Ensari: Çaldıran'ı her alanda geliştirmeye çalışıyoruz

Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari göreve geldikleri günden itibaren ilçede her alanda çalışmalar yapmaya gayret gösterdiklerini söyleyerek, "Belediyeyi büyük bir borç yükü ile devraldık. Buna rağmen belediyecilik işinin sade

ÇALDIRAN 16.10.2021 12:26:47 0
Ensari: Çaldıran'ı her alanda geliştirmeye çalışıyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, ilçelerinden uluslararası transit yolunun geçtiğini, bunu avantaja dönüştürmek istediklerini vurgulayarak, "Çaldıran ilçemiz, uluslararası bir yoldadır. İpekyolu'nun geçişidir. Orta Asya ve Türki Cumhuriyetlerinin yol geçidir. Her gün ilçemizde günlük olarak bine yakın TIR geçişi oluyor ve aynı zamanda jeotermal sahalarıyla bilinen, Krater Gölü denilen bir gölümüz var. Çaldıran'da dünya ilk olacak projeler hayata geçiriyoruz" dedi.

"KAYAK MERKEZİ BÜYÜTÜLECEK, OTEL TAMAMLANMAK ÜZERE"

İlçede, jeotermal otel ve kayak merkezini yan yana hizmete açmak için çabaladıklarını anlatan Ensari, "İki merkezin arasında 500 metrelik bir mesafe var. Şu anda mevcut olan kayak pistimizi de büyüteceğiz ve 4 piste çıkaracağız. İki konsepti bir araya getireceğiz. İnsanlar bir yandan kayak yapıp, bir yandan da kaplıca tedavisi görecek. Kaplıcalar birçok hastalığa iyi geliyor. 98 yataklı otel ve 16 villa inşa idiliyor. Bunlar Çaldıran'a ciddi katma değer katacak projelerdir. Kayak merkezimizin yolları da asfaltlandı. Kayak merkezinde araçlar için güzel bir park alanı da yapıyoruz. İnsanlar buraya geldiklerinde hayat bulacaklar. Kayakseverler, ilçemizde spor yaparak, eğlenerek stres atabilecek. Elimizde güzel nimetler var. Kış turizmi, sağlık turizmi, termal turizm, jeopark gibi nimetler var. Artık Van'ı gündeme, Çaldıran taşıyacak inşallah" ifadelerini kullandı.

YOL VE KİLİT TAŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıldan bu yana 100 kilometreye yakın stabilize yol yaptıklarını belirten Başkan Ensari, "Aynı zamanda 150 bin ile 200 metre kilit taşı çalışmamız oldu. Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yol çalışmaları yaptık. Toplamda 25 kilometre asfalt çalışması yaptık. 35 kilometremiz kalıyor, onu da görev süremiz boyunca tamamlayacağız. İlçemizdeki bütün yolları tamamlamayı hedefliyoruz. Bilindiği gibi borçlu bir belediye devraldık. Bizden önce bir çöp ihalesi yapılmış ve 2,5 milyona ihale edilmiş. Biz bunu 195 bin TL'ye mal ettik. Tasarruf tedbirleriyle ilçeye hizmet ediyoruz. Yapılması gerekenler yapılmamış. Bu tasarruf tedbirleriyle gençlerimize dokunduk" diye konuştu.

 "MİLLET BAHÇESİ İLÇEYE PRESTİJ KAZANDIRACAK"

İlçede büyük bir millet bahçesi yapımı için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, "Çaldıran için millet bahçesi projemizi hazırladık. Bu projemizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk. 2022 yılı yatırım projesine alınacak. 25 bin metrekarelik bir alanda millet bahçesi yapmayı planlıyoruz. İçerisinde kıraathane, düğün salonu, mesire alanı, bisiklet yolları olacak. Aynı zamanda ilçeye renk katacak bir prestij cadde çalışmamız olacak. Ana cadde kaldırımlarıyla birlikte, tamamen yenilecek ve güzel bir bisiklet yolu yapacağız. Araçların durup, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri cepler yapacağız. Millet bahçemiz ilçemizin girişin yapılacak. Spor salonları ve yarı olimpik havuzumuz olacak. 8 bin metrekarelik terk edilmiş bir bahçemiz vardı. Orayı da onararak milletimizin hizmetine açtık" dedi.

