Gençler Van'da toplandı konusunu birde böyle okuyun...

Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün sekretaryasında, “Van Gençlik Çalıştayı” finali düzenlendi.

EĞİTİM 7.01.2019 10:25:37 0
Gençler Van'da toplandı konusunu birde böyle okuyun...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Açılışta konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, gençlerin şiddetten uzak durmaları gerektiğini belirterek, “Arzularını şiddetle dile getirmek acizlerin işidir. Bunun için taleplerinizi her ortamda dile getirin. Şiddet içermeyen her talep makuldür. Ortak aklı bulmak zorundayız” dedi. Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün sekretaryasını yürüttüğü, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteklediği “Van Gençlik Çalıştayı” Elite World Van Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştayda gençlerin sorunları ve çözüm önerileri gündeme getirilerek geniş şekilde ele aldı. Çalıştayda, Türkiye'nin birçok ilinden davet edilen gençler de yerlerini aldı.
Çalıştaya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ali Özdemir, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, bazı ilçe kaymakamları, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahad Arvas, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda genç katıldı.

“ZİRVEDE BİR GENÇLİK İSTİYORUZ”
Açılışta bir konuşma yapan Van Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, çalıştaya dair yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Her alanda iyi bir gençlik arzuladıklarını belirten İnanç, şunları söyledi:
“Bakanlık tarafından tüm illerden sunulan 136 proje içerisinde kabul gören tek proje olan Van’ın gençlik haritası projemizi henüz uygulamaya geçmek üzereyken, sayın rektörümüzün YYÜ bünyesinde oluşturduğu, ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan danışma kurulu gündemine teklif ettiğimiz ve hemen kabul gören gençlik çalıştayı projemizi bu projemizin üzerine bina ederek 30 ocak 2018 tarihinde startını verdik. Bizler gençlerimizin imanına, inancına, maneviyatına sahip çıkan ama aynı zamanda sorgulayıcı ve araştırmayı ilke edinmiş bireyler olarak yetişmesini arzuluyoruz. Sanatıyla, kültürüyle,  sporuyla, estetiğiyle zirvede bir gençliğimiz olsun istiyoruz. İlimde, fende, teknikte, en ileride olan bir gençlik işte bunun için bize denemekten hiç bıkmayan, her yenilgisini öğrenmeye, daha iyisini yapacak tecrübeye dönüştürüp hedefine odaklanan ve nihayetinde Allah’ın izniyle tuttuğunu koparan bir gençlik lazım. İşte bu doğrultuda Van Gençlik Çalıştayı amaç olarak; en temelde, gençliği gençlikle konuşmayı ve gençliğin yarınını gençlikle beraber hazırlamayı, gençliğin kendi diliyle ortak sorunlarını saptamayı, çözüm önerilerini de yine gençlerle hazırlamayı şiar edinmiştir. Bu çalışmamızın öngörülen hedefler doğrultusunda ilimize, bölgemize ve hatta ülkemize farkındalık getirmesi, gençlere ve gençliğin sorunlarına dikkat çekerek Van gençliğinin sesini tüm Türkiye’ye duyurarak, somut çıktılarıyla bizlere yol göstermesini diliyorum.”

“GENÇLER, KALKINMADA ÖNEMLİ BİR POTANSİYELDİR”
Daha sonra konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, çalışma alanlarına ve şimdiye kadar destekledikleri proje türlerine ilişkin bilgi verdi. 
Gençlik çalıştayına da bu kapsamda destek verdiklerini belirten Güray, şöyle dedi:
“Bölgemiz mevcut nüfus yapısıyla ülkemizin en genç nüfusuna sahiptir, bu anlamda gençlerimiz bölgemizin kalkınmasında önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Bu durum kuşkusuz hepimize bir takım sorumluluklar yüklemektedir. Türkiye’nin en geri kalmış bölgesine hizmet eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak gençlerimizin niteliklerini geliştirmek, kapasitelerini artırmak ve böylece kalkınmaya entegrasyonlarını sağlamak için önemli strateji belgelerine gerekli planlamaları ve müdahaleleri yaptık. Bu minvalde 2010, 2013 dönemi, 2014 ve 2023 dönemi bölge planlarında gerekli hedef ve stratejileri belirlemiş ve bu stratejilere yönelik tedbirleri ajans olarak hayata geçirmiş bulunmaktayız. Mali destek programlarımız, teknik destek ve doğrudan faaliyet destek mekanizmalarımızla 2009 yılından bu yana beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik yaklaşık 21 Milyon Liralık kaynak kullandık. Nitekim bugün gerçekleştirmekte olduğumuz gençlik çalıştayında, yaklaşık 8-9 aylık özverili çalışmalara ajans olarak her türlü desteği sağladık. 7 komisyonun hazırladığı raporlarda önerilen projeleri hayata geçirilmesi için de yine kendi destek mekanizmalarımızla büyük bir çaba ve gayret içerisinde olacağımızı belirtmek istiyorum.”

“BÜYÜK BİR HAZİNEYE SAHİBİZ”
Çalıştay Düzenleyici Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Çiçek de, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda ve yüksek öğretimdeki öğrenci sayımız 25 milyonun üzerindedir. Bu, dünyada ki 140 ülkenin nüfusundan daha fazla bir rakamı ifade ediyor. Van’da nüfusun yüzde 65’i 29 yaşın altında ki insanlardan oluşmaktadır. Buradan da anlaşılıyor ki biz gerçekten şanslıyız ve büyük bir hazineye sahibiz. O zaman bize düşen bu hazinenin heder olmasına engel olmaktır, bu hazineye sahip çıkmaktır. Çünkü bugün en büyük kriz insani anlamda yaşadığımız krizdir. En büyük erozyon insani düzende yaşadığımız erozyondur. Özellikle dijital çağın küresel etkileri dünyanın her tarafında etkili olduğu gibi, bizde de etkili olmaktadır. Ve böylesine insani krizin yaşandığı bir çağda, gençlerimizi heder etmeme gibi bir yükümlülüğümüz ve sorumluluğumuz var.” 

YYÜ’DE SEMPOZYUMU HAZIRLIĞI
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, yaptığı konuşmada, üniversite olarak sempozyum hazırlıklarının olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Üniversitemizin Danışma Kurulu var, her iki ayda bir toplanıyoruz, tematik olarak toplanıyoruz, bir konu üzerinde yoğunlaşarak toplanıyoruz. Ve bu konuyu enine boyuna şehirden sivil toplum örgütlerimizin, başta valiliğimizin öncülüğünde, bunu yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla orada almış olduğumuz kararlara ilişkin projeler yapıyoruz ve bu projeler kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birinde tarımla ilgili kararlar aldık, onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Birinde gençlik çalıştayıyla ilgili karar aldık. Bir başka almış olduğumuz karar ise eğitimle ilgili; şuanda onu da Mart ayı veya Nisan ayı içerisinde bir sempozyum şeklinde gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla bu anlamda çalışmalarımız şehirle beraber sürüyor, bu aslında çok güzel bir uygulama, şehirle üniversitenin birlikte sorunları masaya yatırıp çözüm önerileri oluşturmak suretiyle çözüm noktasına ulaşmasını gösteriyor. Dolayısıyla bu anlamda çalışmalarımız devam edecek ve bu çalıştay da, bu kapsamda çok önemli bir çalıştay oldu. Belki Van özelinde Van Gençlik Çalıştayı diyoruz ama aslında Türkiye genelinde uygulanabilecek çok önemli bir çalıştay.”

2071 HEDEFİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ali Özdemir de çalıştayda bir konuşma yaptı.
Özdemir, şunları dile getirdi:
“Bugün özellikle 81 ilimizden seçilerek buraya davet edilen kıymetli ve değerli bir toplulukla beraberiz. İşin ehemmiyeti muhatap olduğumuz genç kitleyle ilgili, insanlarla ilgili bir şeyler yapma gayreti olmamızdan kaynaklanıyor, çünkü insan mahlukatın en şereflisi olduğundan insana yapılan hizmet de, insan için harekete geçmek de en değerli ve en kutsal iştir. Bu anlamda emek sarf eden, bugünkü çalıştayımızın en güzel, en verimli şekilde ve inşallah ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflere taşıma noktasında katkı sunması noktasında hareket eden, gayrete geçen, sahaya inen, ilini terk ederek Van gibi güzel bir ilimize ulaşan tüm katılımcılara ayrıca teşekkür ediyorum.” 

