“İmam hatip okulları istişare toplantısı” gerçekleşti

Van Valiliği ve İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği'ne (ÖNDER) bağlı Van İmam Hatip Okulları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “İmam Hatip Okulları İstişare Toplantısı” Van’da bir otelde gerçekleşti.

EĞİTİM 15.11.2019 12:04:34 0
“İmam hatip okulları istişare toplantısı” gerçekleşti
Tarih: 01.01.0001 00:00

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Van Şubesi tarafından tertiplenen ve moderatörlüğünü Van İl Müftülüğü Gençlik Kolları Koordinatörü Alaattin Demirer'in yaptığı istişare toplantısına, Van Vali Yardımcısı Bülent Faruk Baygüven, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, il, ilçe okul müdürleri ve şube müdürleri, Van İl Müftüsü Ömer Keskin ve yardımcıları, ilçe müftüleri, ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Sinan Özyurt, ÖNDER Van İl Başkanı Mehmet Emin Akan, İlçe teşkilatları ve dernek üyeleri katıldı. Toplantıda, daha çok yaşanan sıkıntılar ve beklentiler masaya yatırılarak, görüş alışverişinde bulunuldu.
Program Erciş İlçe Müftüsü Abdullah Bora tarafından okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Ardından ÖNDER tanıtım filmi ile devam etti. Kısa süren sinevizyon gösteriminden sonra, İskele Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İsa Polat tarafından Van’da eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden imam hatip okullarının genel durumu ile ilgili bilgilendirme amaçlı sunum yapıldı.

“AHLAK VE MANEVİYATTA ÇOK GERİLERDE KALIYORUZ”

Sunumdan sonra açılış konuşmasını ÖNDER Van İl Başkanı Mehmet Emin Akan yaptı. Akan, şunları kaydetti: “2019 yılı Van İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneğinin, Van Valiliğimizin bünyesinde hazırlamış olduğu imam hatipliler buluşması istişare toplantısına hoşgeldiniz. 1958 yılından bugüne kadar faaliyetlerini ve hizmetlerini devam ettiren ÖNDER İmam Hatipliler Derneğini, 2006 yılında Van İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (VİMED) olarak kurduk ve son şekliyle de ÖNDER Van İl Başkanlığı olarak ÖNDER İmam Hatipler Okullar Derneği olarak, bugüne kadar faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Faaliyetlerimiz imam hatiplere yönelik ama son 3 yıldır bütün liselerimize yönelik hem gençlik çalışmalarımız hem kadın komisyon çalışmalarımız ve bütün okullarımızda öğrencilere yönelik faaliyetlerimize devam etmekteyiz. ÖNDER olarak Van Sivil Dayanışma Kurulu'nun kuruculuğunu yaptık, 54 tane STK’mızı bir araya getirdik. Ben 1976 yılında Van İmam Hatip Lisesine geldiğimde Van'ımızda  1 imam hatip lisemiz vardı, ama bugün 102 tane imam hatip okulumuz var. Biz hep akademik başarı peşinde koşuyoruz, ama unuttuğumuz bir şey var, bu öğrencilerimiz üzerinde ahlak ve maneviyat konusunda çok sıkıntıdayız. Yani bir Van imam hatip lisemizin icraatına bakıyorduk, şimdi 102 tane imam hatip okulumuzun icraatına bakıyoruz, çok gerilerde kalıyoruz, niye? Çünkü biz imam hatip okulları ve öğrencileri olarak, bütün topluma örnek olmamız gerekliyken, çok geride kalıyoruz. Bunun da en büyük sebebi, ahlak ve maneviyatta çok geride olmamızdır. Bizim en önemli görevimiz ilk önce bu öğrencilerimiz üzerindeki ahlak ve maneviyatı güçlendirmemiz lazım. Ahlak ve maneviyattaki çalışmamızdan sonra akademik başarı kendiliğinden gelir.” 

“ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN GAYRETİ GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ”

Akan tarafından yapılan konuşmadan sonra İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke söz aldı. Tevke, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Okul sayımızı yaklaşık 3 katına çıkardık, sayısal olarak ciddi bir artışı gerçekleştirmiş olduk. Bu sayısal artışın yanında niteliğin de gelişmesi, artırılması gerekir, bu konuda da en büyük ödev eğitimciler olarak bizlere düşüyor. Bizim esas üzerinde durmamız gereken bu çocuklardaki akademik başarı. Bunu neden yapıyoruz? İmam hatipleri cezb etmek, imam hatiplere öğrenci alabilmek için yapıyoruz. Ama biz bunu yaparken asıl hedefimiz olan şuurlu imam hatip neslini unutuyoruz. Çocuklarımızın mesleki gelişimi yanında akademik başarı, mesleki gelişim, şuurlu bir nesil yetiştirilmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstermek zorundayız. Onun için 'alimin uykusu cahilin ibadetinden evladır' derken kast edilen alimler botanik ve zeoloji alimleridir, ilahiyat alimleri değildir. Onun için bilimsel çalışmanın Cenab-ı Allah katında ciddi bir değeri vardır çünkü Cenab-ı Allah bizi bilinmek için yaratmıştır, bilimsel çalışmalar da bu bilinmeyi desteklemekte ve teşfik etmektedir. Liselerde Türkiye ortalamasının üzerindeyiz ama orta okullarda Türkiye ortalamasının altındayız. Türkiye ortalaması yüzde 13 iken biz 6.9’dan 8.1’e çıkardık bunu da araştırdık maalesef birkaç okul hariç imam hatip orta okullarımız arasında tercih edilebilecek okullarımız yok.”  

“BİR YERLERDE BİR SIKINTI VAR”

İstişare toplantısında Van İl Müftüsü Ömer Keskin de bir konuşma yaptı. Konuşmasına imam hatip liseleri ve dine özgü  birkaç anekdottan örnekler vererek başlayan Keskin şöyle devam etti: “Asımın neslini, imanın güneş yüzlü çocuklarını yeniden kendimiz yetiştireceğiz diye çok hayeller kurduk ama kendimizi eleştiriye de tabi tutmak zorundayız. Bir yerlerde bir sıkıntı var, belki okullarımızın sayıları arttı, niceliği arttı ama nitelik son derece düşük. Yani kirlenerek çoğaldık maalesef. Kötülükle mücadelenin yolu iyiliği çoğaltmaktır. İmam hatipler bunun için var, biz de bunun için varız. Bir yerlerde bir sıkıntı var, ruhumuzu kaybettik, heyecanmızı kaybettik, ihlasımızı kaybettik. Ben bir teklif olarak sunuyorum, bu seçmeli derslerle ilgili özellikle Kur’an-ı Kerim ve siyer derslerini tercih eden öğrenci sayısı yüzde 20 civarında. Bu ne demek? Kur’an dersi istenmeyen ders, siyer dersi istenmeyen ders. Toplumun yüzde 99.2’si müslüman, peki böyle bir ülkede biz niye siyer dersini, Kur’an dersini seçmeli ders yapıyoruz, yani bu dersler seçmeli olmaktan çıksın, bütün okullarımızda zorunlu olsun.”

“EĞER DERDİNİZ VARSA ÇÖZÜM ARARSINIZ VE ÇÖZÜM ÜRETİRSİNİZ”
 

Van İl Müftüsü Ömer Keskin’in konuşmasından sonra ÖNDER Genel Başkan Yardımcıs Sinan Özyurt konuştu. Özyurt, şunları söyledi: “Burada bu ana kadar yapılan konuşmalardaki içtenlik ve samimiyet benim için önemli oldu. Bir gayretin içerisinde olunduğunu görüyoruz, hem ildeki ÖNDER temsilcilerimiz hem İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, hem İl Müftülüğümüz ortak bir derdin taşıyıcıları, bu çok önemli. Bizim için herşeyden önemli olan bir dert sahibi olmamız, dert ediniyor olmamız. Eğer derdiniz varsa çözüm ararsınız ve çözüm üretirsiniz. Ama, derdiniz yoksa o zaman işler yuvarlanır gider. Buarada bir derdin var olduğuna şahitlik etmiş olmak benim için mutluluk verici oldu. Biz ÖNDER Genel Merkezi olarak illerimizi ziyaret ediyoruz ve illerimizdeki yapılan imam hatiplerle ilgili çalışmaları dinliyoruz. Önerilerimiz varsa o önerilerimizi dile getiriyoruz. Sayın başkanımız çok önemli bir şeyden bahsetti. Diğer STK’larla birlikte ortak bir platform oluşturduklarından söz etti. STK’ların eğitime katkı sunmaları, eğitim veren okullarımızda etkin olmaları, oralarda yapılan çalışmaları desteklemeleri bizim açımızdan çok önemli. Ben ÖNDER’de Öğretmen Komisyonu Başkanıyım, imam hatiplerde kitap okuma grupları oluşturma projemiz var, bunun içini doldurma adına il ve ilçe derneklerimizden öğretmen komisyonları aracılığı ile, okullardaki gönüllü öğretmenler aracılığı ile okuma gruplarını oluşturmalarını talep ediyoruz.”

