VAN'IN EĞİTİMİ VAHİM DURUMDA…

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık, Türkiye'de online eğitimde en başarısız iller arasında yer alan Van'da eğitimin vahim durumda olduğunu söyledi. Van&#

EĞİTİM 22.02.2021 09:53:45 0
VAN'IN EĞİTİMİ VAHİM DURUMDA…
Tarih: 01.01.0001 00:00

305 bin 675 bin öğrencinin bulunduğu Van'da 120 bin 340 öğrenci EBA'ya hiç giremezken, EBA'ya erişemeyen öğrenci orası ise %39,4 oldu. İnternet üzerinden eğitim platformları ile bilgiye erişmek Van'da yüzbinlerce öğrenci için mümkün olmazken, Vanlı öğrenciler uzaktan eğitime katılamadı. Van'ın eğitimdeki başarısızlığını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık, acil olarak önlemlerin alınması gerektiğini vurguladılar. Eğitimde başarı sıralamasında son 10'da yer alan Van'da öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşamamasıyla bu sıralamada daha da gerilemesini beklediklerini belirten siyasi parti il başkanları, Van'ın Doğu Anadolu Bölgesi'nde hem ekonomi, hem de eğitim anlamında içler acısı bir durumda olduğunu söylediler. Van'ın eğitimdeki başarısızlığının sorgulanması gerektiğini belirten başkanlar, sorgulanması gereken ilk kişinin de Milli Eğitim Müdürü'nün olması gerektiğini vurguladılar.

"KURUMLAR EHLİYETLİ, LİYAKATLİ İNSANLAR TARAFINDAN YÖNETİLMELİ"

Van'ın eğitimdeki başarısızlığını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, "Maalesef eğitimde en başarısız illerden birisiyiz. Geçtiğimiz yıl açıklanan verilere göre ilimiz eğitimde 76'ncı sırada yer aldı. Bu yıl pandemiyle birlikte eğitim tam dibe vurdu. Öğrenciler tam anlamıyla eğitim alamadı. Burada yetkililerin sorgulanması gerekiyor. Van'ın uzaktan eğitimde Doğu Anadolu Bölgesi'nde en başarısız iller arasında ilk üçte olması acı bir durum. Bugün bir sınıfta bulunan 30 öğrenciden sadece 3'ü EBA'ya giriş yapabiliyorsa, bunun sorgulanması gerekiyor. Van'da öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşamamasının tek sebebi yetkililerdir. Bu anlamda bu kişilerin biran önce görevi bırakması ve sorgulanması gerekiyor.

İlk olarak Van'da öğrencilere internet alt yapısının ulaştırılması gerekiyor. Van'ın genelinde birçok mahallede bugün internet alt yapısı yok. Kırsal mahallelerde oturan öğrencilerin EBA'ya ulaşması imkansız. Öncelikle bu sorunların giderilmesi gerekiyor. 305 bin 675 öğrencinin bulunduğu Van'da bugüne kadar bakanlık tarafından 10 bine yakın tablet gönderildi. Bu tabletlerin ihtiyaç sahibi öğrencilere tam anlamıyla ulaşmadığı kanaatindeyim. Derslere zor şartlarda girebilen öğrencilerin çoğu da anne babalarının telefonları ile girebiliyor. Hal böyle olunca başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Van'da öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşamaması ile birlikte, Van'ın eğitimde son sıraya gerilemesi beklenmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman savunduğumuz bir gerçek var. Oda kamu kurumlarının ehliyetli, liyakatli insanlar tarafından yönetilmesidir. Maalesef son dönemlerde birçok kurum, basiretsiz yönetici tarafından başarısızlıkla yönetiliyor. Durum böyle olunca Van'ın da gerek eğitim ve gerek diğer durumlarda 81 il arasında son sıralarda yer alması da bizi şaşırtmıyor" ifadelerini kullandı.

