Esed Zalimiyle Poz Veren Ömer el-Beşir Diktatörü Sudan Halkına Sopa Gösterdi

Suriye diktatörü Beşşar Esed ile poz verme zilletiyle gündeme gelen Sudan diktatörü Ömer El-Beşir, ülkede günlerdir devam eden kitlesel protestoları alanlara asker konuşlandırma marifetiyle halka sopa göstererek bastırma yolunu seçti. Kay

DÜNYA 22.12.2018 11:13:47 0
Esed Zalimiyle Poz Veren Ömer el-Beşir Diktatörü Sudan Halkına Sopa Gösterdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sudan’da, ekmek fiyatlarındaki artışa ve hayat pahalılığına karşı iki gündür devam eden protestoların ardından dün sabah itibariyle polis ve askerin kamu kuruluşları, benzin istasyonları ve bankaların yakınına konuşlanmasıyla şehirlerde sükûnet hakim oldu.

Bazı ana caddelerde polis araçlarının konuşlanmasıyla başkent sokaklarında trafik normal akışına döndü. Şehrin kuzeyinde ise benzin istasyonlarını ve bankaları Kalaşnikof taşıyan askerler korudu.

Gadarif, Atbara, Damir ve Dongola şehirlerinden görgü tanıkları, durumun sakin olduğunu ve hükümet merkezlerinin askerler tarafından korunduğunu aktardı.

Çarşamba ve perşembe günü düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı protestolarda 8 gösterici öldü.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin Atbara'daki merkezine saldıran bazı protestocular, parti merkezini yağmalayarak binayı ve çevresindeki araçları ateşe verdi.

Polis, diğer şehirlerde olduğu gibi Hartum’daki Devlet Başkanlığı merkezinin yakınında toplanan protestocuları dağıtmak için yine göz yaşartıcı gaz kullandı.

Sudan’da, vatandaşlar üç haftadır ekmek alabilmek için fırınların önünde saatlerce beklemek zorunda kaldı. Ayrıca yerel makamlar, ekmeğin fiyatını 1 sudan sterlininden 5 sterline çıkardı.

Ülkede yılda 2,5 milyon ton buğday tüketiliyor.

Sudan Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan sıkıntı nedeniyle Sudan sterlini, dolar karşısında hızla eridi ve 2018 boyunca dolar karşısında dört kere devalüe edildi.

Kaynak: Şarku’l Avsat

Kaynak: Esed Zalimiyle Poz Veren Ömer el-Beşir Diktatörü Sudan Halkına Sopa Gösterdi