İbrahim Kalın açıkladı: Okullar tatil edilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında tüm bakanların katıldığı koronavirüs toplantısı sonrası basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 16 Mart'tan itibaren okulların tatil edileceğini açıkladı.

EĞİTİM 12.03.2020 20:26:44 0
İbrahim Kalın açıkladı: Okullar tatil edilecek mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınacak tedbirlere ilişkin toplantı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyeleri katıldı.

Salgına ilişkin son gelişmeler ve alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

Külliye'deki kritik zirvesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın koronavirüsle ilgili alınan kararları açıkladı.

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları;

Koronavirüse karşı Türkiye olarak etkin ve başarılı mücadele verdik. İlgili birimlerimizin tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu tedbirler kararlı bir şekilde uygulandı ve bundan sonra da devam edecek. Sağlık, eğitim, turizm, ekonomi alanlarında başarılı bir şekilde sürdürülmesi için vatandaşlarımızın aktif rol oynamaları, rehavete kapılmadan resmi açıklamaları dinlemek ve tavsiyeleri titiz bir şekilde dinlemek suretiyle bu süreci atlatmak mümkündür.

Sayın bakanımız da ifade etti, sorun küresel ama mücadele ulusal. Bu salgının seyrini izlerken atabileceğimiz adımlarla ilgili değerlendirmeleri, Sağlık Bakanlığımızın tavsiyelerini vatandaşlarımızın dikkate alması büyük öneme haizdir.

Okullar 1 hafta tatil

Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde bir dizi kararlar alındı. Öncelikle ilk orta ve lise okulları 16 Mart tarihinden itibaren 1 hafta tatil edilecek. Dolayısıyla ara tatil önceye alınmış olacaktır. 23 Mart itibarıyla uzaktan eğitim yöntemiyle internet ve televizyon kanallarından öğrencilerimiz eğitim görecektir.

Bunun nasıl olacağını Milli Eğitim Bakanlığımız ailelerle paylaşacak.

Üniversitelerimizle ilgili 16 Mart'tan itibaren 3 hafta boyunca tatil edilecektir. Bunun nasıl telafi edileceği konusunda YÖK'le koordineli bir şekilde tanzim edilecek. Üniversitelerde eğitim kaybı olmaması için gerekli tedbirler alınacak.

Spor müsabakaları Nisan sonuna kadar seyircisiz

Uzmanların yaptığı tavsiyeler çerçevesinde spor müsabakaların Nisan sonuna kadar seyircisiz oynanması kararı alınmıştır. Spor faaliyetlerinde kalabalık ortamın oluşmaması açısından bu kararın isabetli olduğunu ifade etmek istiyorum.

Kamu görevlilerinin yurtdışı ziyaretleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi imzalandı. Fevkalade bir durum olmadığı müddetçe kamu görevlilerin yurt dışına çıkması izne tabi olacaktır.

Vatandaşlarımızın yurt dışına çıkışı gündeme alındı. Tavsiyemiz fevkalade bir durum sözkonusu olmadıkça vatandaşlarımızın seyahatlerini bir müddet tehir etmeleri, ertelemeleridir. Yurt dışından Türkiye'ye gelen vatandaşlarımızın da kendilerini 14 gün tecrit etmeleri büyük önem arz etmektedir.

Dünyadaki tabloya baktığımızda Türkiye'de alınan tedbirlerin son derece etkili olduğunu netice verdiğini görüyoruz. Panik havası yaratmadan, rehavete de kapılmadan bu süreci hep birlikte yürüteceğiz. Vatandaşlarımızın genç, yaşlı, öğrencisiyle bu tavsiyeleri dikkatle hayata geçirmeleri önem arz ediyor.

Konularla ilgili bakanlık, başkanlık, kurumlarımızın sürecin akışına göre dönem dönem farklı bilgilendirmeleri olabilir. İhtiyaç hasıl olduğunda bu açıklamaları kendileri yapacaktır.

Çocuklarımız evlerinde olacak. Evden eğitim suretiyle internet ve televizyondan eğitim alacaklar. Bu süreç de 1 hafta olarak planlandı.

Kültür ve Turizm Bakanımız bununla ilgili değerlendirmeleri yaptıktan sonra konser ve etkinliklerle ilgili olarak açıklama yapacaklar.

Bu kişinin sağlık durumu iyi. Etrafında onunla birlikte karantinaya alınan kişilerde sözkonusu bir problem yok. Bu karantinanın da tedavi sürecinin de netice vermesini bekliyoruz. İtalya'dan tahliye planımız şu anda yok. Vatandaşlarımızın orada kendilerini koruma altına son derece önemli, ama Türkiye'ye gelmeleri durumunda Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyelerini dinlemeleri son derece önem arz ediyor.

Kreş ve gündüz bakımevleri konusu gündeme gelmedi. Burada ebeveynlerin tercihte bulunmaları sözkonusu olacak. Kendilerinin inisiyatif alarak bu yönde adım atmalarını tavsiye ediyoruz.

Şu an itibarıyla tek vaka var. Sağlık Bakanımız toplantıda bilgi verdiler.

Cumhurbaşkanımızın da yurt dışı programlarını bir müddet erteliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretleri ertelendi

Cumhurbaşkanımızın da yurt dışı programlarını bir müddet erteliyoruz.

Dersaneler yönünde tavsiyemiz onların okullarla ve üniversitelerle ilgili ara verme, tehir etme takvimine kendilerini uydurmalarıdır.

16 Mart itibarıyle ilk orta öğretim tatile giriyor. 23 Mart itibarıyle öğrencilerimiz evlerinden eğitimlerini almaya devam edecekler. Milli Eğitim Bakanlığımız bununla ilgili televizyon, internet eğitim altyapısı hazırladı. Bunlar ailelerle paylaşılacak.

Göreceksiniz detaylarına baktık, çok başarılı bir yöntem. Dünyada ilk defa uygulanacak. Çok başarılı bir süreç yönetimi olduğunu düşünüyoruz. Salı günü İstanbul'da sayın Merkel ve Macron'la zirve toplantısı olacak.

Şu anda Spor Bakanımız da toplantıdaydı. Kendisi de Futbol Federasyonu ve ilgililerle görüşecek. Bu hafta sonu itibarıyle başlaması önem arzediyor.

Üniversitelerde idari kadrolarla ilgili şu anda planlama yok. YÖK tasarrufunda planlanacak. Kendileri de karar verebilirler. Öğretmenlerimizle ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız bir açıklama yapacak.