ABD siyaseti, “Felaketimiz neden başkalarını üzmüyor” sorusuyla yüzleşebilecek mi?

Yasin Aktay, ABD’deki gelişmeleri çeşitli açılardan değerlendirdiği yazısında, Biden yönetiminin “Neden ABD demokrasisini tehdit eden böyle bir felaket başkalarını pek üzmedi?” sorusuyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 9.01.2021 15:33:53 0
ABD siyaseti, “Felaketimiz neden başkalarını üzmüyor” sorusuyla yüzleşebilecek mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yasin Aktay, Yeni Şafak’taki köşesinde yayımlanan “ABD’de darbe ihtimali kimi ağlatır, kimi güldürür?” (9 Ocak 2021) ABD’deki gelişmeleri değerlendirdi.

“ABD toplumunda yaşanmakta olan ciddi bir kırılmanın işareti”

Yaşananların basitçe Trump’ın kişisel özellikleri ve tercihlerine mal edilemeyecek kadar ciddi olduğunu belirten Yasin Aktay, ABD toplumunda yaşanan kırılmaya dikkati çekerek şunları söyledi:

“Bu olayın ABD toplumunun derinlerinde yaşanmakta olan ciddi bir kırılmanın işareti olduğu kesin. Olayın basitçe Trump’ın kişisel özelliklerine, ABD’nin demokratik teamüllerini özümseyememiş istisnai kişiliğine indirgenemeyeceği de çok açık. Trump’ın bir sözüyle bu kadar olağanüstü bir harekete geçebilen kitleler derinlerde çok daha derin bir kırılmanın işaretlerini veriyor.”

“ABD derin bir çıkmaza doğru sürükleniyor”

Trump’ı iktidara getiren kitlenin 75 milyonu bulduğunu ve Trump giderse bile bu kitle ve taleplerinin ABD için baş ağrısı olmaya devam edeceğini belirten Yasin Aktay, bu taleplerin karşılanması durumunda ise ABD’de ortaya çıkacak sonuca şu sözleriyle dikkati çekti:

“Bu kitleler ABD toplumunda bir değişim talep ediyor ve yaşı seksene dayanmış Biden ve yönetiminin bu değişim taleplerini karşılaması çok zor. Zaten bu talepler karşılandığında ortaya ABD’nin demokratik değerlerinden eser kalmayacaktır. Her durumda ABD derin bir çıkmaza doğru sürükleniyor.”

ABD’nin yüzleşmesi gereken soru: ‘Neden böyle bir felaket başkalarını pek üzmedi?’

ABD’nin başta Ortadoğu olmak üzere dış siyasetinde izlediği yıkıcı politikalara dikkati çeken Yasin Aktay, izlenen bu politikadan ötürü halkların haklı olarak ABD’nin yıkımını dilediklerini belirterek Biden yönetiminin bu olaylardan çıkarması gereken dersi şöyle ifade etti:

“Kendi ülkesinde demokrasiyi güçlendirirken dünyanın geri kalanında diktatörleri desteklemenin eninde sonunda kendine dönen bir yanı olacaktı, oldu…

11 Eylül saldırılarının hemen ardından oğul Bush ‘bizden neden nefret ediyorlar?’ diye sormayı akıl etmişti. Gerçi cevabını hakkıyla aramadığı bir soru olmuştu, ama bu olay vesilesiyle Biden koltuğuna bu soruya cevap arayarak oturmalı: ‘neden ABD demokrasisini tehdit eden böyle bir felaket başkalarını pek üzmedi?’”