“KENDİMİZ KENDİMİZLE ÇELİŞİYORUZ”

“İmam Hatip Okulları İstişare Toplantısı”nda son olarak Van Vali Yardımcısı Bülent Faruk Baygüvenkonuşma yaptı. Baygüven, konuşmasında şu ifadeleri kullandıi: “Türkiye’de sadece devlet anlamında değil, özel sektörde, kamuda her yerde belki de başarısızlığımızın en büyük sebebi birlik ve beraberlik noktasında büyük eksiklerimizin olması. Memuriyet hayatımda birçok yer ve birçok insanla tanıştık. Özellikle de eğitim noktasında ayrı bir hassasiyetimiz var. Hasan Keyf'te El-Cezire bin sene önce belki 800 sene önce robotik çalışmalar yaptı, şuan biz bir telefonu bile yapmakta zorlanıyoruz, araba yapalım mı diye çalışıyoruz. Ama orada birçok medreselerde birçok islam alimi her alanda çalışmalar yaptı. Hem islami alanlarda hem de fen alanlarında çalışmalar yaptı. Hem Mardin’de hem de her yerde görebilirsiniz. Birçok Avrupalı ve batılı bilim adamları bunları hep kendilerine örnek aldı. Bence kendimizi sorgulamamız lazım, biz niye almadık? Sonuçta bizim coğrafyamızda, bizim dinimizde, bizim kültürümüzde olan bir islam alimi bu çalışmayı yapmış. Hasan Keyf'i biraz da bu açıdan sorgulasak! Biz hep terör açısından, hep tarihi eserler taşınyor açısından sorguladık ama hiç bu açıdan sorgulamadık. İleriye dönük olumlu bakan insan olmak, insanları, kurumları ve şartları gözlemlediğimiz zaman çok eksiklerimiz var, kendimizi çok eleştirmemiz lazım. Bu birlik ve beaberliğin olması için biraz da ahlaki yönden, liyakat yönünden biraz kendimizi sorgulamamız lazım. Bu çocukları kaybetmemek lazım, bu çocukların önünü açmak lazım, bu çocuklara doğru eğitimi vermek lazım, doğru ahlakı vermek lazım. Bu da doğru insan, dürüst insan ve ahlaklı insan olmaktan geçiyor. Bence bir yerde bulunuyorsanız ahlaktan, imandan, dürüstlükten, adaletten bahsediyorsanız uygulamalarınızında sizin kendi hayat ölçeğinizin o şekil olması lazım. Başta kendimizi sorgulamamız lazım. Bir kere kendimiz birşeye inanmamışız, kendimiz kendimizle çelişiyoruz. Bu şeyi de realist manada kabul edip dürüst insanların önünü açmak lazım, çünkü bu tip kötü niyetli insanlar, ahlaksız insanlar da bu çocuklarımıza, bu gençlerimize zarar veriyor, hem de bu insanlara gerçekten faydası dokunacak olan insanların da önünde engel teşkil ediyor.”
Van Vali Yardımcısı Bülent Faruk Baygüven’in konuşmasından sonra ÖNDER Van İl Başkanı Mehmet Emin Akan tarafından kendisine plaket takdimi yapıldı. “İmam Hatip Okulları İstişare Toplantısı” daha sonra isişare şekliyle basına kapalı devam etti.
Haber: M. Selim KURT