"VAN'IN EĞİTİMDE SON SIRALARDA YER ALMASI ÜZÜCÜ BİR DURUMDUR"

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık ise Van'ın eğitimdeki başarısızlığından dolayı üzüntü duyduklarını belirterek, "Eğitim hayati bir konudur. Van'ın eğitimde son sıralarda yer alması üzücü bir durumdur. İlimiz özellikle normal eğitimde Türkiye'de nasıl son sıralarda yer alıyorsa, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de uzaktan eğitimde son sıralarda yer alıyor. En başarısız iller arasında Şanlıurfa birinci sırada yer alırken, ikinci sırada Ağrı, üçüncü sırada Van bulunuyor, bu çok üzücü bir durumdur. Milli Eğitim camiası adına da üzüntü verici.

Yaklaşık olarak 3 yıldır görevde olan Milli Eğitim Müdürüne bunun hesabı sorulmaz mı? Van'ın eğitimdeki başarısızlığı sadece EBA değil, EBA'nın öncesin de başarısızlık var. EBA'da olduğu gibi normal eğitimde de Türkiye ortalamasında yine son sıralardayız. Bunu üzüntüyle karşılıyoruz. Uzaktan eğitimde öncelikle alt yapının hazır olması gerekiyor. Türkiye genelinde 18 milyona yakın öğrenci var. Bu öğrencilerin böylesi durumlarda, uzaktan eğitim alabilmesi için alt yapının yeterli düzeyde olması lazım. Şuan da Türkiye'de bu altyapı yeterli değil. İlimiz ve bölgemiz genelinde ise alt yapı yetersizliği had safhada. Türkiye'deki internet altyapısı sadece 1 milyon öğrenciye hizmet verebilecek durumdadır. İlimizde EBA'dan destek alan öğrencilerin kaçının evinde TV, tablet ve internet var? Van'ın eğitimde geldiği noktayı görüyoruz. Öğrencilere ücretsiz internet sağlana bilinirdi. Her 7 öğrenciden sadece 1 tanesi EBA'dan tam anlamıyla faydalanabiliyor. Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" diye konuştu.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EBA'DA SINIFTA KALMIŞTIR"

Van'ın eğitimdeki sıralamanın utanç verici olduğunu ifade eden Karabıyık, "Bu başarısızlık öğrencilerin ekonomik anlamda da ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyor. Pandemi döneminde alilerde ekonomik olarak da hem ülkede olarak, hem de ilimizde ciddi zorluklar yaşadılar. Bu ekonomik zorluktan öğrencilerde nasibini aldı. Öğrencilerin yoksulluk durumu da ortaya çıkmış oldu. Binlerce insan EBA için partimize destek talebinde bulundu. Bizde gücümüz nispetinde destek vermeye çalıştık. Milli Eğitim Bakanlığı EBA'da sınıfta kalmıştır. İlimiz de bundan nasibini almıştır. Van'daki eğitimin vahim durumu ortadadır. Van uzaktan eğitimde Doğu Anadolu Bölgesi'nde en başarısız iller arasında ilk üçteyken, normal eğitim de de yine Türkiye'de 76'ncı sıradayız. Bu bir acziyet ve utançtır. 3 yıldır görevde olan bir Milli Eğitim Müdürü var ve göreve geldiği günden bu yana Van eğitimde gerilemişse bunun sorgulanması  gerekiyor.

Milli Eğitim Müdürü'nün de kendisini sorgulaması lazım. Dolayısıyla başarısız bir Milli Eğitim Müdürü görevde olduğu için, ülkede ortalamasında 76'cı sıradayız. Bir yönetici eğer bulunduğu kurumun başında bir başarı elde edememişse, o kişinin kendisini sorgulaması lazım. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da o müdürü sorgulaması gerekiyor. EBA'daki başarısızlığın büyük bir payı Milli Eğitim Bakanlığı'nındır, diğer kısmı da Milli Eğitim Müdürü'nündür. Türkiye ortalamasında 3 yıldır görevde olan bir Milli Eğitim Müdürü varken ve Van hala 76'ncı sıradayken, o müdürün kendisini sorgulaması lazım ve en uygun bir zamanda görevi bırakmasında fayda görüyoruz" ifadelerini kullandı.