Edremit Belediye Başkanı İsmail Say; 'Bize miras kalan gölü, sonraki kuşaklara aktarabilmeliyiz'

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Gölü'nün önemine değinerek, "Bu günlerde Van Gölü ile ilgili çok kıymetli çalışmalar yapılıyor. Mesela Van Gölü Koruma Eylem Planı ön toplantısı yapıldı, yine Van Gölü Sempozyu

EDREMİT 14.04.2021 10:54:05 0
Edremit Belediye Başkanı İsmail Say; 'Bize miras kalan gölü, sonraki kuşaklara aktarabilmeliyiz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

“Van Gölü Koruma Eylem Planı”, “Van Gölü Sempozyomu” ve Edremit’in sahip olduğu yeşil alanları korumak için hayata geçirecekleri yeni eylem planından söz eden Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, tek amaçlarının Edremit’in sahip olduğu değerleri gelecek nesillere miras olarak aktarmak olduğunu söyledi. 
Van Gölü için bugüne kadar yapılmış en önemli çalışmanın “Van Gölü Koruma Eylem Planı” olacağının altını çizen Başkan Say, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinesinde yapılacak çalışmanın, yürürtme kurulunda ise Edremit Belediyesi, DAKA ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin olacağını açıkladı. Başkan Say: “Yürütme Kurulu olarak 8 ilçe ve toplamda 10 belediyeden oluşan, Van Gölü Havzasındaki bütün belediye başkanlarını bu işin paydaşı yaptık, bir aksilik olmazsa bu çalışmayı hayata geçireceğiz. İnşallah bizden önce bize miras kalan bu güzel gölü biz de bizden sonraki kuşaklara temiz bir şekilde bırakabiliriz. 20-30 yıl sonra bu işte, bu çorbada tuzumuz vardı diyebileceğimiz çalışmalar yapıyoruz” dedi.         

“VAN GÖLÜ İÇİN YAPILMIŞ EN KIYMETLİ ÇALIŞMA”

Mart ayında Van’daki bir otelde Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan, “Van Gölü Koruma Eylem Planı” toplantısına değinen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Gölü için bugüne kadar yapılmış en kıymetli çalışma olduğunu aktardı.  
Başkan Say, şunları söyledi; “Van Gölü için bugüne kadar yapılmış en kıymetli çalışmayı geçen hafta yaptık. 'Van Gölü Koruma Eylem Planı' ön toplantısını gerçekleştirdik. 1 Haziran’da da, uçan balıkların festivaline denk gelecek şekilde önemli bir 'Van Gölü Sempozyomu' düzenliyoruz. Bir aksilik olmazsa Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan da programa katılacak, Sayın Cumhurbaşkanımızı da davet ettik, onun da gelme ihtimali var. 'Van Gölü Koruma Eylem Planı' konusuna geri dönersek, bu çalışma bir koruma kanunu değil, 'Van Gölü Koruma Eylem Planı' çok daha profesyonel, üstünde bakanlığın olduğu, icra kurulu olan belediyelere bile ceza kesebildiği, başında Çevre Yönetimi Genel Müdürünün olduğu bir çalışma ve bizim hemşehrimiz olan, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Gülşen Orhan da bu işin koordinatörü. Edremit Belediyesi, DAKA ve VANYYÜ de bu işin yürütme kurulundayız. 'Van Gölü Sempozyomu'nu da ona denk getirdik, o gün Van Gölü’nün şifalı suyundan da bahsedeceğiz, kararlar da alacağız ve alan yönetimine o gün ismi konulup start verilecek. Bu işin içinde arıtma da var, deniz temizliği de var ve bu işin içinde turizm yatırımları da var. Sadece Van ayağında değil Bitlis ayağında da var. Biz yürütme kurulu olarak 8 ilçe ve toplamda 10 belediyeden oluşan Van Gölü Havzasındaki bütün belediye başkanlarını bu işin paydaşı yaptık, bir aksilik olmazsa bu çalışmayı hayata geçireceğiz. İnşallah bizden önce bize miras kalan bu güzel gölü biz de bizden sonraki kuşaklara bırakabileceğiz. 20-30 yıl sonra bu işte, bu çorbada tuzumuz vardı diyebileceğimiz çalışmalar yapıyoruz.”         

“BAZI BÖLGELERİ KAMAMEN İMARA KAPATACAĞIZ”

Başkan Say, Edremit’in sahip olduğu yeşil alanları korumak için de belediye meclisi olarak yeni kararlar aldıklarını söyledi.  
Başkan Say, bu konuda da şunları aktardı; "Biz belediye olarak meclisimizde şöyle bir karar aldık; Edremit’in yeşil bölgesi dediğimiz, eski cami ve yeni cami mahallesinde ruhsatı alınmış yerler hariç, yeşil bölgeyi kısmen, bazı bölgeleri de tamamen imara kapatacağız. Çünkü bahçedeki ağaçlar, konut yapılmak için motorlu araçlarla kesiliyor. Edremit’te biçok alanı imara açıyoruz, konut yapımı için talepte bulunan vatandaşlara alternatif olarak gösterebiliyoruz. Şamran Kanalının altında yeşil bahçelerin olduğu alanı en azından korumak anlamında bu kararı aldık. Meclis kararıyla komisyona havale ettik, komisyonumuz çalışıyor, bu konuda çalıştaylar da yapacağız STK’larla, hedefimiz bu yaz bu kararı çıkarıp yeşil bölgeyi korumak.” 
Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi