Edremit Belediye Başkanı İsmail Say; 10 yıllık serüvenin yeni bir aşamaya geçtiği önemli bir gündeyiz

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Çevre Yolu Elmalık Etabı Tapu Teslim Töreni’nde yaptığı konuşmada, yaklaşık 10 yıllık serüvenin yeni bi aşamaya geçtiği önemli bir günde olduklarını vurguladı.

EDREMİT 28.11.2020 19:36:48 0
Edremit Belediye Başkanı İsmail Say; 10 yıllık serüvenin yeni bir aşamaya geçtiği önemli bir gündeyiz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Çevre Yolu’nda bitmeyeceği, başlamayacağı ve bir mağduriyet anlayışı olduğunu belirten Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, çevre yolunun 18. Madde uygulanmadan da yapılabileceğini söyledi.

“18. MADDE GERÇEKTEN UYGULANMADAN DA YAPILABİLİRDİ”

Törende hak sahiplerine seslenen Başkan Say, “Bugün çok uzun bir süreden sonra yaklaşık 10 yıllık bir serüvenden sonra tapularına kavuşan kıymetli hak sahiplerimiz Elmalık Köyü’nden, Bakacık Köyü’nden ve Doğanlar Köyü’nden vatandaşlarımız burada. Hepiniz hoş geldiğiniz. Bugün aslında yaklaşık 10 yıllık serüvenin yeni bir aşamaya geçtiği önemli bir gündeyiz. Belki sadece birinci etabın tapularını dağıtıyor olacağımız ama neredeyse 10 yıllık bir süreçti. Şöyle bir kamyon arkası lafla devam ediyordu hayat; aşkımız Van Çevre Yolu gibi hiç bitmesin. Çünkü bitmeyeceği, başlamayacağı ve bir mağduriyet anlayışı vardı. Burada gerek Elmalı Köyü’nden, ger se Elmalık Köyüne yatırım yapmış arkadaşlarımız var.

Burada bir şeyin altını özellikle çizmek istiyorum. Ben bunu birebirde konuştuğumuz herkese anlatıyorum. 18. Madde gerçekten uygulanmadan da yapılabilirdi. Ama üst irade, kamu iradesi 18. Maddeyle yapma yönünde karar verdi. Çünkü hepinizin aklında bu soru var ve bu itirazlar var. Sonrasında ne olacağının cevapları var. Sayın Valimiz ve Milletvekillerimiz büyük çaba sarf ettiler” dedi.

“VALİMİZ BİR VANLI GİBİ, BİR ELMALIK KÖYLÜSÜ GİBİ BU İŞİ SAHİPLENDİ”

Şabaniye Caddesi hikayesini de hatırlatan Başkan Say, “Mart ayında da daha seçimler başlamadan biz Elmalık Köyü’nde Çevre ve Şehircilik Bakanımızı getirdik. Kamu Ortaklık Payını tamamen sıfıra indirdiler. Ortaklıkla ilgili kısım ve 18’le ilgili kısımda Ankara’nın irad yani merkezin iradesi 18 yapmak yönündeydi. Biz bugünden sonra artık 18’nci maddeyi tekrar tartışırsak, tekrar kamulaştırma dersek boşa kürek sallamış oluruz. Birbirimizi kandırmış oluruz. Bu saatten sonra mağduriyeti en aza nasıl indirebiliriz, bu yol daha hızlı nasıl açılır bunu konuşmalıyız.

Bu yol eninde sonunda açılacaktır. Bu anlamda 10 yıl bir arsanın değerlendirilmemesi, bir on yıl daha arkasından getirecekti. Belki daha uzun süreleri getirecekti. Şabaniye Caddesi’nin hikayesi tam 12 yıl sürdü. 3 kilometrelik bir cadde 1 yıl sürdü. Uygulamada hatalar yok muydu? Vardı. Ama bu şehrin yola da ihtiyacı var. Çevre Yolu sadece bir yol değil. Bu aynı zamand altyapıdır, aynı zamanda doğalgazdır, aynı zamanda ticarettir ve en önemlisi kalan arsaların, kalan parsellerin, kalan ticari ve imarlı parsellerin 1’e 5, 1’e 10 değerlenmesi demektir. Bugün birçok ile gittiğimiz birinci, ikinci ve hatta başka çevre yolları var. Bu anlamda hakikaten 1-2 yıldır başta Sayın Vekilimiz olmak üzere belediye başkanlarımız, Sayın Valimiz, bölge müdürlerimiz bir istişare ve çevre yolunu takip buda Sayın Valimizin himayelerinde gerçekleşti. Sayın Valimiz bir Vanlı gibi, bir Elmalık köylüsü gibi bu işi sahiplendi. Bug itibariyle tapusu çıktıktan sonra artık bakanlıkla, teknik işle, tapuyla vatandaşlarımızın bir işi kalmıyor. İki yolu var, bir dava açabilecek diye konuştu.

“YOL OLMADIĞINDA SU GÖTÜREMEZSİNİZ, YOL OLMADIĞINDA GAZ GÖTÜREMEZSİNİZ, YOL OLMADIĞINDA ASFALT DÖKEMEZSİNİZ”

Yapılan hizmetlerin tamamının birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Say, “Fakat Şabaniye örneğinde 3 defa mahkemeye gidildi ve 3 defa da iptal edildi. Hatuniye Mahallesi’nde hala bitmeyen 18. Madde var. Davanın sonucunda mahkeme 18’i iptal ettiğinde mahkeme bakanlığa bu vatandaşın tapusunu geri ver demeyecek. Sadece uygulamayı iptal edecek.

Tekrar 18’nci madde uygulaması olacak. Bu saatten sonra özellikle Ekim 2021’e kadar bakanlığın yetkisi devam ediyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerine yetki geçtikten sonra birbirinden ayrılan ve hisselendirilen tapularda neler yapıla bilinir bunlar konuşulabilir. Ama bu noktada benim arsam gitti, bir mağdur oldum, yolda açılmasının mantığının ne vatandaşımıza, ne bize, ne memlekete hiçbir katkısı, karşılığı yoktur. Yol olmadığında su götüremezsiniz, yol olmadığında gaz götüremezsiniz, yol olmadığında asfalt dökemezsiniz.

Tamamı birbiriyle alakalıdır. 10 yıldır arsas aldığı halde ruhsat alamayan, evini yapamayın, yerini değerlendiremeyen insanlar var. Bugün aslında o sürecin bittiği gün. Bugünden sonra yolda açılacak, tapuları çıkan, 18’i biten yerlere ruhsatta vereceğiz. Bu noktada hiçbir sıkıntımız yok. Burada birbirimizle uğraşmaktansa birbirimize yardımcı olup yol açmamız lazım. Bu yol inşallah Van’ında geleceğinin önünü açacak bir yoldur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.