'Van Gölü Belediyeler Birliği' istişare toplantısı düzenlendi

Van Gölü'nün korunması amacıyla kurulması planlanan Van Gölü Belediyeler Birliğine ilişkin, Edremit ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi.

EDREMİT 16.03.2022 19:25:28 0
'Van Gölü Belediyeler Birliği' istişare toplantısı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edremit Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Van Gölü Belediyeler Birliği istişare toplantısına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve kurum amirleri katıldı.

"VAN GÖLÜ'NÜ KORUMA KONUSUNU ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Toplantının açılış konuşmasını, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say yaptı. Say, ilk istişare toplantısını Tatvan'da yaptıklarını hatırlatarak; "İkincisini gerçekleştirmek üzere toplandık. Bugün yapılacak olan Van Gölü Eylem Planı ile Van Gölü Belediyeler Birliği hazırlık toplantısı bir anlamda bütünleşmiş oldu. Birliğin kuruluş öncesi hazırlığını yaptıktan sonra Van Gölü’ne kıyısı olan belediyelerle koruma eylem planı aşaması itibarıyla çalışmalar yapılacak. Ankara’dan Van’a gelen heyetimizi selamlıyorum. Başlıca gündem maddemiz olan Van Gölü’nü koruma konusunu çok önemsiyoruz. Bu sene de ikinci Van Gölü sempozyumunu gölün karşı kıyısında Tatvan ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Bu anlamda Van ve Bitlis Belediyeleri olarak 600 bin yıldır, ömrünü sürdüren Van Gölü Havzanı, bizden sonraki kuşaklara temiz bir şekilde bırakmak için elimizden geleni yapacağız Van Gölü Havzası bizim olmazsa olmazımız ve korumamız gereken en büyük varlığımızdır. Amacımız AK Belediyecilik ve bu coğrafyanın yetiştirdiği çocuklar olarak gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmaktır.” ifadelerini kullandı. 

"ORTAK DEĞERİMİZ VAN GÖLÜ"
En büyük ortak değerlerinin Van Gölü olduğunu belirten Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani,  Van Gölü'nün sadece Van ve Bitlis’in değil, dünyanın bir mirası olduğuna vurgu yaptı. Geylani; "Bütün sorunların bir çatı altında toplanılması ve daha gür bir sesle dillendirip bir sonuca ulaşılması gerekiyordu. Bununla ilgili çalışmalar daha önceden de yapılmıştı. İkinci toplantımızı da gerçekleştiriyoruz ve daha sonraki toplantıları da kurulmuş bir birlik olarak yapacağız. Birinci önceliğimiz Van Gölü, daha sonra Van Gölü Ekspresi, Nemrut, Akdamar gibi turizm ve tarihi yoğun ortak konular var. İlk adımları atarak ortak sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Sempozyum adımları atıldı ve Van’da dip temizliği başladı. Akabinde de Tatvan’da da bir temizlik çalışması başlatılacak. Van Gölü’nün güzelliğiyle övünüyoruz ama temiz tutarak her anlamda değerlendirebiliriz.” şeklinde konuştu.   


"BİRLİĞİN KURULUŞU BÜYÜK BİR ÖNEM ARZEDİYOR"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise yaptığı konuşmada; "Belediyeler birliğinin kuruluşu bizim için ve Van Gölü için büyük bir önem arz ediyor. Van Gölü’nün korunması ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçmesi çok önemlidir. Geçen sene Haziran ayında göl için bir start verdik. Bu süreçten sonra büyük bir yol katettik. Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin hayata geçmesiyle birlikte Van Gölü’nü kirleten en büyük kirlilik kaynağı ortadan kalkmış oldu. Yine birçok merkezde bu sorun ortadan kalktı. Sıfır Atık Mavi projeleriyle sivil toplum kuruluşlarımız, Vangölü Aktivistleri ve daha birçok kurumla birlikte çalışmalar yürütülüyor. Bununla birlikte de büyük bir bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştirdiler. Yine dip tarama faaliyetlerinin birinci etabıyla çalışmalar yürütülüyor. 24 bin metreküp çamur temizliği bitti. 2 ve 3’ncü etap çalışmaları da devam edecek. Van’da başlayan Sıfır Atık Projesi Türkiye’nin birçok kentinde daha başlamadı. Bu da hepimiz için ileriye dönük bir projedir. Van Gölü, çevre, insan ve kent için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bunu da çok iyi sahiplenmemiz lazım. Tarıma dayalı ihtisas projesi hayata geçmiş oldu. Bütün bu konular bizim başlayıp mesafe aldığımız önemli konulardır. Ancak hala üzerinde çalışmamız gereken konular var. Güç birliği içerisinde beraber hareket etmemiz gerekiyor. İnşallah belediyeler birliğinin kuruluşuyla birlikte daha çok yol katedeceğiz." dedi.          

Haber: M. Selim KURT