VEKİLLER DE KONUŞTU
AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve Osman Nuri Gülaçar da açılışta birer konuşma yaptı.
Milletvekili Arvas, “Gençlik çalıştayının ikincisi yapılıyor, tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz, şehrimiz adına güze bir çalıştaydır inşallah bu çalıştayın sadece sahalarda, salonlarda ve masa başında değil de sahada yansımasını görürüz ve canı gönülden de destekleyeceğiz. Gençler geleceğimizin teminatıdır. Bugün gençlik bir buhran yaşıyor. Burada önemli olan gençleri dış etmenlerden nasıl korumak gerektiğine bakmaktır. Bu dış etkenler fikri ve zihni bulanıklardır. Sermayemiz olan gençleri bize düşman eden hareketler nelerdir, bunu araştırmak gerekmektedir. ” dedi. 
AK Parti Van Milletvekili ve MKYK Üyesi Osman Nuri Gülaçar da yaptığı konuşmada, öncelikle organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Gülaçar; “Van Gençlik Çalıştayı adı altında birbirinden kıymetli kurum ve kuruluşların, yine birbirinden kıymetli gençlerle birlikte gençlerin sorunlarını gündemine aldığı uzun bir çalışmanın sonucunda, bugün güzel bir final yapmak için toplanmış bulunmaktayız. Eğitim, aile, göç, kalkınma, istihdam gibi ülkemizin, hatta dünyanın çokça tartıştığı, kıymetli ve bir o kadar da netameli konu başlıkları üzerinde gençlerle el ele vererek kafa yormaya, sorun alanlarını belirlemeye ve çözümler üretmeye yönelik böylesi bir çalışmadan dolayı emeği geçen kurum ve kuruluşlara ve siz değerli gençlere teşekkürü bir borç biliyorum. Çalıştay vesilesiyle şehrimize teşrif eden kıymetli misafirlerimize, kentimize hoş geldiniz diyorum, umarım buradan güzel dostluklar ve güzel anılarla uğurlarız sizleri, ayaklarınıza sağlık” ifadelerini kullandı.

ORTAK AKIL VURGUSU
Açılışın son konuşmasını yapan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ise, gençlerin şiddetten uzak durmaları gerektiğini belirterek, şunların söyledi:
“80 öncesi bölgemizde ve ülkemizde yaşanan sağ-sol olaylarının neye mal olduğunu, bizi nereye götürdüğünü ne olur düşünelim.Arzularını şiddetle dile getirmek acizlerin işidir. Bunun için taleplerinizi her ortamda dile getirin. Şiddet içermeyen her talep makuldür. Ortak aklı bulmak zorundayız.”

“GENÇLERİ BİR KALIBA KOYDUK”
Şimdiye kadar gençlerin sürekli yönlendirildiğini, bunun böyle olmaması gerektiğini anlatan Bilmez, şunları kaydetti:
“Hep gençleri bir kalıba koymaya ve dizayn vermeye çalıştık. Bundan dolayı bugüne kadar başarılı olamadık. Bizim sizi dinlememiz lazım. Sizin hayallerinize ve umutlarınıza göre yönetim şeklimizi belirlememiz lazım. Devlet milletine şekil veren değil, milletin geçmişine göre şekillenen bir aygıttır. Bundan sonra gençlerimizi daha çok dinleyeceğiz ve sizin hayallerinize göre adımlar atacağız. Gençler olarak da sadece karanlıklara küfrederek bir şeyler yaptığımızı sanmayacağız. Biz okuyacağız, düşüneceğiz, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Dünyada ve bölgemizde yaşananların niçin yaşandığını kendi aramızda tartışacağız.”  
Açılış konuşmaları ardından gruplara ayrılarak çalıştay çalışmaları başlatıldı. Program çerçevesinde Pazar günü de Van’ın tarihi yerleri gezildi.

Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: