Babalar için ‘lohusalık’ terapisi

Doğum sonrası depresyonun sadece kadınları değil erkekleri de etkilediğini ortaya çıkaran çalışmalar İngiltere Ulusal Sağlık Merkez’ini harekete geçirdi. Merkez, yeni babaları rehabilite etmek için terapi programları hazırlamaya başl

DÜNYA 13.12.2018 09:08:36 0
Babalar için ‘lohusalık’ terapisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İngiltere Ulusal Sağlık Merkezi (NHS) eşleri doğum sonrası depresyondan muzdarip olan erkekler için terapi programları başlatacağını duyurdu. NHS bu programın radikal bir adım olduğunu belirterek, programı dönüm noktası olarak tanımladı. Eşleri depresyonda olan erkeklerin psikolojik destek alması, kendi sağlıkları olduğu kadar partnerleri için de hayati öneme sahip. Doğum sonrası depresyon olarak bilinen postanal depresyon, genellikle yeni doğum yapan annelerde görülen, psikotik olmayan depresif bozukluktur.

Verilere göre annelerin yüzde 6 ila 13’ü postanal depresyondan muzdarip. Hüzün, düşük ruh halleri, umutsuzluk, değersiz hissetme, daha önce yapılan aktivitelere duyulan ilginin kaybedilmesi ve hatta intihar düşünceleri gibi etkileri olan Postanal depresyon, anne ve çocuk arasındaki bağı etkileyerek çocuğun gelişimine olumsuz etkilerde bulunuyor. Hastalığın, doğum komplikasyonları, başarısız emzirme yada hormonal değişimler gibi kadınlara özgü deneyimlerden kaynaklandığı varsayılıyordu. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki yeni babaların yüzde 8 ile 11’i de bu sorundan muzdarip. Anne depresyonunda olduğu gibi bu durum çocuğun babayla olan ilişkisini de etkileyerek çocuktaki duygusal gelişimi kötü yönde etkiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma doğum sonrası gerçekleşen her depresyonun çocuk üzerinde olan etkisinin maliyetinin ortalama 74 bin sterlin olduğunu ortaya çıkardı. Bu soruna çözüm bulmak isteyen İngiltere Ulusal Sağlık Merkezi, partneri ve kendisi postanal depresyondan muzdarip olan erkeklerin ihtiyaç duyduğu desteği alabilmeleri için terapi programları başlatıyor. Yazar Viren Swami yeni babalardaki depresif belirtilerin saptanmasının zor olduğunun altını çizerek, programın yeni babalara akıl sağlığı ile ilgili endişelerini dile getirmeleri için fırsatlar sunacağını belirtti.