Bu okulda “mutlu çocuklar” yetişecek!

Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Kadriye Sağdinç İlköğretim Okulu’nda, “Akıl ve Zekâ Oyunları Sınıfı” açıldı. Sınıf öğretmeni Adil Kıyak, “amaçlarının Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyon hedefini desteklemek ve

EĞİTİM 24.04.2019 10:40:02 0
Bu okulda “mutlu çocuklar” yetişecek!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edinilen bilgilere göre, Edremit Kadriye Sağdinç İlköğretim Okulu öğretmenleri Adil Kıyak ile Gülhan Altıok, bir süre önce okulda, “Akıl ve Zekâ Oyunları Sınıfı” adı altında bir projeyi hayata geçirdi. 
Birinci ve dördüncü sınıflarda okuyan öğrencilere yönelik açılan sınıfta 70 çeşit oyun bulunuyor. Öğrenciler teneffüslerde ve Serbest Etkinlik Derslerinde bu sınıfta istedikleri oyunu oynayabiliyor. 
Sınıfın açılışı ise, geçtiğimiz hafta yapıldı.

6-11 YAŞ GRUBU ÖĞRENCİLER

Sınıfla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Kadriye Sağdinç İlköğretim Okulu öğretmenleri Adil Kıyak, oyunların 5-99 yaş grubu arasında tasarlandığını, ancak ilkokulu hedeflediklerini belirterek, şöyle dedi:
“Aslında bu oyunları 5-99 yaş arası herkes oynayabilir, şirket böyle bir şey hedefleyerek üretmiş. Ama bizim hedeflediğimiz ise, ilkokul için, 6-11 yaş arası öğrenciler içindir. Zaten oyunların üzerinde de yazılıdır. Çocuklar geliyor, biz öğretiyoruz, onlar da oynuyor. Problem çözme, analitik düşünme, sözel oyunlar da var, mesela kelime oyunları var. Hikaye anlatma oyunları var. Çocuğun kendini ifade etme gücü gelişiyor. Mesela empati diye bir oyunumuz var, verdiği cevaba göre puan alıyor. Orada çocuk, kendini karşıdakinin yerine koyabilme fikrine erişiyor. Çocuk aslında bu oyunlarla öğrenmeyi öğreniyor.”

GÜNEY KORE ÖRNEĞİ

Bir oyunun Güney Kore televizyonlarında canlı verildiğini ve okulda ders olarak okutulduğuna dikkat çeken Kıyak, şunları söyledi:
“Go oyunu var, Güney Kore’de sadece bu Go oyunu üzerinde canlı yayın yapan televizyon kanalları var. Üniversitelerinde Go bölümleri var. Eğitimi veriliyor. Bizde de o oyunlardan iki tane var. Zihinsel gelişime yönelik oyunlardır. Oyunları bize İstanbul’dan Eda Yılmaz Hanım gönderdi. Üniversite hocalarına, uzmanlara danışarak, oyunları seçerek bize gönderdi. Yüzünü de görmedik. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.” 

SINIFTAKİ İŞLEYİŞ

Okul öğretmeni Kıyak, sınıftaki işleyişi de şöyle anlattı:

“Biz onun plan ve programını yaptık. Bizim ilkokullarda, serbest etkinlik dersleri var. Mesela 6 saat, 7 saat serbest etkinlik derslerimiz var, diyelim 1-A sınıfı Çarşamba günleri, diğer bir sınıf farklı bir gün belirlenen saatlerde gelip bu sınıfta oyun oynayacak. Oyunlarla ilgili ders alacak. Her sınıf haftada iki saat gidip orda öğretmenlerle beraber oyun oynayacak. Bu şekilde bir planlama yapmış durumdayız.”

YAZIN DA SÜRECEK

Sertifika aldıklarını ve sınıfın yazın da açık kalacağını anlatan Kıyak, şunları aktardı:

“Bu oyunların sertifikasını da aldık. Halk Eğitim bünyesinde, isteyen öğretmen yaz aylarında da hem öğrenci okuldan kopmasın, hem de internet vebasına bulaşmasın diye bu sınıfta eğitim verebilecek. Öğretmenlere böyle bir kolaylık da sağladık. Memleketine gitmeyen, burada kalan öğretmenler, gelsinler, ek ders adı altında hem kendilerine katkıları olsun hem de öğrencilerini getirip burada oyun oynasınlar dedik. Telefonda oyun oynayacaklarına gelip gerçek oyunları oynasınlar. Bu sınıf artık kalıcı, böyle devam edip gidecek. Biz bu 70 oyunu hem güncel tutacağız, hem sayısını artıracağız. Çok fazla çeşit var, ama sayısını da artıracağız. Milli Eğitim bünyesinde belediye ve kaymakamlığın yaptırdığı böyle iki sınıf daha var Van’da, ama bu bizim kendi çabamızla oluşturduğumuz bir sınıf. Gülhan hoca ile birlikte bu projeyi hayata geçirdik. Bizim aslında vermek istediğimiz mesaj şu; öğretmenler yapmak istese, yaparlar, bu tarz bir şeyi ortaya çıkarabilirler, bu mesajı vermeye çalıştık.”

“MUTLU ÇOCUKLAR, MUTLU TÜRKİYE”

Projeyle bir amaçlarının da, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 programına destek sağlamak olduğunu belirten Kıyak, şunları söyledi:
“Bir de sayın Bakanımız açıklamıştı, 2023 eğitim vizyonunu, şu an askıda. Kapağında, ‘Mutlu çocuklar, mutlu Türkiye’ yazar. Ben onu inceledim. İlkokula, ortaokula beceri ve tasarım dersleri gelecek bundan sonra. Mesela okulda ahşap doğrama atölyesi, ahşap boyama atölyesi olacak. Bir de buna ek olarak ‘Akıl ve Zeka Sınıfları’ oluşturuldu. Bir de bundan sonra artık teneffüs süreleri uzatılacak, ders süreleri azalacak. İşte uzun olacak bu teneffüslerde öğrenciler öğretmenlerin eşliğinde bu tarz sınıflarda eğitim görecek. Sayın Bakanımızın bu düşüncesini desteklemek adına da bu çalışmaları yapıyoruz. Bir yığın sorunu omuzunda taşıyan mutsuz ve umutsuz çocuklar yerine, kendilerini daha mutlu hisseden, zeka ve beceri sahibi çocukların olması ülkemiz için daha iyi değil mi? ” 

MAVİ BALİNA OYUNUNA DİKKAT ÇEKTİ 
İnternetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini kırmayı da amaçladıklarını anlatan Kıyak, intiharlara neden olan Mavi Balina oyununa atıfta bulunarak, şunları kaydetti:
“Momo ve Mavi Balina oyunları biliyorsunuz çocukları, gençleri intihara sürüklüyor. İşte bizim en büyük önceliklerimizden ve amaçlarımızdan bir tanesi de bu tarz sınıfları oluşturarak çocukları bu tarz olumsuz ortamlardan kurtarmaktır. Çocuklarımız kafelerde enteresan şiddet içeren oyunlar oynuyorlar. Çocukları internet kafelerinden çıkarıp bu tarz sınıflara yönlendirmek istiyoruz. Bunu diğer okullardan da bekliyoruz.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: