Edremit’teki su kanalları incelendi

Van Tuşba Ziraat Odası, Edremit ilçesinde bulunan su kanallarında incelemelerde bulunarak sorunları yerinde tespit etti. Sorunlarla ilgili olarak Van Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü ile görüşüleceği belirtildi.

EDREMİT 27.04.2021 10:06:54 0
Edremit’teki su kanalları incelendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ile Odanın Tarım Danışmanları, tarım arazilerinin sulanmasında yaşanan sıkıntıları ve kanallarda yaşanan su kaybının nedenlerini tespit etmek için geçtiğimiz hafta içinde Edremit ilçesinde bulunan sulama kanallarında incelemelerde bulundu. 
Oda tarafından yerinde tespit edilen sorunlar ve çözüm yolları rapor haline getirildi.  

"17 KİLOMETREDE BETON ZEMİN YOK"

Rapor, odanın resmi sayfasından da yayınlandı.
17 kilometrelik bir alanda beton zemin olmadığı, suyun yüzde 80’inin toprak tarafından emildiği belirtilen raporda, “Şamran Kanalı’nın Edremit kısmında bulunan Ark Boyu-Köprüler-Çayır başı mahalleleri boyunca 17 km’lik alanın beton olmayışı nedeniyle suyun yüzde 80'i toprak tarafından emilerek yer altı suyuna karışmaktadır. Bu kısmın üstü açık ya da kapalı bir şekilde betonla yapılması ile en az 3000-4000 dekar araziyi kapsayan Köprüler-Çayırbaşı-Gölkaşı-Dönemeç mahallerinin sulanabileceği ön görülmektedir.” denildi.

"ENGİL SUYU BOŞA AKIYOR"

Raporda, Edremit bölgesindeki tarım arazilerinin sulanmasında yaşanan diğer bir sorunun, büyük bir su kaynağı olan Engil Çayının, Van Gölü’ne akması sorunu olduğu belirtildi.
Bu sorunun, Engil Çayı suyunun bent marifetiyle Şamran Kanalına aktarılmasıyla çözülebileceği ifade edilen raporda, “Engil Çayı suyu ile Şamran Kanalı suyu kot farkından dolayı kesişmediği ve Engil Çayı suyunun yıl boyunca Van Gölüne aktığı tespit edilmiştir. Engil Çayı üzerine yapılacak bir bent ile suyun Şamran sulama kanalına aktırılması ile sulama randımanı artmış olacaktır. Bu faaliyetin sonucunda Köprüler, Çayırbaşı, Dönemeç, Gölkaşı mahallerinin tarımsal amaçlı su ihtiyacı giderilmiş olacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

DSİ İLE GÖRÜŞÜLECEK

Edremit ilçesindeki tarım arazilerinin sulama sorunları ve sulama kanallarındaki sıkıntıların yetkililer ile paylaşılacağı belirtildi.
Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, yerinde yaptıkları incelemelerde elde ettikleri sorunları çözüm önerileriyle birlikte, bu hafta DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ile görüşeceklerini ve çözüm talep edeceklerini söyledi.


Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi