Van Berberler Odası, 'Hijyen Eğitim Kursu' başlatıyor

Van Berberler Odası tarafından yakın zamanda 'Hijyen Eğitim Kursu' düzenlenecek. Kurs sonunda, katılan oda üyelerine belge verilecek. Bir kereye mahsus olmak üzere bu belgenin alınmasının zorunlu olduğunu belirten Van Berberler Odas?

EĞİTİM 18.02.2020 10:49:15 0
Van Berberler Odası, 'Hijyen Eğitim Kursu' başlatıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bu yıl Mart ayı içerisinde düzenlemeyi planladıkları 'Hijyen Eğitim Kursu' için son başvuru tarihinin 28 Şubat 2020 olduğunu kaydeden Koç, "Bu belgeye sahip olmayan üyelerimizin bu tarihe kadar başvuru yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde bu belgeyi almayanlar ciddi anlamda bir cezaya maruz kalabilir. Üyelerimizin, ilerleyen dönemlerde gerçekleştirilecek denetimlerde cezai müeyyedelere maruz kalmamaları için kursa katılmalarını, belgelerini almalarını önemsiyoruz. Üyelerimizin de bu kursu önemsemelerini rica ediyoruz" uyarısında bulundu.

'DENETİMLERDE SIKINTI YAŞARLAR'

Van Berberler Odası tarafından, 'Hijyen Eğitim Kursu' düzenlenecek. Kurs sonunda, katılan oda üyelerine belge verilecek. Söz konusu hijyen eğitim belgesinin işyerlerinde bulundurulmasının zorunlu olduğunu belirten Van Berberler Odası Başkanı Veysel Koç, "Bu konuda bir kanun çıktı, bu belge bir defaya mahsus alınıyor, ömür boyu geçerliliği var. O yüzden her işyerinde en az bir kişinin alması lazım. Aslında iş veren ve yanında çalışan personelin de bu belgeyi alması lazım. İleriki dönemlerde Sağlık İl Müdürlüğü veya belediye tarafından ciddi ve sıkı bir denetim olursa, bu belgeyi almayanlar ciddi anlamda bir cezaya maruz kalabilirler. Biz de hiç bir üyemizin her hangi bir cezaya maruz kalmasını istemediğimiz için bu belgeyi almalarını arzu ediyoruz”dedi.

'SON BAŞVURU TARİHİ 28 ŞUBAT'

Van'da her geçen gün, bay-bayan kuafförü ve güzellik salonlarının sayısı artıyor. Bu mekanlarda en önemli hususlardan birisi ise hijyen konusu. 
Bu mekanlarda hijyenik bir ortamda hizmet verilmesi noktasında sorumluluk ise Van Berberler Odası'nda. Bu amaçla Van Berberler Odası, gerekli tedbirleri alma yönünde adımlar atıyor. Bu adımlardan birisi de, hijyen kursları. Zaman zaman hijyen kursları açarak, üyelerini bu kursa yönlendiren Van Berberber Odası, yeni bir hijyen kursu hazırlığında. Kursa katılmak isteyenlerin ise en geç 28 Şubat 2020 tarihine kadar başvurması gerekiyor. Kurs sonunda katılımcılara, Hijyen Eğitim Kursu belgesi verilecek. Van Berberler Odası Başkanı Koç, bu belgenin alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.

'ESNAFLARIMIZIN BU BELGEYİ ALMASI LAZIM'

Kurum olarak verecekleri Hijyen Eğitim Kursunun önemine değinen Van Berberler Odası Başkanı Veysel Koç, şunları söyledi: “Oda olarak, bay- bayan güzellik salonu işletmecilerine sunmuş olduğumuz sağlıkla ilgili hijyen eğitim belgeleri var. Bu belge daha önce farklı bir isimle 6 ayda veya yılda bir düzenleniyordu, yine sağlık raporları vardı. Bunların kalkmasıyla birlikte şimdi sağlıkla ilgili hijyen eğitim belgeleri alınması zorunluluğu var. Bu nedenle esnaflarımızın bu belgeyi alması lazım. Bununla  ilgili de esnafımızın tek tek bunun mücadelesini vermesi, gidip ayrı ayrı belgeyi almazı biraz zor oluyor. Biz de üyelerimizin daralmasını, sıkılmasını ve çok fazla zaman harcamasını istemiyoruz, bunun için bazı kurum ve kuruluşlarla diyaloğa giriyoruz, süreci hızlandırıyoruz. Mesela yaklaşık bir hafta sürebilecek bir kurstur ama biz bu kursu verecek kişilerden rica ediyoruz, bir günlük hızlandırılmış eğitim şekline dönüştürebiliyoruz. Ve bir günün sonunda sağlıkla ilgili hijyen eğitim belgesini üyelerimize veriyorlar. Bunun da küçük bir maliyeti var, üye başı 50 TL alıyoruz. Bu ücret kursu verecek olan hocalarımıza gidiyor, sunduğumuz projeye ait masraflarımız var, matbaa masrafları var, bu parayı oralara harcıyoruz. O yüzden bu ücreti almak zorunda kalıyoruz. Oda bütçemiz olsa direkt olarak oda bütçesinden harcar, üyemizden ücret almayız ama maalesef öyle bir bütçemiz yok.” 

'İŞYERLERİNDE BULUNMASI MECBURİ BİR BELGE'

Hijyen eğitim belgesi için çeşitli kurumlarla ortak çalıştıklarını dile getiren Koç, : “Bu kursu verebilmek için çeşitli kurumlarla görüşüyoruz. Sağlık Müdürlüğünden bir personel geliyor, yine kursu sunduğumuz proje kapsamında KOSGEB aracılığıyla bir personel geliyor, aynı zamanda biz talep edersek Van Y.Y.Ü.'den sağlıkla ilgili bir hocamız geliyor. 3-4 tane bilir kişi hocamızın vermiş oldukları eğitim sonunda bu sertifikayı üyelerimize takdim ediyoruz. Bu hijyen eğitim belgesinin iş yerlerinde bulunması mecburidir ve artık bir kanun çıktı bir defaya mahsus alınıyor bu belge ve ömür boyu geçerliliği var. O yüzden her işyerinde en az bir kişinin alması lazım bu belgeyi. İleriki dönemlerde Sağlık İl Müdürlüğü veya belediye tarafından ciddi ve sıkı bir denetim olursa bu belgeyi almayanlar ciddi anlamda bir cezaya maruz kalabilirler. Biz de hiç bir üyemizin her hangi bir cezaya maruz kalmasını istemediğimiz için bu belgeyi almalarını arzu ediyoruz ” ifadelerini kullandı.

'250 ÜYEMİZ BELGE ALDI, 250'YE YAKIN ÜYEMİZİN BELGESİ YOK'

Daha önce 3 defa aynı kursu düzenlediklerini de söyleyen Koç, şöyle devam etti: “Bu kursun verimliliği için bir gün yeterlidir. Zaten önemli olan bu belgeyi alan kişinin orada yapılan bazı tahlil ve tetkik sonuçlarının sağlıklı çıkması ve iş yerinde her hangi bir sağlık bozukluğuna uğrayan müşterisi varsa acil müdahaleyi öğrenebilmesidir. Bu da bir günlük eğitimle yeterli gelecektir. Daha önce bu belgeyi alan üyelerimiz var. Biz hijyen kurslarını daha önce de 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi ve Ali Paşa Mesleki Eğitim Lisesi aracılığıyla gerçekleştirdik. Yaklaşık 250 esnafımız bu belgeyi aldı. Yeni kayıtları da göz önünde bulundurursak bu belgeye sahip olmayan da tahmini olarak 200-250 üyemiz vardır. Bu üyelerimizin bir an önce gelip bu belgeyi almalarını arzu ediyoruz çünkü; bu onların menfaatinedir ve onların çok uğraşmadan, rahatsız olmadan, kurum ve kuruluş gezmeden bizim aracılığımızla bir seferde bu belgeyi alabilme imkanı vardır.” 

'KURS, MART AYI İÇERİSİNDE OLACAK'

Hijyen Eğitim Kursunun başlama tarihinin başvuruların sona ermesiyle belli olacağını belirten Van Berberler Odası Başkanı Veysel Koç: “Kursa katılmak isteyenler için 28 Şubat 2020 tarihine kadar müracaatları kabul edeceğiz. Daha sonra sayıya göre 1 sınıf, gerekirse 2 sınıf açacağız. Müracaatlar bittikten sonra da kurs tarihini belirleyip saygıdeğer üyelerimize gerekli bilgiyi aktaracağız. Kurs için net bir tarih olmamakla birlikte tahmini olarak mart ayı içerisinde bir tarih belirleyeceğiz. Bu vesile ile üyelerimize bir çağrımız da olacak; her türlü kanuna ve yasaya uygun çalışmalarını istiyoruz,vergi levlarını alsınlar, oda kayıtlarını yaptırsınlar, iş yeri açma ruhsatı bulundursunlar, hijyene uygun çalışsınlar, fiyat tarifemizi özellikle odamızdan alıp uygulasınlar. Yine oda olarak kayıt dışı korsan esnafla mücadelemiz söz konusu. Biz odaya kayıtlı esnafımızın hak ve hukukunu korumakla mükellefiz.” şeklinde konuştu.

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: