Rusya, PYD/YPG’yi Türkiye ile korkutarak Esed’e alan açmaya çalışıyor

Suriye’de bir yandan Esed’in patronluğunu yapan bir yandan da Türkiye ile İdlib’de kendisine “ateşkesin garantörlüğü” payesini biçen Rusya, katil Esed’e alan açmak için PYD/YPG’yi Türkiye ile korkutma taktiği izliyor.

DÜNYA 8.12.2020 10:43:28 0
Rusya, PYD/YPG’yi Türkiye ile korkutarak Esed’e alan açmaya çalışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

İşgalci Rusya, PYD/YPG’den stratejik önemdeki Ayn İsa ilçesini Esed rejimine teslim etmesini istedi.

Şarkul Avsat’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Ayn İsa Askeri Meclisi’nden bir kaynak, iki gün önce Ayn İsa'daki Rus üssünde, Rus ve Rejim ordusundan subayların Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileri ile bir araya geldiğini söyledi.

Toplantıda Rus subayların DSG’lilere, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye destekli silahlı grupların ilçeyi “işgal etme” tehdidinin ciddi olduğunu bildirdiğini belirten kaynak, “Türk tehdidinin önünü kesmek için Ayn İsa’nın idari ve askeri olarak Suriye rejim güçlerine teslim edilmesi talep edildi” dedi.

Söz konusu kaynağın aktardığına göre Rus tarafı, Kamışlo ve Haseki’de olduğu gibi Ayn İsa’da da Rejim bayrağının çekilmesi ve devlet kurumlarının açılmasını önerdi.

DSG’li yetkililerin teklifi incelemek için süre talep ettiğini ifade eden kaynak, “Ancak büyük olasılıkla talep reddedilecek” yorumunda bulundu.

Ayn İsa stratejik konumda

Bir süredir PYD/YPG/SDG’nin kontrolünde olan Any İsa ilçesi, Rakka’nın kuzeyinde bulunuyor.

Kamışlo, Kobani ve Minbic’i birbirine bağlayan ilçe stratejik M4 karayolu üzerinde bulunuyor.

Kaynak: Rudaw, Haksöz-Haber