VEDAŞ Bölge Müdürü Okuducu, 'Kaçağa tevessül edilmesin'

Van’da, elektrik sayaçlarının direklere çıkarılması ardından faturaların yüksek geldiği yönündeki iddialara cevap veren Van Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, faturaların kaçak kullanımın eng

BİLİM-TEK 10.11.2020 11:01:01 0
VEDAŞ Bölge Müdürü Okuducu, 'Kaçağa tevessül edilmesin'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da, birçok bölgede elektrik sayaçları, kaçak kullanıma çare olması açısından direklere çıkarılıyor.Ancak bu durum tartışmaları da beraberinde getiriyor. Bazı aboneler sayaçların elektrik direklerine taşınmasıyla birlikte faturalarının yüksek gelmeye başladığını iddia ediyor. Bazı aboneler de sayaçları görmedikleri için endekste ne yazıldığı konusunda şüpheleri olduğunu söylüyor. İddialara ve şüphelere cevap ise VEDAŞ Bölge Müdürü Emrullah Okuducu’dan geldi. 
 

“GELİP MERKEZİMİZDE GÖREBİLİRLER”

VEDAŞ Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, kaçak kullanımı en aza düşürmek için sayaçları direklere taşıdıklarını söyledi. 
Bu sırada da vatandaştan bazı eleştirlerin geldiğini belirten Okuducu, şöyle dedi:
 “Tabi burada şöyle bir eleştiri var; ‘Sayacı görmüyoruz, sayaç direkte, biz ne bilelim ne yazıldığını?’ diyorlar. Şimdi direğe çıkardığımız bu sayaçlarda otomatik olarak her ayın sonunda bilgiler bize elektronik ortamda gelir. Yani sayacın içindeki endeks ne ise o otomatik olarak bize, sisteme gelir, biz bu sistemden faydalanarak faturaları düzenleriz. İsteyen gelip burada kendi merkezimizde kendi sayacının o an kaç amper yük çektiğini bile görebilir. Saniyelik olarak… Bizim bu sayaçlarımız Sanayi Ticaret Bakanlığı’nın mührüyle gelen sayaçlardır, bunun dışında vatandaşa herhangi bir fatura çıkartılmıyor. Sayacı tamamen kurum kendi imkanlarıyla değiştiriyor. Abonenin hattını kendi imkanlarıyla yeniliyor. Ki eski şebekeden kalan hatlar içinde çok kötü kablolar vardı, onlar komple daha yüksek ve daha kaliteli kablolarla değiştiriliyor. Alko klemens kullanıyoruz, oksitlenme dediğimiz olay da olmuyor. Yani bizim burada abone arızalarını en aza indirecek şekilde bir çalışma da yapılıyor.”

FATURALAR YÜKSELDİ Mİ?

Bir eleştirinin de faturalarla ilgili olduğunu belirten Okuducu, bu konuya da şöyle açıklık getirdi:
“Eleştirilerden biri de şudur; ‘Faturam niye yükseldi?’ diyor abone. Faturalarda yüzde 5-10 gibi bir yükselme normal, neden normal, çünkü bazı bölgelerde biz bu çalışmayı yaptıktan sonra kaçak yüzde 5’ler seviyesine geldi. 70’ten, yüzde 5’e. Çünkü biz trafo bazlı kaçak kayıpları görebiliyoruz artık. Yüzde 5’e gelen yerlerde voltaj yükseldi, eskide 70-80 olan voltaj şimdi 210’a, 220’ye çıktı. Dolayısıyla kaliteli enerjiyle beraber sayaç da kendi normal değerini kaydetmeye başladı. Böyle bir  artış normal, çünkü normal seviyeye geldi. Düşük voltaj düşük yazıyor, sayaç 100 voltaj alırsa 100’e göre yazıyor, 200 voltaj alırsa 200’e göre yazıyor. Şu anda normale geldi, böyle bir durum var.”

KAÇAK KULLANANLARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Kaçak kullanan bazı abonelerin sayaçlar direğe çıktıktan sonra da kaçak kullanmaya devam ettiğine dikkat çeken Okuducu, “İkincisi de şöyle bir durum var; daha önce kaçak kullanan bazı abonelerimizin kaçakları iptal oluyor ama kaçak kullanmaya devam ediyor. Bunu bir-iki ay devam ettiriyor. Faturalar bakıyor ki bir anda yükselince o da artık normal bir abone gibi kullanmaya başlıyor. Bunu biz birçok yerde yaşadık, Hakkari’de, Yüksekova’da, ama sonradan hepsi normalleşti. Bu anlamda bu bir geçiş sürecidir, insanlar alışacak, kendi tüketimlerini sınırlı tutacaklar.” diye konuştu. 

"İKNA OLMAYANLAR İTİRAZ ETSİN!"

Sayacı ya da faturası konusunda ikna olmayan abonelerin istedikleri zaman kuruma gelerek itirazlarını yapabileceklerini ifade eden Okuducu, şunları söyledi: 
“Bunun dışında da hani olur da vatandaş ikna olmadım derse de gelecek, itirazını yapacak. Olabilir, teknik bir hata da olabilir. Farklı bir durum da olabilir. Sayaçlar karışmış olabilir, komşusunun hattı ona bağlanmış olabilir. Bu tip hatalar da olabilir. Bu da bakılır, düzeltilir, bunda bir sıkıntımız yok.”

"KİMSE KAÇAĞA TEVESSÜL ETMESİN"

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, direklere çıkarılan sayaçların uzaktan okuma özellikli olduğunu da hatırlatarak, “Kimse kaçağa tevessül etmesin, kısa sürede anlarız” dedi.
VEDAŞ Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, kayıp kaçağı önlemek ve kaliteli enerji sağlamak için evlerin kapılarında olan sayaçları ulaşılması güç olduğu için direklere çıkardıklarını ancak şimdi de direklere çıkılarak sayaçlarla oynandığını da anlattı.

“KISA SÜREDE ANLARIZ”

Bazı kimselerin vatandaştan para talep ederek direklerdeki sayaçlarla oynadığını ifade eden Okuducu, şunları söyledi:
“Düşük enerji nedeniyle bazı mahallelerde kadınlar gelip kurumu basıyorlardı, buzdolabımız, çamaşır makinamız, diğer cihazlarımız çalışmıyor diye. Tabi bizim yaptığımız bu çalışmanın korunması lazım. Şimdi bazı kötü niyetli insanlar gidip vatandaşı kandırıyorlar. Saatlerinizi bozarım, fark etmezler, görmezler deyip para alıyorlar. Ama bu bir ay en fazla iki ay sonra fark edilecek. Bizde zaten sisteme düşüyor. Düşük tüketimlidir, bakılsın diye ekipler direkt adrese gider ve tespit eder. Hakkari’de bu şekilde müdahaleler oldu. O nedenle zaten kimsenin tevessül edeceğine inanmıyorum ama düşünenler olsa da bilgileri olsun, biz kısa sürede anlarız ne olduğunu.”     

“SAYAÇ YAVAŞLATILABİLİR AMA HIZLANDIRILAMAZ”

Bazı abonelerin sayaçların fazla yazacak şekilde ayarlanabildiğinden şüphe duyduğunu, ancak böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirten Okuducu, bu konuda da şöyle dedi:
“Sayaç müdahaleyle yavaşlatılabilir ama hızlandırılması mümkün değil. Bizim eski mekanik sayaçlar vardı onlar yavaşlatılabiliyordu ama elektronikler yavaşlatılamaz, hızlandırılamaz da. Sayaçlar uluslararası standartlara göre ölçüm yapılıp bize verilen sayaçlardır. Bakanlık denetiminden geçtikten sonra mühürleniyor ve bize gönderiliyor. Kimsenin müdahale şansı yoktur hızlandırma konusunda. O nedenle kimsenin bu konuda şüphe duymasına gerek yok.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi