Eş zamanlı tatbikat

Türkiye genelinde tüm okullarda eş zamanlı deprem tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Van'da da, kar tatili uygulanan Başkale ve Bahçesaray ilçeleri hariç, diğer tüm okullarda gerçekleştirilen tatbikatla, öğrenciler, olası depreme k

EĞİTİM 5.03.2022 11:38:46 0
Eş zamanlı tatbikat
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edremit’te bulunan Türk Telekom Fen Lisesinde gerçekleşen tatbikat programında konuşan Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Can Polat, deprem farkındalık eğitimlerinin önemine değinerek : “Tabii afetler hem dünyamızın hem ülkemizin özellikle de bölgemizin bir gerçeği. Ve şu da bir gerçek; tabii afetler çoğu zaman bizi zamansız yakalıyor ve yine çoğu zaman daha öncesinden tespit edilmesi de mümkün değil fakat alınacak tedbirlerle, verilecek eğitimlerle, afetlerden doğan zararların minimize edilmesi de mümkün” dedi.
Öğrencilerin, öğretmenlerin ve çalışanların, afetlerde meydana gelebilecek muhtemel tehlikeler karşısında korunmaları, afet kültürünün oluşturularak afete hazır okul uygulamalarının güncel ve akılda kalıcı hale gelmesı için, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca 2022 yılı tatbikat yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda il Milli Eğitim Müdürlüğü ve il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonu ve işbirliğinde İl genelinde tüm okullarda eş zamanlı deprem tahliye tatbikatı yapıldı. Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde kar tatili olması nedeniyle toplamda 11 ilçede bin 300 okulda 290 bin öğrenci, 18 bin öğretmen ve personelin katılımıyla saat 11.30’da deprem tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. 
İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılının tatbikat yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Van’da da tüm okullarda eş zamanlı deprem tahliye tatbikatı yapıldı. Edremit’te bulunan Türk Telekom Fen Lisesinde gerçekleşen tatbikat programına, Van Vali Yardımcıları Ömer Faruk Can Polat ve Yavuz Arslan, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Van Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Fırat Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, İl Afet ve Acil Durum ( AFAD) Müdürü Ali İhsan Körpeş, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“TABİ AFETLER ÜLKEMİZİN VE BÖLGEMİZİN GERÇEĞİ”
Tatbikat sonrası kısa bir açıklamada bulunan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Can Polat: “Tabii afetler hem dünyamızın hem ülkemizin özellikle de bölgemizin bir gerçeği. Ve şu da bir gerçek; tabii afetler çoğu zaman bizi zamansız yakalıyor ve yine çoğu zaman daha öncesinden tespit edilmesi de mümkün değil fakat alınacak tedbirlerle, verilecek eğitimlerle, afetlerden doğan zararların minimize edilmesi de mümkün. Sayın Bakanımızın talimatları ile bu senenin tatbikat yılı olarak değerlendirilmesi dolayısıyla ilimizde bir tatbikat gerçekleştirdik. Bugün itibari ile eş güdümlü olarak tüm ülkede olduğu gibi, ilimizde de yaklaşık bin 300 okulumuzda 290 bin öğrencimizin ve 18 bin öğretmenimizin katılımıyla bir deprem tahliye tatbikatı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanımız tarafından afet eğitim yılı olarak ilan edilmişti. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 900 bin vatandaşımıza afet farkındalık eğitimleri verildi, yani nüfusumuzun neredeyse tamamına bir vesile ile bu eğitimleri verdik. Bu sene de tatbikat boyutuyla bunu sürdüreceğiz. Ben bu tatbikatın, eğitimlerin yerine getirilmesinde, icra edilmesinde emeği geçen başta AFAD İl Müdürlüğümüz olmak üzere, İl Emniyet Müdürlüğümüze, İl Jandarma Komutanlığımıza, İl Sağlık Müdürlüğümüze ve konuyla ilgili desteğini esirgemeyen bütün birimlerimize teşekkür ediyorum ve afetsiz günler diliyorum” ifadelerini kullandı.  

DEPREM SENARYOSU
Senaryo gereği 4 aşama halinde gerçekleşen deprem tatbikatı şu şekilde uygulandı. 1’inci aşamada saat 11.30’da öğrencilerin derste olduğu zaman diliminde senaryo gereği 1’inci siren sesi verilerek depremin başladığı bildirildi. Bu aşamada öğrenciler, öğretmenlerinin kontrolü eşliğinde çök-kapan-tutun uygulaması ile hedef küçülterek kendilerini korudu. 2’inci aşamada 2 dakika sonra senaryo gereği deprem sarsıntılarının sona ermesi ile 2’inci siren-ikaz sesi verilerek daha önce belirtilen kaçış merdivenlerinden tahliye işlemi gerçekleştirildi. 3’üncü aşamada tahliye işleminin ardından öğrenciler okul bahçesinde daha önce belirtilen acil toplanma alanında yüzleri birbirine dönük olarak bir daire oluşturularak öğrencilere güvende oldukları hissi verildi. 4’üncü ve son aşamada ise tüm okulun tahliyesi gerçekleştikten sonra ilgili ekipler tarafından elektrik enerjisi, doğalgaz ve su vanaları kapatılarak gerekli tedbirler alındı. Arama kurtarma ekipleri, okulun tüm alanlarını kontrol ederek binada çökme, yıkılma ya da düşen bir eşyanın altında kalan kimse var mı diye hızlıca binayı kontrol etti. 
Edremit’te bulunan Türk Telekom Fen Lisesinde gerçekleşen tatbikat programı, katılımcılara sıcak çorba ikramı ile sona erdi.

Eş zamanlı tatbikat
Haber: Mehmet Selim KURT