Türkiye’nin ilk jeotermal serası Çaldıran’da

ÇALDIRAN 20.08.2021 10:58:07 0
Türkiye’nin ilk jeotermal serası Çaldıran’da
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Türkiye’de bir ilk olan jeotermal sera, Çaldıran’ın ihracat merkezi konumunda yer alıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen ve yaklaşık 34 bin metrekare alana kurulmuş sera, jeotermal enerji üretimi ile Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Konuyla alakalı Vangölü TV’ye konuşan Agrovan Sera İşletmesi üretim sorumlusu Ercan Karahanlı, sera ile ilgili bilgiler verdi.

Toplamda 30 personelin çalıştığı serada ayrıca Dünya Gıda Örgütü ile beraber göçmen statüsünde bulunan bireyleri topluma kazandırmak amaçlı kursiyer olarak serada eğitim verdiklerini açıkladı.

Yılda 1000 ila 1200 ton aralığında üretim yaptıklarını söyleyen Karahanlı ; ‘Geçen yıl bu domateslerin hemen hemen %80’ini Antalya pazarına gönderdik. Bu yıl da Van pazarına göndereceğiz ve önümüzdeki haftalarda yine Antalya pazarında bulunacağız. Ayrıca üretimimiz %100 doğal ve herhangi bir katkı malzemesi kullanılmıyor. Sadece bulunduğumuz ortam nötr ortam olduğu için biz bu ürünlerin besin ihtiyaçlarını dışarıda solüsyon olarak hazırlıyoruz. Bilgisayar yardımıyla da ihtiyaç duyduğu kadar veriyoruz.’ Dedi

Neden jeotermal tesis?

‘Jeotermal tesis çok güzel bir avantaj. Burası çamurlu bir alandı, toprak değerlendirilmiyordu. Bu alanı sera işletmesi olarak değerlendirdik. Bir de jeotermal enerji gerçekten muazzam bir durum. Yeterli miktarda su bulabilirseniz kendi elektriğinizi üretme potansiyeline bile ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra şehir maksimum eksi 46 dereceleri bulduğu zamanlar bile biz içeride artı 10 derecede üretim yapabiliyoruz.’

Neden domates üretimi? Farklı ürünler ihraç etmeyi düşünüyor musunuz?

Bu soruya Karahanlı ; ‘Biz daha önce farklı ürünlerde çeşitli denemeler yaptık. Hepsinden de çok güzel sonuçlar elde ettik. İyi tonajlar yakaladık. Ancak dört mevsimde de pazar payı en yüksek olan ürün domates olduğu için daha çok domatesi tercih ediyoruz.’ Diyerek cevap verdi.

Kaynak : Vangölü TV