Bölgede bir ilk

Edremit Süphan Kültür Merkezinde, bölgede ilk olduğu belirtilen Planetaryum ve Bilim Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

EDREMİT 11.07.2019 17:37:46 0
Bölgede bir ilk
Tarih: 01.01.0001 00:00

Açılışta konuşan Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli: “Uzay yarışında lider olan ülkeler aynı zamanda bilim ve teknolojide de, ekonomide de lider konumdadırlar. Bundan dolayı iletişimden tıbba bir çok alanda faydalandığımız uzay bilim ve teknolojilerinin önemi hakkında halk arasında farkındalık yaratmak, ciddi anlamda önemli bir kamu görevidir. Gelec eğimiz olan gençlerin bu farkındalığa sahip olması ise sadece ülkemiz için değil, aynı zamanda dünya için de çok kıymetlidir” dedi.
Edremit Kaymakamlığı, Edremit Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ortaklığıyla yapımı tamamlanan Planetaryumun basın lansmanı açılış programı gerçekleştirildi.
Edremit Kaymakamlığı ev sahipliğinde, Süphan Mahallesi Aile Destek ve Edremit Kültür Merkezi binasında gerçekleştirilen planetaryum açılış programına, Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, çeşitli kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve davetliler katıldı.

“TÜRKİYE’DE PLANETARYUM SAYISI ÇOK AZ”

Planetayum ve Bilim Merkezi açılış programında ilk olarak konuşan pojenin lansman ortağı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA)Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray şunları söyledi: “İlk yola çıkarken projenin yaklaşık yüzde 90’nını biz finanse ediyorduk, yüzde 10’nunu da kaymakamlık ve belediye finanse ediyordu. Ama günün sonunda baktık ki aslında kaymakamlıkla belediye neredeyse bizim kadar hibe aktardı. Bu projenin amacına ulaşması için, kaliteli bir planetaryum kurulabilmesi için hiç bir konuda desteğini ve özellikle bütçe konusunda desteğini esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza  ve aynı zamanda o dönem belediye başkan vekilimize sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Gerçekten ortaya güzel bir eser çıktı. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de planetaryum sayısı çok az, Doğu Anadoluda ve yakın illerdede zaten ilk kez Van’da kuruldu. Bu projenin farklı bir boyutu da inşallah özellikle bilim turizmi anlamında da ben bölgeye hizmet edeceğine inanıyorum. Her ne kadar proje hazırlanırken, yola çıkılırken Edremit’te eğitim gören öğrencilere yönelik kullanılsa da bu proje Edremit’i aştı, hatta Van’ı da aşacak, zaman onu gösterecek. Biz de ajans olarak o süreçte de sürdürülebilirliliğinin sağlanması anlamında elimizden gelen desteği sağlayacağız, en azından kendi bölgelerimizdeki, illerimizdeki öğrencilerin de bir şekilde gelip Edremit’teki planetaryumdan faydalanmalarını sağlayacağız. Ben bu projenin gerek hazırlık aşamasında gerek uygulama aşamasında Edremit Belediyesi, Edremit Kaymakamlığı personellerine yani projenin hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinde emeği geçen personellere, kendi kalkınma ajansımda bu süreci baştan beri takip eden arkadaşlarıma ve yine projenin mimarı olan Sayın Kaymakamıma sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum."

“ÖNEMLİ BİR KAMU GÖREVİ”

Daha sonra konuşan Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli ise sözlerine şu ifadelerle başladı: “Uzay bilim ve teknolojindeki ilerlemeye paralel olarak insanoğlunun günlük yaşantısını daha da kolaylaştıran ve karşılaştığı bir çok probleme çözümler sunan yeni teknolojiler her geçen gün hayatımıza girmektedir. Uzay yarışında lider olan ülkeler aynı zamanda bilim ve teknolojide de, ekonomide de lider konumdadırlar.  Bundan dolayı iletişimden tıbba bir çok alanda faydalandığımız uzay bilim ve teknolojilerinin önemi hakkında halk arasında farkındalık yaratmak, ciddi anlamda önemli bir kamu görevidir. Gelec eğimiz olan gençlerin bu farkındalığa sahip olması ise sadece ülkemiz için değil, aynı zamanda dünya için de çok kıymetlidir. Mikrodan makroya dünyamız ve evren projesi kapsamında hayata geçen planetaryum merkezi sayesinde hem uzay bilimleri ve teknolojilerinin önemi doğru  bir şekilde aktarılacak, hem de bilim kültürü yüksek bir toplum oluşturmaya katkı sağlanacaktır.”

“PLANETARYUM ÇOK ÖNEMLİ BİR OLUŞUM”

Planetaryum projesinin Van ve bölge için çok önemli bir oluşum olduğuna vurgu yapan Kaymakam Çiçekli: “Hayata geçirilecek olan planetaryum ve bilim merkezi hiç kuşku yokki bölgeye bir bilim turizmi de getirmiş olacak ve çevre iller arasında şehrimizi bir tık daha ön plana çıkaracaktır. Edremit ilçesine bağlı 82 okulda öğrenim gören toplam 35 bin civarı öğrencimizin hepsini uzayla tanıştırmayı, -ki bu bizim az önce sayın genel sekreterimizin dediği gibi projeyi yazarken ilk hedefimizdi- amaçlıyoruz. Öğrencilerimizi uzayla tanıştırmayı, teleskoplarla uzayın derinliklerini keşfetmeyi, planetaryumla da farklı ve keyifli bir yolculuğu tecrübe etmelerini sağlayacağız. 3’üncü ayın 30’unda DAKA’yla başladığımız bu yolculukta önecelikle planetaryum ve bilim merkezi yapmayı hedefledik, kıymetli dostum İbrahim Beyin de söylediği gibi projeye başladığımızda ekonomik anlamda sağolsunlar yüzde 90’nını karşılayacaklardı ama süreç ve içinde bulunulan durum ve daha iyisini yapma gayreti biraz daha gerek kaymakamlığımızı gerek o dönem belediyemizi biraz daha işin içine dahil etti. Ve bu kapsamda kaymakamlık, belediye ve DAKA eş finansmanlı bir şekilde bu projenin önemli bir kısmını bugün bitirmiş durumdayız. Çocuklarımıza ve gençlerimize yeni ufuklar açacak, bilime ve araştırmaya yönlendirecek bu kıymetli merkezden Doğu Anadoluda bir tane vardır, o da ilçemizde açılmıştır." şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra program planetaryum ve bilim merkezinin açılışı ve film gösterimi sonrası sona erdi.

Habe: M. Selim Kurt 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi