta olmak üzere bir çok konu masaya yatırıldı.

   KENTİN İMAR SORUNU KONUŞULDU

      İmar hukuku ve kentleşmeyle ilgili yapılan çalışmaların ele alındığı konferansta Van’ın imar sorunu dile getirildi. Çevre yolu, 18. Madde uygulamaları hakkında avukatlar ve teknik uzmanlar mevzuat ve içtihatlar çerçevesinde bilgilendirildi. Tıkanıklığın oluştuğu durumlarda da imar planlarının mevzuat ilkelerine uygun bir şekilde düzenlenmesinin yapılıp, doğru bir zeminde uygulanmasını sağlayarak, hem bireysel hak mağduriyetlerinin önüne geçmek, hem de kentin gelişmesine katkı sunulması hedeflendi.

      İki farklı oturum ile gerçekleştirilen konferansın birinci oturumunda slayt sunumlar eşliğinde sırasıyla konuşmalar gerçekleştiren katılımcılardan Av. Dr. Veli Böke, ‘İmar Uygulamaları ve Hukuki Sorunların Çözümü’, Doç. Dr. Serkan Kemeç, ‘Yargı Boyutu ile Van Kenti İmar Gündemi’ ile ilgili bilgiler verdi. Konferansın ikinci oturumunda ise Prof. Dr. A. Menaf Turan ‘İmar Uygulamalarının Sosyo-Ekonomik Etkileri’, Av. Emel Nazlı Pınar ‘Çevreyolu Projesinin Vangölü’ne Çevresel Etkileri’, Av. Erdem Yavuz Ekici ‘Yargı Kararları Işığında 18. Madde Uygulaması’ ve son olarak Av. Reis Çevik ise ‘İmar Revizyon Planları’ hakkında bilgiler aktardı. 

   AKYOL, AMAÇLARINI ANLATTI

   Daha sonra konuşan Huder Van Şubesi Başkanı Av. Çağatay Akyol, dernek olarak bu eğitimi düzenlemekteki amaçlarının imar hukuku alanında avukatların ve ilgili teknik plancıların mesleki gelişimine katkı sunmanın yanı sıra şehrin güncel sorunlarının aşılması amacıyla kentin gelişimine, ilerlemesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti. Bundan sonraki süreçte de Van şehrinin hukuki sorunlarına ve meslektaşlarının sorunlarına duyarlı kalarak hiçbir bagaj taşımadan katkı sunmaya devam edeceklerini dile getirdi. Konferansa konuşmacı olarak katılanlara teşekkür etti.

   Konferansın kapanış konuşmasını yapan Huder Genel Başkanı Av. Hüseyin Kaya, şehirlerin sadece bir beton yığınından ibaret olmadığını, şehirlerin bir ruhu olduğunu, bu ruhu yaşatarak şehirlerin imar edilmesi gerektiğini ifade etti. Van şubesi tarafından gerçekleşen konferansın  oldukça verimli ve dolu dolu geçtiğini, bu nedenle emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade etti.

      Konferans katılımcıların sorularının cevaplanması ve akabinde konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.

İmar Hukuku Eğitiminin 2. gününde, katılımcılar Edremit, Gevaş ve Tatvanda inceleme ve görüşmelerde bulundu. Katılımcılar, Tatvan Belediye Başkanı Emin Geylani, belediye meclisi imar komisyonu üyeleri, Bitlis Huder başkanı Av. Kadir Köstekçi ve huder bitlis üyesi avukatlar ile bir araya geldiler. Yapılan toplantıda, Vangölü havzasında yer alan şehir ve ulaşım planlarının makro düzeyde Van Gölü'ne çevresel etkileri ile imar sorunları değerlendirildi.

   Yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından Tatvan Belediye başkanı ve Huder Bitlis başkanının eğitimcilere plaket takdimi sonrası program sonlandırıldı.