"ÇALDIRAN TARİH KOKUYOR"

İlçedeki tarihi ve turistik bölgeleri anlatan Ensari, "Aslında Çaldıran ilçemiz tarih kokuyor. Burada turizme kazandırabileceğimiz birçok yer var. Bu tarihi yerlerin restorasyonu konusunda Turizm Bakanlığı'na gerekli yazıları yazdık. 3 bin yıllık Çubuklu Kalemiz var. Aynı zamanda Arap Zengin Kalemiz var. İlçemizde turizme kazandırılabilecek birçok yer var. Gelecek yıl bu anlamda ilçemizde bir şenlik yapacağız. Kartpostallık yerlerimiz var. Bu tarihi yapılarımızı bilinir hale getirmemiz gerekiyor. İnşallah bizim dönemimizde halay ettiğimiz her şey gerçekleşecek. Tabi bu pandemi herkesi olduğu gibi bizi de etkiledi. Pandemi öncesi ve pandemi döneminde başlayan yeni bir hayat oldu. Bütün enerjimizi bu dönemde vaka sayılarını düşürmeye yönelik yaptığımız çalışmalara harcadık. Pandemi döneminde belediyenin hizmet yükü arttı. Bu dönemde beklenmeyen giderler oldu. Ama her şeye rağmen 2 yıl içerisinde bütün projelerimizi hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

"GENÇLER BİZİM GELECEĞİMİZ"

Gençliğin önemine işaret eden Başkan Ensari, "Gençlerimize büyük önem veriyoruz. Üniversiteye gönderdiğimiz gençlerimiz oldu. Sürekli gençlerle bir araya gelerek onlarla hasbihâl ediyoruz. Gençlerimize eğitim destekleri veriyoruz. Üniversiteye giden öğrencilerimize ihtiyaçları doğrultusunda burs vereceğiz. Yardımcı kaynak kitaplar desteğinde bulunduk. Bu anlamda spor salonumuz ve gençlik merkezimiz yapılıyor. Gençlik, çocuk ve kadınların bir arada olacağı yeni bir merkez yapıyoruz. Sporla ilgili hiçbir alanımız yoktu. Şunda 3 tane semt sahası, 1 adet kapalı spor salonu, 1 gençlik merkezi yapıyoruz" dedi.

İSTİHDAMA YÖNELİK FAALİYETLER…

İlçenin artık göç veren ilçe olarak anılmasını istemediklerini, bu yüzden istihdama yönelik çalışmalar hayata geçirmeye çalıştıklarını söyleyen Ensari, "İlçe olarak hedefimiz göç vermek değil, göç almaktır. Bu anlamda istihdam konusunda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Hedefimiz 2 bin ile 3 bin arasında insana istihdam kapısı olmak. Asıl büyük projemiz istihdamdır. Takım tasarım ve el becerileri atölyelerimizle bunu karşılaya çalışacağız. Bunu inşallah 1 ay içerisinde başlatacağız. Bu anlamda 160 genç kızımız sertifikalarını aldılar. Takı tasarımla ilgili eğitimler bitti. Köylerimize bu anlamda işler göstereceğiz. Her eve bir atölye girecek. Antalya'da otellerin hediyelik eşyalarını temin eden Çaldıranlı İşadamı Çetin Kayarlar bu anlamda bize ciddi destek verecek. Çaldıran'da işi olmayan, evine herhangi bir girdi olmayan evlerde bu işler yapılabilecek. Annelerimiz, bacılarımız evlerinde yaptıkları işe göre parça başına ücret alacaklar. Bu şekilde her eve mutlaka bir aş girecek. Mezralarımızla birlikte 100 mahallemiz var. Bu 100 mahallemize ulaşmayı planlıyoruz. Çaldıranlı 10-12 bin genç şuanda dışarıda çalışıyor. Bunların önüne geçebilmek için yine 400-500 gencimizin istihdam edileceği bir tekstil atölyesi ilçemizde kurulacak" dedi.

ÇİFTÇİLERE VERİLEN DESTEKLER…

Tarımın gelişmesi noktasında çiftçilere yönelik desteklere de dikkat çeken Başkan Ensari, "Bu yıl 60 çiftçimize nohut ve mercimek desteği verdik. Elde edeceği gelirin %75'i kendisine, %25'ini belediyeye verecek. Tabi bu yıl kurak geçti. Dünyanın dört bir tarafında bir kuraklık söz konusu oldu. Çiftçilerimize destek vermek için projeler yürütüyoruz. DAP desteğiyle tarım parkımız oluşturduk. Seneye vatandaşların talebine göre, makine, ekipman desteği de vereceğiz. Tarımsal anlamda ekilmeyecek arazi kalmasın şiarıyla yola çıktık. İnşallah Cumhurbaşkanımızın söylemini biz yerde bırakmayacağız. İlçemizde de ekilmeyecek arazi kalmayacak. Her alanda olduğu gibi tarımsal anlamda da vatandaşımızın yanındayız. Tarımsalın yanında hayvancılığa da büyük önem veriyoruz. Birçok gölet temizliği yaptık. Sıvat desteğinde bulunduk. Van Büyükşehir Belediyemizin ciddi destekleri de var. Neredeyse sıvatsız mahallemiz kalmadı. Belediyecilik sadece yol ve kaldırımdan ibaret değil. Bunları aşmalıyız. 21. Yüz yılda artı bunları konuşmamız gerekiyor. Hiç kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, siyasi görüşüne bakmadan herkese eşit olmak zorundasınız. İlçemizde şuanda alt yapı sorunu %90 bitti. İlçemizde aynı zamanda arıtma tesisimizde gelecek yıl hizmete başlayacak. Bu anlamda tüm kurumlarla koordineli çalışıyoruz. İlçede herkese eşit mesafedeyiz ve herkese eşit şekilde hizmet ediyoruz" şeklinde konuştu.

 "BAŞARILI ÖĞRENCİLERE TEŞVİK AMAÇLI HEDİYELER VERİYORUZ"

Destek verdikleri birçok genç öğrencinin çeşitli üniversiteleri kazandığını, başarılı öğrencilere de hediyeler takdim ettiklerini anlatan Başkan Ensari, "Her anlamda öğrencilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. İlk yılımızda destek sunduğumuz 16 gencimiz, TIP fakültesini kazandı. Diğer gençlerimizi teşvik etmek için, başarılı gençlerimize bilgisayar, laptop gibi çeşitli hediyeler veriyoruz. Geçen yıl 5 bin ile 10 bin puan sıralamasına giren öğrencilerimizi yarım altın ile ödüllendirdik. Fen liselerine giren öğrencilerimizi ise çeyrek altın ile ödüllendirdik. Her elde ettikleri başarıda onları ödüllendiriyoruz. Öğrencilerimize ciddi burs destekleri veriyoruz. Evlerinde hazırlanan ve yardımcı kaynak kitapları olmayan öğrencilerimize de gerekli kitap desteğinde bulunuyoruz. Özel yetenek kursları açtık. Bu kurslarda hem BESYO'ya hem POMEM'e öğrenci gönderdik. Bu yıl Beden Eğitimi Bölümü'ne giden 18, Polis Merkez Eğitim Merkezi giden 32 öğrencimiz var. Geçtiğimiz yıl Bitlis'te yapılan beden eğitimi yarışmasında 26 yarışmacı Çaldıranlı. Bir ilin elde edemeyeceği başarıyı bizim ilçemiz gençleri elde ediyor. Atletizmde yine 2 tane Türkiye birinciliği elde eden gencimiz var. Öte yandan madde bağımlısı olan gençlerimize yönelik de projelerimiz var. Bu anlamda hayata kazandırdığımız 15 madde bağımlısı gencimiz oldu. Bu 15 gencimizin içerisinde 4 kişi POMEM'i kazandı. Sosyal belediyecilik anlamında gençlerimize yönelik sürekli çalışmalar yürütüyoruz. Gençlerimizin çalışma ortamlarını genişletmek için çalışmalar yapıyoruz. Taşı noktasında da hiçbir gencimizi mağdur etmiyoruz. İlçemizde aynı zamanda yüzücülerde yetiştireceğiz. Yarı Olimpik Havuzu yapacağız. Bunu Gençlik Spor Bakanlığı ile birlikte yapıyoruz. İlçemizde 2 tane de önemli baraj yapılacak. Yine kendi belediyemiz için bir araç atölyesi kuracağız. Kendi araçlarımızın bakımlarını kendimiz yapacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş