“Van İŞGEM Büyüyor” Projesi Türkiye birincisi seçildi

2009 yılında IPA “Rekabetçi Sektörler Programı” çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde açılan teklif çağrısına VANSİAD tarafından sunulan “Van İŞGEM Büyüyor” projesi Türkiye birinci

BİLİM-TEK 9.07.2020 13:15:04 0
“Van İŞGEM Büyüyor” Projesi Türkiye birincisi seçildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da hayata geçirilen 9 milyon 200 bin euro'luk ‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi Türkiye geneli sunulan 44 proje arasında ilk önce ilk daha sonra Türkiye birincisi seçildi. Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, ‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesinin Türkiye birincisi seçilmesinin Van adına gurur verici olduğunu söyledi. Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, Van İŞGEM’in artık katma değeri yüksek, yenilikçi iş fikirlerine ve teknolojiyi kullanarak üretim yapacak olan girişimcilere yer vererek büyümeye ve ülkede rol model olmaya aday olduğunu belirtti. Başkan Gedik, metruk halde olan Sümerbank Van Kundura Fabrikası’nı yeniden birer üretim mekânı haline dönüştürmenin yanı sıra, uygun ve boş arazilerine 8.250 metrekare kapalı alanlı modern, alt yapısı hazır 30 işlik ile 200 kişilik konferans salonu ve 160 kişilik Ka Restoran kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

“SAHAMIZ BÜYÜK OLMASINA RAĞMEN, KAPALI ALANLARIMIZ AZDI”

‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi kapsamında Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Van İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, “Van İŞGEM büyüyor projemizi hazırladığımız zaman İŞGEM’in 2014 yılında kurulduğunu ve bu bölgede özellikle girişimciliğin gelişmesi açısından ciddi anlamda rol aldığını belirttik. Burada çok güzel başarı hikâyelerimiz oldu. Fakat sahamız büyük olmasına rağmen, kapalı alanlarımız azdı. Çok fazla talep almaya başladık. Yeni iş mekânları yapmak için finans arayışındayken o zam Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde açılan IPA çağrısına VANSİAD olarak müracaat ettik. Güzel bir proje hazırladık. Bölgede girişimciliğin geliştirilmesi için böyle bir proje hazırlıyoruz, fakat hem fiziki mekânlarımız yetersizdir, hem de teknik kapasitemiz yetersizdir. Bize destek verin bunu geliştirelim dedik” diye konuştu.

“VAN İŞGEM’DE ARTIK SIRADAN ÜRETİMLERE YER VERMEYECEĞİZ”

IPA projesine Türkiye genelinde 540 tane başvurunun yapıldığını belirten Başkan Gedik, “İlk etapta 25 proje kabul edildi. 25 projeden 1 tanesi de bizim projemizdi. Süreç çok uzadı ama yılmadık, vazgeçmedik. Projemize başladık ve projemiz 2 yıl sürdü. Proje çok başarılı bir şekilde yürüdü. Proje kapsamında yeni fiziki mekânlar yaptık. Türkiye’de başka bir örneği olmayan fabrikalar kurduk. 70’e yakın ilimize gelen uzmanlardan da hem İŞGEM için, hem de girişimciler için danışmanlık hizmeti aldık. Hem İŞGEM hem de firmalar işlerini daha profesyonel yürütsünler diye danışmanlık hizmeti aldık. Van İŞGEM’de artık sıradan üretimlere yer vermeyeceğiz Kendimize 4 tane ana hedef belirledik. Bundan sonra İŞGEM’e yenilikçi iş fikirlerine yer vereceğiz, teknolojik üretimlere yer vereceğiz, katma değeri yüksek ürünlere ve ihracat odaklı ürünlere yer vereceğiz. Bu konuda hassas davrandık. Allah’a şükür şuan neticelerini almaya başladık” ifadelerini kullandı.

“İNOVATİF, YENİLİKÇİ ÜRÜNLER ÜRETİLMEYE BAŞLADI”

Van İŞGEM’de Türkiye’de ve Dünya’da ilk kez bazı ürünler üretilmeye başladığını söyleyen Başkan Gedik, “İnovatif, yenilikçi ürünler üretilmeye başladı. Dolu önleme cihazı daha önce Türkiye’ye ithal olarak getiriliyordu, şimdi %100 yerli imkânlarla Avrupa malının üstünde çok kaliteli ürün çıkarmaya başladık. Bu cihazımız şuanda Türkiye’nin tüm bölgelerinde kullanılıyor. Öte taraftan meyve kurut cihazı yaptık. Buda patentli bir ürün. Meyvenin aromasını, minerallerini yok etmeden kısa sürede çok sağlıklı bir şekilde farklı bir teknoloji ile kurutulmasını başardık. Tıbbi atıkları dezenfekte cihazı Türkiye’de ilk kez farklı bir modelle, tıbbi atıkları yerinde dezenfekt ile bir cihaz geliştirdik. Bir diğer girişimcimiz ise Türkiye’ye ithal olarak getirilen hologram cihazını yerli ve milli imkânlarla üretmeye başladı. Son olarak virüsleri ve bakterileri yok eden bir dezenfekte cihazı geliştirdik. Buda aynı şekilde patentli bir cihazdır. Bunların satışlarına başladık” diye konuştu.

“FİRMALARIMIZIN TAMAMINI İHRACATA YÖNLENDİRMEYE BAŞLADIK”

Hedefleri arasında yer alan yeraltı teknolojik ürünler, yenilikçi iş fikirlerinin hepsini adım adım yerine getirdiklerini söyleyen Başkan Gedik, “Bunların çoğunu ihraç etmeye başladık. Bir firmamız Nahçivan’a ürün gönderiyor. Bir başka firmamız Azerbaycan’a ürün gönderiyor. İran’a geçtiğimiz hafta bir takım ürünlerimizi gönderdik. Bu şekilde dolaylı olarak Bulgaristan’a bir firmamız ürün ihracatı yapıyor. Virüsten dolayı piyasada bir durgunluk var. İç pazarımızda bir daralma var. Bu yüzden firmalarımızın tamamını ihracata yönlendirmeye başladık. Şuan 14 tane ihracat yapabilecek kapasitede olan işletmemize bu anlamda ihracat danışmanlığı veriyoruz. Bu danışmanlık ile firmalarımızın ihracata yönelmelerini istiyoruz. Şuanda onlar için dışarıda pazar arayışlarımız devam ediyor. Bu firmalarımıza ihracat yapabilmeleri için eksik olan belgelerini tamamlattırıyoruz” dedi.

“VAN TÜRKİYE GENELİ 44 PROJE İÇERİSİNDE BİRİNCİ SEÇİLDİ”

Önümüzdeki 5-6 ay içerisinde birçok firmanın ihracata başlayacağını belirten Başkan Gedik, “Ciddi anlamda ihracat hedefimizi de yerin getirmiş olacağız. Projemizi bu şekilde ön görülerimizle hazırlamıştık. Bu şekilde uyguladık. Sonuçlar da projemize uygun sonuçlar ola çıktığı için Sanayi Bakanlığımız bizi örnek proje olarak web sayfasında yayınladı. Şuanda Türkiye genelinde IPA kapsamında 44 tane proje uygulandı. Bunun içerisinde 5 tane başarılı proje seçildi. Başarı hikayeleri diye Sanayi Bakanlığının web sayfasında yayınlamışlar Van İŞGEM’i de birinci sıraya koymuşlar. Van Türkiye geneli 44 proje içerisinde birinci seçildi. Bu Van adına gurur verici bir şey. Van sürekli farklı haberlerle gündeme geliyor ve genelde olumsuz haberlerle gündem oluyor. Bu yüzden Van’ın iyi haberlerle anılmaya ihtiyacı var. İŞGEM’de üretim yapan yenilikçi firmalarımız birçok kez ulusal basına haber oldular. İŞGEM Van’ı iyi haberlerle tanıtmaya başladı. İŞGEM’de çıkan her iyi haber Van’ın adının biraz daha iyi duyulmasına vesile oluyor. Buda bizim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor. İŞGEM güzel işler yapıyor ve güzel işlerle de Van’ın adını güzel şekilde duyuruyor. Allah izin verirse çalışmalarımız bundan son bu şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı. Kaynak: Van Postası Gazetesi